Deamon, Disney, Dundee
FOTO: archiv autorky

Deamon, Disney, Dundee

13. 5. 2016

Tak takto jsem pojmenovala ve své chovné stanici Drahokam Holešova své 3 pejsky ze svého čtvrtého vrhu. Těšila jsem se, že bude i nějaká psí holčička, ale bohužel jsem se jí nedočkala. Ale což, hlavně, že tihle kluci jsou zdraví, jsou krásní a snad budou dělat radost svým novým páníčkům. Zatím se na ty své páníčky může těšit jen Deamon a Dundee. Jeden z nich bude mít domov v Moravském Písku a druhý jej najde v Hradci Králové. Poslední z nich Disney zatím svoji novou rodinku stále hledá a na ni čeká.

Když přicházeli na svět, byly to takové malé bílé myšky. Vážili něco okolo 200 g, byli slepí a zcela závislí na své psí mámě, u které to jsou její první děti. Skvěle se jich ujala, bránila je před ostatními našimi psy, spávala s nimi v bedýnce, aby jim nebylo zima a také, aby jim dala své mlíčko, kdykoliv si o něj řeknou. A jestli to bylo mlíčko, nevím, spíš si myslím že jim dávala smetanu, nebot krásně nabírali na váze od prvního dne. Díky tomu jsou štěňátka opravdu zdravá  a hravá, ale také hodně hašteřivá. Co bych chtěla, že? Vždyt jsou to samí kluci a ti se musí prosadit...

V den, kdy píši tento článek, jsou ve stáří 40 dnů a během celého dne jsou s námi v místnostech zcela na volno. Brzy je čeká očkování a čipování, ale zvládla to bez reakcí všechna naše štěňátka, tak věřím tomu že na tom budou stejně i tato štěňátka. Chodí se k nám s nimi mazlit známí, rodina, a protože vnuk je ve školce, tak přijdou za nimi i děti ze školky, když půjdou na procházku. Ba dokonce chtějí přijet i někteří, kteří si od nás štěňátko již pořídili. Z některých minulých štěňátek jsou již šampioni, což chovateli dělá jméno jeho chovné stanici, a pokud některý z mých odchovanců vyhraje na výstavě, mám z toho vždy obrovskou radost.

Než však jdou do nových rodin, snažím se je naučit, aby nedělali loužičky, kde se jim zachce. Od jejich prvních krůčků dávám jednorázové podložky a je opravdu zajímavé, že vědí, na co to je, a loužičky udělají na tomto místě. Dokonce i porodnici mají polovinu prostoru deky a na druhé polovině je tato podložka a ráno je podložka mokrá, lidově řečeno jak hnůj, a deku mají krásně suchou. Sem tam se přesto stane, že se na ty podložky netrefí, ale není to tak časté, a tak si můžu dovolit je nechat celé dny na volno, jako jsou naši dospělí psi.

Mnozí by se mě jistě zeptali, jak se s nimi loučím. Z celého období jejich života jsou to pro mě ty nejsmutnější okamžiky. Odevzdávám je, jako bych odevzdávala své děti. Člověk je vymazlí, mnohému naučí, je za tím spousta času i odříkání, neboť, když jsou miminka, nemůžu si dovolit někam odjet, pokud bych neměla komu říci, aby se mně o ně po dobu mé nepřítomnosti postaral. Ano, mám slzy v očích a naději, že snad jsem jim vybrala ty nej páníčky a že se snad budou mít dobře a budou milováni. Ale i o tomto je chov. Baví mě chovat pejsky, je to můj život a snažím se tomu dát vše, co můžu - svůj čas, své znalosti a své zkušenosti. Už jako malé dítě jsem vyrůstala se štěňátky, která se rodila u nás doma, byt to byli jen voříšci. Ale i oni potřebují lidskou lásku a blízkost člověka.

 

domácí mazlíčci pes
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jsou kouzelní a věřím, že se Vám s nimi těžko loučí. Ale třeba kočky už své odrostlé dětičky většinou zavrhnou, berou je jako soky. Tak ať vykročí mladí taky do nového domova!
Dana Kolářová
Jsou roztomilí. Ať je mají nové rodinky rádi.
Květoslava HOUDKOVÁ
Aničko - jasně, že kde -obě pohlaví- pejsci žijí, tam žádné "značkování" nehrozí. V úterý - možná - zkrátím provoz "psí MŠ" = odevzdám Terinku a setkám se s kamarádkami, které přijedou do Prahy.
Zdenka Jírová
Gratuluji ke krásným štěňátkům a cítím s vámi, jak prožíváte jejich odchod do života. Já takto prožívala odchod koťat , která mi pravidelně nadělovala má kočka Zuzana. To je již dávno, ale vždy jsem to obrečela.
Libor Farský
Aničko, děkuji za pohlazení po duši. *****
Anna Potůčková
Já mám obě pohlaví doma a pejsek nic neočurává, ale něco jiného by asi bylo, kdyby přišel do jiného prostředí
Květoslava HOUDKOVÁ
Pejsek nebo fenka - jsou milí, přesto však jedna moje "zkušenost" : Pejsek si -až nečekaně- označí cokoliv. (Vím, že do obchodu s "pytlovanými" krmivy-v bydlišti Praha- pejsek nesměl, ale mne -s fenkou- tam vpustili, značkování nehrozilo). Terince nic kupovat nemusím, jen jsem na toto vzpomněla.
Květoslava HOUDKOVÁ
Aničko-chovatelko, i novým a všem stávajícím "pejskařům" mohu dát přímý kontakt na CK, která má pobyty spolu s pejsky - a majitelé=senioři už úhradu za pejska neplatí. Ozvěte se na můj mail: kurzHoudk@seznam.cz - kontakt sdělím obratem - a přeji jen hezké rekreační dny.
Anna Potůčková
A zítra za nimi přijede jejich tatínek s paničkou ze Žiliny a vyfotí se celá psí rodinka a snad také s babičkou Marilyn, která měla štěňátka v prosinci
Hana Rypáčková
To je tak roztomilé..Věřím, že batolátka přirostou k srdci. Ta maminka kouká jako náš Vendík. Hned bych si Disney vzala ! Dobře by se měl, ale jsem rozumná....Líbí se mi, jak se poznají podle čumáčků..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...