Glosa: Dnešní rozčarování
FOTO: autorka

Glosa: Dnešní rozčarování

12. 5. 2016

Před rakovinou mám mnoho let velký respekt. Nejen tím, že sdílím maminčin opakovaně se vlekoucí boj s touto nemocí. Ale i proto, že mi již tato nemoc vzala do nebe mé některé přátele a človíčky, kteří mi opravdu schází.

Vůbec nepochybuji o tom, jak drahý je výzkum léčebných metod, přístrojů a zařízení, nebo vývoj léčiv proti této nemoci. Nepochybuji, jak finančně nákladná je erudice onkologických odborníků.

Opětovně, již po dvacáté, jsem bez rozmyslu koupila něžnou atrapu žlutého kvítku měsíčku lékařského, abych, byť symbolickou dvackou, v naději přispěla sbírce na boj s touto nevyzpytatelnou nemocí a podpořila správnou věc.

S ohledem na výše vyřčené však musím přiznat, že z letošní akce nemám báječný dobročinný pocit.

Proč?

Vždyť jsem si připadala jako lovená zvěř. Cestou do práce jsem byla minimálně 7x „honěna“ hloučky dětí, školáků, teenejdžrů, (často se žlutým šátkem okolo krku), aby mi beze slov podávali žlutý kvítek s  nataženou druhou rukou.

Překvapivě jsem nemusela já za nimi, ale oni spěchali ke mně. Nedostala jsem ani na chvíli šanci demonstrovat svou vůli, mou dobrovolnost.

A abych se ozbrojila proti dalším nájezdům, musela jsem si pomalu umělou květinku nalepit na čelo a trapně se dost hlasitě přiznávat, že další už nechci, neb jsem si už jinde koupila.

Český den proti rakovině už nemám tolik ráda. Má osobní svoboda je uzurpována atakem dobrovolníků, kteří si z mírumilovné a vznešeně-dobrotivé akce udělali soutěžní den.

glosa
Hodnocení:
(4 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Já bych zase ráda jednou na ně natrefila! mm
Jana Mesarčová
Já to dětem nezazlivam jen mi vadí jejich skoro zneuziti
Jiří Hudeček
Myslí, že je to ojedinělý případ a také záleží na tom, jak to člověk bere. Buďme rádi že "ty děti" dělají něco pro dobrou věc.
Soňa Prachfeldová
Málokdo by asi odmítl a ti mladí to dělali s dravostí mládí, nemějme jim to za zlé.
Jitka Hašková
Já jsem ho už v deset dopoledne na Smíchově nemohla koupit, byly vyprodané.
Dagmar Bartušková
Květinky si kupuji. Nesetkala jsem se s tím, že by mi je někdo vnucoval. Mám dobrý pocit, ze mohu také něco málo přispět. Letos mi to ale nevyšlo. Dívce, která květinky prodávala, je doslova vyfoukl vitr z podnosu, na kterem je měla tak pěkně nachystané. Tak jsem jí je alespoň z té šedi ulice pomohla sesbírat. Čas na koupi už nebyl, tramvaj byla přesná, a už stála na místě. Pak už jsem na květinky nenarazila. Škoda.
Naděžda Špásová
Poslala jsem DMS. Taky by mi vadilo, kdyby mě kvůli tomu na ulici naháněli. Hlavně by mi to vadilo u dětí. Souhlasím s Karlem, těch charit a různých příspěvkových akcí už je tolik, až mi to někdy připadá jako žebrání. Stát si tak hodně zjednodušuje péči o nemocné. A hlavně to není nikde vidět.
Karel Boháček
Je to smutné když člověk musí přispívat na různé charity a nadace, aby se pro nemocného či postiženého mohlo udělat. Tohle by měla být samozřejmost od státu. Člověk vidí jak si stát cení života, který takto pomalu nemá cenu. Jako manžel dlouhodobě onkologicky nemocné to vidím denně...
Lenka Hudečková
Nám ho každý rok nosí paní sousedka /už asi 80.tiletá), takže si je od ní koupíme a není to pro nás ani pro ni obtěžující. Letos byly růžové mašličky, mám ty kytičky všechny zapíchnuté nad zrcadlem, tak vidím rozdíly ve stužkách každý rok :-) Toto je jedna z akcí, které ráda podpořím :-)
Helenka Vambleki
Květinky se prodávají jen jeden den. Prodávám je taky za spolek pro onkologicky nemocné PRO-FIT12 Bohumín. Je velice těžké nasbírat dobrovolníky, kteří jsou ochotni květinky nabízet. Studenti využívají příležitost ulít se ze školy a dle toho může prodej vypadat. Abych jjá prodala 365 kytek, musela jsem za 15 hodin oslovit asi 1500 procházejících, ty, co měli kytičku připnutou, už jsem neoslovovala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.