Balada o psu a holi
Ilustrační foto: pinterest.com

Balada o psu a holi

23. 5. 2016

Důchodce Fanouš Hovorka se ohlásil jako čerstvá ostraha v prodejně s drahými parfémy. Známý šprýmař se mylně domníval, že má kolem sebe spřízněné duše a lidi se smyslem pro humor. Zaujal pozici a začal se rozhlížet kolem.

Vedle něj stála paní středního věku. Bylo to podivné, neboť všechny ostatní prodavačky byly tak dvacetileté holky. Všechny zaměstnankyně se ptaly každé zákaznice stejnou větou: "Mohu vám být nějak užitečná, mohu pro vás něco udělat?“ Ptala se i prodavačka vedle hlídače. Ten se najednou otočil a pravil: "A paní, můžete se zeptat také mne?“ Paní naprosto zmatena prohlásila: "Mohu pro vás něco udělat, mohu vám být nějak užitečná?“A šprýmař odvětil.,, Samozřejmě, podrobnosti domluvíme až večer po směně!“ Se zlou se potázal. Paní procedila něco o sprosťácích a s odporem poodstoupila. Jakmile ale za nějaký ten čas byla tahle žena jmenována vedoucí, zjistil důchodce, že v této prodejně mu pšenka nepokvete.

Pobyt v prodejně se změnil na permanentní boj. Paní vedoucí jej začala oslovovat pátým pádem, což hlídače značně štvalo."Pane Hovorko, překročil jste přestávku o dvě minuty. Pane Hovorko, vy se díváte více ven na ulici, nežli do prodejny. Pane Hovorko, víte, že se nesmíte opírat o regály?“ Došlo to tak daleko, že žalovala majiteli soukromé agentury. Ten delikventa vyslechl a pravil: "Co by chtěla za ty prachy a v tom smradu!“ Že paní vedoucí mohla očekávat přiměřenou odvetu, je na snadě.

Jednoho dne odcházela paní vedoucí někam ven. Zůstala jediná prodavačka, Fanouš a údržbář opravující osvětlení. Paní v dobrém rozmaru zašveholila: Zuzanko, teď tu budeš mít na hlídání dva pány!“A Fanouš odvětil: "Zuzanko, vyberte si, kterého z nás budete muset hlídat víc!“ Jednou se Fanouš dostavil v sobotu a zjistil, že místo dvou prodavaček jsou přítomny tři. Podivil se, když zjistil, že je Den Marianne a jsou uznávány slevy z časopisu stejného názvu. Nastalou změnu komentoval: "No mohlo to dopadnout hůř. Mohla nastat horší varianta!“A vtom se z kanceláře ozvalo: "Ta horší varianta sedí tady!“

Hlídač si uvědomil, na jak ostré hraně se jeho boj odehrává. Paní vedoucí jej mohla vetovat. Nebylo by to poprvé. Fanouš totiž vyletěl předtím z vrátnice, když vtipem urazil mocnou vládkyni jednoho slovutného ústavu. Boj musel být sice nerovný, leč zbraně přiměřené. Mohl sice paní vedoucí urazit a být vyhozen, ale Fanouš si zvykl a v prodejně je kupodivu rád.

Boj se protáhl na neuvěřitelných dvanáct let! Ze vztahu se stalo jakési manželství. Sem tam byla paní vedoucí i vlídná. A tak napadlo Fanouše známé pořekadlo Co se škádlívá, to se rádo mívá. V tomto případě jde asi o velikánskou blbost.

Jak jde život, změnil se vztah v jakýsi stereotyp. Fanouš přijde, pozdraví, zaujme pozici. Snaží se vykonávat službu poctivě. Sem tam se zakecá s některou starou zákaznicí a diví se, že jej za ta léta znají. Občasné excesy jsou již vyčpělé a reakce paní vedoucí je jen tak bezděky připomínají.

Jednoho dne zavřel hlídač na chvilku oči. Nějak se zasnil, když vtom jej probudil dloubanec od paní vedoucí: "Pane Hovorko, vy jste spal!“A v hlídači vzplály piliny jako v pilinových kamínkách. Za přítomnosti zákaznic v plné prodejně zvedl hlas a pravil: "Paní vedoucí. Vy ani nevíte jak činí dobře sedmdesátiletému pánovi, když se o něj neustále zajímá o pětadvacet let mladší žena!“ Paní vedoucí zmizela ve své kanceláři.

Čas se navršil. Fanouš i paní vedoucí už vegetují vedle sebe v jakési letité strnulosti.Rozpory se pomalu ztrácejí v toku času. Až tuhle. Fanouš se dostavil ráno do ještě prázdné prodejny. Přítomna byla jenom paní vedoucí při přejímce zboží. Hlídač zjistil, že má v aktovce prázdnou Pet láhev. Rozhodl se ji vyhodit do odpadkového koše před prodejnou. Vyšel ven. Vrátil se a se zlou se potázal. Paní vedoucí pravila: "Nevycházejte zbytečně dveřmi. Máme na dveřích počítač zákazníků a zbytečným vycházením kazíte průměr!“

"Sakra, už jsem si myslel, že je mezi námi všechno v pořádku a buzerace za ta léta přestala," blesklo delikventovi hlavou. A pak se rozhodl. Na protest proti této výtce použije odvetu. Navzdory paní vedoucí, v nestřeženém okamžiku a při prázné prodejně, projde těmi dveřmi naschvál nejméně osmkrát!

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František MENDLÍK
Paní vedoucí nesnášela jakoukoliv návštěvu. Když někdo za mnou přišel, snažil jsem rychle rozhovor ukončit. Jednou si toho všimla jedna známá a postřehla výhružný pohled paní vedoucí. Já jsem pravil:,,Paní vedoucí mne nemá ráda a já jsem ji nic neudělal." A známá pravila:,,No asi právě pro to!"
Zdenka Jírová
Váš humor se mi líbí. A líbí se zřejmě i paní vedoucí, jinak by jí tam asi bylo smutno.
Alena Várošová
Příběh se mi líbí takový ze života.
František MENDLÍK
Za těch dvanáct let pozorování jsem spáchal nejméně padesát humoristických povídek z prostředí kosmetické prodejny. Byl by z toho kniha, bohužel jako chudý,,spisovatel" nemohu být slavný, nemaje milion!
František MENDLÍK
Přiznávám, že kdybych nehrál různé hry sám se sebou, nedokázal bych se devět hodin zabávat a po celou tu dobu nepoznat nudu.
Hana Šimková
Já si myslím, že ten boj Vás hodně bavil a vlastně Vám zpestřoval službu.
Zuzana Pivcová
Zdá se, že na Vás i přes Vaše "excesy" ženy docela letí. :-D :-D No, a Vy děláte drahoty!! Nebo to je opravdu to klasické škádlení??
ivana kosťunová
oprava - samozřejmě Fanouše.
ivana kosťunová
Myslím, Fanouš a paní vedoucí se mají v podstatě rádi. Nebo si myslíte, že kdyby se fanoušek chtěla opravdu zbavit, že by to za 12 let nedokázala zrealizovat ? A ta replika " ta horší varianta sedí v kanceláři " taky není špatná, nemyslíte ? Je to vtipně popsaný jeden letitý přátelský vztah. Tak ať vám to ještě dlouho vydrží. Vtipně zpracováno.
Jana Šenbergerová
Ale, ale, naschválníček. Vždyť jí tím prokazujete dobrou službu! Může vykazovat větší návštěvnost, i když se tržby nezvýší. Pobavil jste mě. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...