Terezín 15.5.2016
FOTO: autorka

Terezín 15.5.2016

18. 5. 2016

Vážení přátelé, čtenáři, dovolete mi přiblížit můj nedělní výlet za poznáním Terezína.

V Terezíně na Národním hřbitově v Malé pevnosti se pořádala tradiční Terezínská tryzna 15.5.2016, které jsem se poprvé zúčastnila. Byla to vzpomínková akce u příležitosti 71.výročí osvobození a umučení obětí nacistické okupace. Akci pořádal Památník Terezín s Českým  Svazem Bojovníků za svobodu a s federálními židovskými  a dalšími aktivními obcemi. Akce se zúčastnili bývalí vězňové, kteří byli tenkrát dětmi a vězněni ve městě Terezíně, ale také nejvyšší státní a vládní činitelé. Dokonce jsem tam uviděla u památníku věnec z obce Luká - Javoříčko z mého blízkého okolí. Nacisty byli umučeno a postříleno 38 mužů a chlapců a Javoříčko bylo nacisty 5.5.1945 vypáleno a srovnáno se zemí.

Plocha, na níž je nyní Národní hřbitov, byla do roku 1945 polem, které obdělávali vězni, uvězněni v Malé pevnosti. Po skončení 2.světové války a osvobození ČSR bylo toto místo vybráno k důstojnému uložení ostatků zemřelých osob, nejen v Malé pevnosti, ale i v nedalekém ghettu pro Židy a v koncentračním táboře v Litoměřicích

Na Národním hřbitově se nachází kolem 2.400 hrobů umučených vězňů  a několik pylonů, pod nimiž jsou pochovány další tisíce mužů, žen i děti, kteří zde nalezli smrt 1942 - 1945. Celkem je zde pohřbeno na šestset tisíc osob.

Mezi dominanty hřbitova patří Křesťanský kříž s tmavou korunou a Davidova hvězda..

Čest jejich památce. Vzpomínáme.

 

 

 

2. světová válka Židé
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Alenko, děkuji za článek a fotodokumentaci. Kéž by to četla i mladá generace! Nikdy bychom neměli zapomenout... *****
Vladka Steinová
Alenko, velmi si cením, že jste tam jela, já sice dala do Tipů upoutávku, ale žel, nemohla jsem. Terezín je pro mě pokora, odevzdání a láska. Babička Fanny se z Terezína jako jediná z rodiny vrátila po dvou letech utrpení, přežila jen díky dědovi, -ten byl "čisté rasy" a nerozvedl se s babičkou. Zaplatil ale rokem v internačním táboře u Benešova.Když babička přišla domů, měla 32 kg. Přelámané kosti a prodělala tyfus. Ale žila.O utrpení v Terezíně nám hodně vyprávěla.I o tom, jak viděla své rodiče, sestry,bratrance, setřenice, jak je ženou do vlaků z Terezína dále na východ, do Osvětimi. Nejmladší Charlottě bylo jen 7 let. Já už o tom tady někde psala. Alenko, ještě jednou MOC děkuji.Vladka.
Ladislav Vesecký
Moc hezké. V Terezíně jsem nikdy nebyl. V devatenácti jsem navštívil Polský Oswitim a do dnes, když si na to vzpomenu, mi naskakuje husí kůže, co jsem tam viděl.
Alena Várošová
Děkuji i jarmilce.Vlaďko snad,jenom já jsem si dodala odvahy v příhodném okamžiku.Ještě jsem nikdy nikoho nežádala o společné fotografování. I když se kolem něj motala ochranka,aspoň si to myslím,že to byla ochranka a zeptala jsem se,že by mi to bylo ctí mít fotku s ním a svolil. Je to vzácnější člověk v mých očích,než nějaká celebrita.Tak pouze jednou nás blikl někdo od nich.
Vladka Steinová
Alenko a jsem ráda i za foto s dr. K. Sidonem, vrchním rabínem, je to skvělé, neb on se moc fotografovat nedává. Je to velmi moudrý, inteligentní muž. Ještě jednou velké díky.Vladka.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Alenko moc děkuji za krásný čánek věnovaný obětem holocaustu protože část rodiny ze strany rodičů prošla Terezínem a pak jejich cesta vedla do vyhlazovacího tábora Osvětim odkud se již nevrátili.Sama do Terezína jsem jezdila, letos jsem to nezvládla z časových důvodů. Stejně jako Vladka - děkujeme.
Alena Várošová
Děkuji za komentáře děvčata,Vlaďko vehnala jste mi slzy do očí. Také děkuji redakci za mimorádné a rychlé zveřejnění mé reportáže Terezín 15.5.2016.Je opotřeba se stále k tomu vracet,aby naše děti,vnuci a pravnuci věděli jakým utrpením si prošli lidé v terezínském ghettě v letech 1941 - 1945..Do ghetta bylo zavlečeno na 155.000 Židů z celé Evrpoy a z nich se nedožilo 117.000 osvobození.
Vladka Steinová
Alenko,osobně jste mě velmi potěšila, že jste se Tryzny zúčastnila, jezdím tam téměř každý rok, i jako malá jsem jezdila se zbytkem rodiny, kteří přežili,ale nyní mi to z časových důvodů nevyšlo. Do Terezína byla v r. 1942 deportována celá rodina mojí babičky, celkem 8 lidí,kteří pak v témže roce v červenci zahynuli v Osvětimi. Moc Vám touto cestou děkuji a rovněž za nádherné a vše vypovídající fotografie. Vladka
Zuzana Pivcová
V Terezíně jsem byla několikrát služebně na konferenci historiků. Vstupuji tam vždy s posvátnou úctou, a to nejen do Malé pevnosti. O to horší pro mě bylo pochopit, že si před pár lety někdo dovolil poničit náhrobky.
Lenka Hudečková
Alenko, děkujeme za článek. Musela to být hodně smutná, ale zároveň i slavnostní událost... *****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.