Život po šedesátce: Žijte svůj výjimečný čas na této zemi podle sebe
Ilustrační foto: ingimage.com

Život po šedesátce: Žijte svůj výjimečný čas na této zemi podle sebe

14. 8. 2020

Poslední dobou na celém světě neustále někdo řeší otázku, jak by měli či neměli lidé v důchodovém věku prožívat svůj podzim života. Možností se nabízí mnoho a rozhodujícím prvkem je situace finanční, rodinná, osobní.

Senior má většinou svůj zasloužený příjem, střechu nad hlavou, dospělé děti, vnoučata…

A jsme na stopě záhady. Byli jsme vychováváni v nějaké rodině, absolvovali jsme předškolní výchovu, pak nastala školní léta. Příprava na budoucí povolání nám  také zabrala nějaký ten rok. Nastoupili jsme do práce, založili rodinu, vychovávali své potomky a... najednou jsme měli pocit, že je toho na nás naloženo nějak moc. Věděli jsme, že máme před sebou ještě spoustu práce, povinností a starostí na dlouhá léta. V myšlenkách jsme se začali vracet do svého dětství, kdy jsme měli  tolik času na hraní, na kamarády, na zábavu a sporty. Kolik jsme jen viděli filmů v kině, a ty knížky, které jsme tajně dočítali až do ranních hodin s lampičkou v posteli, by se daly vážit možná na tuny.

Neúprosný a neúplatný pán času dále roztáčel svá soukolí, děti odrostly, dostudovaly, našly si práci, založily vlastní rodiny. A přišel na svět další senior a najednou vzniklo dilema: kdo zařídí, aby o něj bylo postaráno, aby měl stále co dělat a nenudil se, aby neseděl jen doma a koukal na nekonečné seriály v televizi. Opět se celosvětově radily mezi sebou chytré hlavy. Senior vzpomínal na své dětství, mládí, tam by se hned vrátil, tam a tehdy mu přece bylo nejlépe…? 

S léty už ale zapomněl, jak se ho rodiče snažili už od jeho narození vychovávat, jak nenápadně ohýbali  ten svěží proutek, jak přibývalo zákazů, příkazů a různých omezení. Jez zeleninu, je zdravá, pomáhej mladšímu sourozenci, zajdi nakoupit, běž brzy spát. Nechej se ostříhat, ukliď si pokoj.

Já jsem v důchodu necelé dva roky. Kromě několika návštěv ročně v rodinách mých dcer, péče o vnučku při nemoci, nebo jejich prázdninových pobytech u mne nemám žádné jiné povinnosti. Starám se o své zdraví, chodím cvičit, na procházky do přírody. Zajdu si zaplavat, občas se projedu na kole. Když napadne sníh, vytáhnu z komory běžky a zamířím do blízkého lesíku. V batohu si donesu z půjčovny jednou měsíčně kopec knih a čtu do pozdních nočních hodin. Ráno vstávám, až se mi chce z postele.

Oblečení si koupím takové, jaké se líbí mně. Podobně je to s jídlem, vařím si to, na co mám zrovna chuť. Pak si na půlhodinku zdřímnu. Televizní ovladač má jen jednoho pána a to jsem já! Copak se život dítěte může srovnávat s mým současným královským bezvládím seniora? Takže, milí senioři, hlavy vzhůru a už žádné stesky v ústraní, toto období je dle mého názoru nejkrásnější částí života, buďte šťastní, že jste se ho ve zdraví dočkali, nechtějte trávit nejkrásnější roky v roli zástupných rodičů vnoučat.

Ano, pomáhejte, i vy jednou tu pomoc budete potřebovat, ale zůstaňte svými pány a žijte svůj výjimečný čas na této zemi podle sebe.                    

aktivní senioři stárnutí
Hodnocení:
(4.8 b. / 43 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Supová
Skvělý článek, také si říkám, že zbývající roky si máme užívat a ne se nechat využívat. Kdo ví kolik je mi vyměřeno a co bude dál.
Jana Šenbergerová
Ráda jsem si článek přečetla znovu. Mohu jen znovu potvrdit, co jsem k němu napsala dříve.
Soňa Prachfeldová
Vlastně od narození jsme měli psaný i nepsaný řád a povinnosti až do nastoupení důchodu. A priznejme si, že to bylo správné, i když někdy spojené s těžkostmi, starosti s dětmi, starosti pracovní, starosti o staré rodiče. Život má mít řád a odpovědnost, vidíme, kdo toto postrádá, jak zatěžuje nakonec všechny. Nyní si jen přejme tohoto dobrého údobí, závěru užít co nejlépe, ve zdraví a lásce a užívání všeho dobrého.
Zuzana Pivcová
Co jsem napsala před 4 roky (viz nejstarší komentář zde), pod to se podepisuji i dnes, i když samozřejmě je každý rok alespoň trochu "cítit v kříži". :-D
Eva Kopecká
Člověk se má životem posouvat kupředu. Jak v mládí, tak ve středním věku, tak v důchodu. Je špatné, když je člověk v produktivním věku upnutý jednostranně jen na práci, jen na děti. Zvládnout potom ze dne na den tu spoustu volna je asi šok. Chce to mít pár zájmů, přátel, cílů, koníčků, úkolů, plánů. Abychom nestáli na místě, ale šli dál. I když úměrně věku i pomaleji.
Olga Škopánová
Já jsem naopak ráda že mám spoustu povinností, chodím do práce a můj denní režim je rozplánovaný na minuty ale jsem tak spokojená.
Alena Kolendová
Také si užívám tento věk. Dělám prostě to, co já chci, co mne naplňuje a dělá spokojenou a šťastnou.
Iva Lišková
S chutí jsem si článek přečetla. Psychologové nám říkají "sendvičová generace"-z jedné strany dospělé děti s vnoučaty a z druhé stárnoucí rodiče. Souhlasím, že pomáhání je třeba vybalancovat...Zlé je, když v 70 letech vás ochromí demence, jak se to přihodilo mému tatínkovi. Už 15 roků mi moc chybí...
Jan Jirak
já už začínám mít deprese. 70 se blíží, když se nedívám do zrdcadla tak to jde
Marie 00000
Hezky napsáno: Senior všechno může, ale nic nemusí .. ne není to pohoda?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%