Návštěva kamarádky Evy z Moravy
FOTO: archiv autorky

Návštěva kamarádky Evy z Moravy

9. 4. 2020

Ještě jedna vzpomínka na Evu...

Jsou to dva roky, kdy jsme se obě poprvé v životě prošly po molu na módní přehlídce, pořádané portálem pro seniory i60. A zdá se, že jsme si padly do oka, protože brzy jsme si začaly psát a za sebe mohu říci, že Evu považuji za svoji nejlepší kamarádku z i60.

Bohužel bydlíme od sebe dost daleko na to, abychom se mohly na pokec zastavit kdykoli, kdy se nám zachce. Dlouho jsme čekaly na vhodnou příležitost a ejhle, Jitka a Radek Caklovi naplánovali výlet na Trosky v Českém ráji. Věděla jsem, že Eva by ráda přijela také, ale pro ni se by se přece jenom cesta za den uskutečnila dost obtížně.

A tak přišla ta chvíle, kdy jsme začaly plánovat v rámci výletu na Trosky ještě jeden Evin výlet spojený s návštěvou Českého středohoří.

Když se chce, tak všechno jde. A tak jsem s manželem ve čtvrtek 5. května v poledne stála v Praze na autobusovém nádraží a vyhlíželi jsme žlutý autobus z Brna. Ten opravdu Evu přivezl a začali jsme společně naplňovat itinerář. Za chvíli jsme tak uháněli po D8 směr Roudnice nad Labem. Za odpoledne jsme stihli docela dost. Po návštěvě infocentra u nás v Roudnici jsme se vydali nejdříve do Panenského Týnce ke známému torzu nedostavěného chrámu. Zkoušeli jsme, jestli jsme vnímaví k energii, která zde má proudit, ale ukázalo se, že ty správné vlohy nejspíš nemáme. Tak jsme jen obdivovali um předků a dohadovali se, proč asi chrám zůstal ve stavu, v jakém je po staletí až dodnes.

Z Panenského Týnce jsme pokračovali do Klobuk ke známému menhiru, který je vidět už zdálky a také vzbuzuje dohady, kde se v poli tento kámen vzal.

Zažila jsem tu s Evou docela zajímavou příhodu. Před námi totiž šly k menhiru dvě poutnice a jedna z nich měla takovou zvláštní hůl. Řekla jsem, že takticky chvíli počkáme a pak jim nabídnu, že je spolu vyfotografuji a ony pak na oplátku zvěční nás. Jak jsem řekla, tak se i stalo, jen hůl, která se Evě moc líbila a chtěla ji půjčit, tak tu paní z ruky nedala a nepůjčila. A při řeči se ukázalo, že zatímco já jsem z Roudnice a moje kamarádka z jižní Moravy, tak z druhé dvojice hostitelka byla z Litoměřic a kamarádka z Moravy severní! A zatímco my jsme přijely z Panenského Týnce a chtěly pokračovat k Oldřichovu dubu, tak ony přijely od Oldřichova dubu a směřovaly do Panenského Týnce. A naše cesty se proťaly zrovna u tajemného menhiru.

Eva udělala zadost doplnění svého vzdělání ze Starých pověstí českých a postáli jsme u dubu, kde před asi tak tisícem let potkal kníže Oldřich pradlenku Boženu. No však tuto pověst všichni znáte. A odtud jsme ještě projeli kousek Českého středohoří, aby Eva viděla to nenapodobitelné panorama menších i větších kuželů. Vzali jsme to přes Libochovice pěkně pomalu kolem Hazmburku, Košťálova, Borče a Lovoše směr Milešovka na mou oblíbenou labskou vyhlídku u Dubického kostelíku. A tady se ukázalo, že Eva tu už jednou (asi před padesáti lety) byla a přála si ještě někdy se sem dostat. Tak jsem měla radost, že jsem jí zrovna toto přání nevědomky splnila.

Pátek patřil společnému výletu s partou z i60 na Trosky.

V sobotu jsme už v 8.30 hod stály na začátku aleje vedoucí k Řípu, aby si Eva splnila další ze svých přání, totiž vystoupit na památnou horu Říp. Pěkně v poklidu a skoro v osamocení jsme si vyšláply nahoru. Tam nás čekalo překvapení, protože v rotundě sv. Jiří právě probíhala pravoslavná mše a prohlídka pro turisty byla až odpoledne. Nás to ale nerozladilo, porušila jsem tak trochu zákaz fotografování uvnitř rotundy a obešly jsme si všechny vyhlídky včetně místa, odkud byl vyzvednut základní kámen pro stavbu Národního divadla.

Mezitím můj manžel a řidič v jedné osobě doma připravil oběd a po něm zase tradá na Prahu ke žlutému autobusu, jedoucímu tentokrát směr Brno. Eva odjela, doufám, spokojená s doplněným turistickým deníčkem. A já jsem až pak doma zjistila, že ten můj snědl skoro všechny mozartovy koule, co Eva přivezla, a nechal mi jen tři ...

(O Panenském Týnci a menhiru mám bližší informace v článku Nedělní zimní výlet za tajemnem a o Řípu v článku Letem světem kolem hory Říp až na vrchol.)

 

Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Nádherná vzpomínka na kamarádku Evu. Eva se zapsala zlatým písmem v našich Íčkařských srdcích! Díky za krásnou vzpomínku!
František Matoušek
Hezká vzpomínka na Evu a na místa, která jsem v minulosti také navštívil.
Dana Puchalská
Moc hezká vzpomínka Álo. Děkuji.
VANDA Blaškovič
Děvčata, nemáte nááhodou stejného tatínka?...) A víte proč se ptám...stejný účes, stejný postoj, ten mne tedy fascinuje, stejný úsměv..stejné brýle i oblečení...co víc si přát? Přeji vám oběma cestovatelkám hodně společných zážitků. Ahoj! Vanda.
Elena Valeriánová
Já, já nemám splněno! Nějak nestačím všechno číst. Jsem moc ráda, že mi Váš výlet neutekl. Z krásných fotek vidím, jak je u vás krásně. Článek je napsaný hravě a s radostí jsem šla kousek s vámi. Koule sice neochutnám, ale to nevadí, já raději moravské uzené. Moc chválím za popisky u fotek. *****
Eva Balúchová
Pochopila jsem,že si pan Boháček myslel,že jsme šli čerpat energii.Omyl.A "sobečci u menhiru"?Penízky?Taky nechápu,třeba nám to pan Boháček vysvětlí.
Alena Vávrová
Ali a Evi, mám z vás radost - takovým krásným výletem zpečetit internetové přátelství, to se každému nepodaří. Obě jste prima!
Alena Tollarová
Děkuji za milé komentíky za sebe i za Evu. Ač jsem dole podepsaná já, tvořily jsme spolu. Přiznám se, že nerozumím jen poznámce pana Boháčka o sobečcích a penízcích???
Anna Čípová
Krásné, krásné a ještě jednou krásné.
Eva Balúchová
Ještě jsem zapoměla napsat,že fotka na Labe od Dubického kostelíku se ti moc povedla.Nádhera!Jsem moc ráda,že jsem tam byla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.