Mladí mají jednoduchá řešení …
FOTO: Facebook.com

Mladí mají jednoduchá řešení …

9. 6. 2016

Dcera, podle tvrzení, kdo není na "fejsbůku" (pro znalce Facebook.com), jako kdyby nebyl, mi před léty vytvořila účet. Moc jsem toho nevyužívala, snad jen více informací o vzdálené rodině. Ale asi před rokem jsem se zapojila do různých politických i nepolitických diskuzí. Stala jsem se členkou veřejné skupiny (i několika dalších, ale ty v tomhle příběhu nehrají žádnou roli) „Miloš Zeman – náš prezident“, a tak se mi objevují diskuze na těchto stránkách okamžitě po otevření.

Nikomu svůj názor nevnucuji, názory druhých respektuji. To jestli se mi někdo líbí nebo nelíbí, není jenom ve fyzičnu (Zeman zrovna fešák není, že), ale v jeho postojích, nebo činech, a než se pro někoho nadchnu, prostuduji spoustu dostupných faktů, dokonce jsem přečetla i některé knihy Klause, a to ho ráda nemám, ale dočtete se tam názory na věc, která vás zajímá, z jeho pohledu. Takové střípky dáte dohromady a vytvoříte si názor, ovšem podložený fakty. Proto taky vyžaduji fakta od diskutujících, kteří kecají o něčem, o čemž nemají ani šajn, jenom vlastní osobní zášť.

Mám čas, a na netu najdete všechno, někdy pomůže veřejná knihovna, nebo dotaz na patřičná místa. Zajímavé je, že když některým diskutujícím dojdou argumenty, nebo neznají fakta – okamžitě se uchylují k osobním invektivám a některé jsou teda výživné. Nereaguji stejně, obvykle poděkuji s poznámkou, že jsem to očekávala, a je hotovo.

Jednou se v diskuzi objevila mladá dáma – je jich tam toho jména více, ale tahle měla V. Havla na pozadí svého profilu. A začalo to:

Lucie Tomková – cituji: „Má tolik pravomocí jako prezident a nic z toho nevyužije, jenom kecá, aby nabral hlasy do příštích voleb.“ (mluvila o prezidentu  Zemanovi). Na to jsem ji požádala, aby mi vyjmenovala ty pravomoci!

S hrdostí mi tam zkopírovala znění pravomocí prezidenta z ústavy a nabádala mě, že kdo umí číst, tak pro toho to není problém.

Pochválila jsem ji, jak je šikovná, ale nezdálo se mi to tak jednobarevné, jak to viděla ona. A tak jsem napsala dotaz na „ústavní soud“, jak to vlastně je. Odpověděli. A tak podle jejich výkladu práva, jsem sesmolila tuhle odpověď:

„Tak drahoušku, chvíli mi trvalo, než mi od ústavního soudu odpověděli, ale mám to.

S prezidentskými pravomocemi se to má tak : To, co je uvedeno v ústavě, je právní formulace a ještě je také možný výklad práva. A v tom to vězí. Uvedu příklad, kdy prezident – „a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi“.

Tak jednoduché to v parlamentní demokracii není, to by nebyl prezident, ale diktátor, kdyby tohle směl mirnyx dirnyx, když  se mu něco znelíbí. Uvedu příklad Nečasovy vlády, tam je to nejvíc patrné.

V červnu 2013 podal předseda vlády Nečas (po jeho osobním selhání) demisi. Tu předával do rukou prezidenta a ten ji přijal a rozpustil vládu (to je ono že jmenuje a odvolává). V této situaci bylo běžné, že  prezident (a s tím poslanecká sněmovna počítala) jmenoval sestavením nové vlády Miroslavu Němcovou, která byla předsedkyní sněmovny. A tady začíná právo prezidenta a to i uplatnil, že přeskočil obvyklé a jmenoval Jiřího Rusnoka  sestavením nové vlády – úřednické. Sněmovna této vládě nevyjádřila podporu a tak Rusnok podal demisi. A v tomhle bodě zabodoval prezident – právo mu dané ústavou a nechal tuto vládu (vládu v demisi) vládnout do doby předčasných voleb. Dodnes mu to ODS a TOP09 nezapomněli, a proto jsou tak impozantní útoky na jeho osobu a vlastně oni rozdělují společnost.

 A tak je to se všemi body o pravomocích prezidenta. Není možné to tady všechno rozebírat.

Zajímalo by mě, jaký jste ročník – řekla bych, že vám ještě není ani třicet. A podle vašeho profilu bych řekla, že jste stejně naivní jako byl Havel, kdyby ho Klaus a Zeman nehlídali, nadělal by víc škody než užitku.“

Pak už jsem ji v diskuzi s tím profilem nepotkala a ani mi nepoděkovala za výklad, ach jo.

 

Facebook Můj příběh politika
Hodnocení:
(3.3 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Jen něco k těm mladým. Dnes jsem se koukal na jeden program. Tam dva mladí měli jmenovat město na západě republiky. Slečna řekla Praha, mladík zase Hradec Králové. Je smutné, že jejich přehled o své vlasti je takhle katastrofický.
Zdena Proboštová
Paní Aničko, každý jsme nějaký, já jsem příliš barevná a zajímá mě kde co. Takže se dostávám i tam, kde to je pro některé lidi nepochopitelné. Ale politika není můj svět a v povídce mě o politiku nešlo. Ale to už je jedno. Přeji hezký den. :-)
Anna Čípová
Paní Zdenko, jestli je toto opravdu váš svět, tak to nechápu, Podle mne je to ztráta času. Ale je to můj názor.
Zdena Proboštová
Oldřichu - Napsal jste "Nene, Zdeno, přečetl jsem to a je to hlavně oslava Zemana pod záminkou mylného mínění mladé dámy." Fakt jsem chtěla tu dámu uzemnit, ale dala jsem si tu práci, abych ji vysvětlila, že to opravdu není tak jednoduché, jak to vidí ona. To ostatní vyplynulo samo. A neříkejte, že to vysvětlení a) jmenuje... není udělaný dobře.
Oldřich Čepelka
Nene, Zdeno, přečetl jsem to a je to hlavně oslava Zemana pod záminkou mylného mínění mladé dámy. A nevidím hned rudě, nevidím hlavně ani černobíle. Zemana v úřadě trpím, protože ho mnoho lidí zvolilo. Vím, že se chová nedůstojně, ale je chytrý a všimněte si, že říká jen to, o čem ví, že bude souhlasit většina. Vybírá si jen to, aby se zalíbil. To se nedá nic dělat, je už takový, sebestředný, samolibý, přisprostlý atd. Dělá, že nás jako Jánošík nebo David nás brání proti vrchnosti a goliášům. Hodně lidí to neprokouklo. Nevadí mi, že nemá vlastní nápady a že to je spíš takový televizní bavič nebo komentátor událostí. Vadí mi vážnější věci, ale snad bychom se tomu na i60 ani neměli věnovat...
Zdena Proboštová
Pane Čepelka, opravdu jste tu povídku četl pořádně? To je o zjednodušeném výkladu jedné pravomoci prezidenta, ať už je tam kdokoliv. Vy holt když se řekne Zeman vidíte hned rudě, že je to tak?! To je potom těžké.
Oldřich Čepelka
Ale on ten článek právě není moc o mladých, on je proti odpůrcům Zemana a na jeho obhajobu. To sem snad ani nepatří, to patří na jiné www. A ti mladí nemají jen jednoduchá řešení, některé věci prostě umí lépe a taky vzhledem k věku mohou zjednodušovat. A vážím si mladých, kteří mají ideál či idol, nestanou-li se přitom černobílým fanatikem, jak to předvedl autor článku.
Zdena Proboštová
Zdeni, taky by mě to zajímalo, ale moc toho nebude. Když jsem se jednoho mladíka zeptala, aby mi ukázal kde je Krym - hledal ho ve Středozemním moři
Zdena Proboštová
Zdeni, taky by mě to zajímalo, ale moc toho nebude. Když jsem se jednoho mladíka zeptala, aby mi ukázal kde je Krym - hledal ho ve Středozemním moři
Zdenka Jírová
Napsala i vyložila jste to velmi dobře a srozumitelně. S nepodloženými názory , zejména mladých, se to na netu jen hemží. A je pravda, že když s nimi nesouhlasíte, vyrukují s vulgarizmy. Jejich neznalost české historie je neskutečná. Co je vlastně ve škole učí ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.