Pomóc aneb Já tu kočku asi zabiju!
Ilustrační foto: pixabay.com

Pomóc aneb Já tu kočku asi zabiju!

15. 6. 2016

K dnešnímu dni máme doma jednoho psa a dvě kočky. Přesněji - jednoho kocoura a jednu kočku. Kocoura Simona jsme měli prvního, je velice slušný a dobře vychovaný. Nikdy nezapomene pozdravit a nastavit hlavičku k pohlazení. Teprve pak se pustí do jídla. Kočka se jmenuje Bětka a původně je to bezdomovkyně. Tehdy jsem ji nakrmila a ona se rozhodla u nás zůstat. Zabydlela se v zadní předsíni, kde má pes svůj pelech a přístup psími dvířky.

Předloni se okotila, měla pět koťat. Všechna až na jedno jsme úspěšně rozdali, nechali jsme si jen jednoho kocourka Pepoška. Bětka svého jedináčka řádně rozmazlovala. Asi pochopila, že už další koťata nebudou (raději jsme ji nechali okamžitě sterilizovat), a tak si své mateřství jak se patří užívala. Pepoška kojila ještě i v době, kdy jsou koťata už většinou samostatná. Ale nezapomínala ani na výchovu a pravidelně mu nosila ulovené myši.

Což o to, pokud byly už mrtvé, jen jsme ji s nimi vyhodili a bylo to. Pepošek si na dvoře s myšičkou pohrál, několikrát ji "ulovil" a pak ji zbaštil. Horší bylo, když máma usoudila, že by se syn už měl naučit lovit samostatně. Živé myši začala vypouštět v zadní předsíni na zem. Pepoš po nich skočil, ale protože byl ještě nemotorný, z počátku mu myš vždycky utekla. Schovávala se za gumáky a jiné "zahradní" boty, utíkala do spíže a podobně. Pes se chopil příležitosti a nadšeně pomáhal chytat. Bětka se pokaždé usadila až nahoře na nějaké polici a spokojeně koukala na snaživého potomka. A do toho jsme nadávali a lovili i my. No, prostě nuda u nás nebyla.        

Konečně kotě povyrostlo, začalo chodit na lov s mámou a letos na jaře se Pepošek někam na cesty vydal sám. Snad je v pořádku a jednou se šťastně vrátí. V zadní předsíni se rozhostil klid a mír. Bohužel jen na čas. Zasáhl osud a stalo se, že zadní předsíň již není tak využívaná jako dřív. Bětka zůstala stále tou dobrou lovkyní a myši loví dál. No a kam by s tím jinak šla, než se pochlubit domů? Zvláště když tam chybí někdo, kdo by ji s tím vyhodil ven. Donese si myšku a zbaští ji v předsíni pod stolem. Najdu pak na dlažbě  vždy jen skvrny od krve a myší žaludek. Protože si to nechce nechat vysvětlit, začala jsem používat donucovací prostředky. Vybraná místa jsem jí sypala chili paprikou, stříkala Savem. Bohužel, ani jedno moc nezabírá. Pozůstatky kočičí hostiny se objevují dál.  

Dnes ráno jsem málem dostala infarkt. Přišla jsem dozadu, pes tancuje před kočičím stolkem a na něco mne upozorňuje. Abyste rozuměli, kočičáci mají prostřeno na svém stolečku. Když měli úplně ze začátku misku na zemi, sežral jim granule pes a pak štěkal, když se chtěli podívat, co má v misce on. Takže dostali svůj stoleček a bylo to. Jenže Bětka se zřejmě rozhodla, že bude za dámu, nebude žrát na zemi, ale prostře si na stole. A tedy..., ani nechtějte vědět, jak ten stolek vypadal. Tak teď budu ještě usilovněji přemýšlet a shánět, co na tu myšilovku zabírá.

Jak ji donutit, aby mi ty myši netahala domů? Máte někdo nějaké zkušenosti? Protože..., no, nezabiju ji, to jste jistě pochopili, že je jen nadsázka. Ale co s ní? Díky za jakékoliv rady.

 

 

 

 

 

 

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Lidičky, SAVO asi zabralo!! Nebo pes žárlí a nechce ji pustit s myší do předsíně. Už jsem našla tři myši, a pěkně vypasené, na dvoře v trávě, pod stolem a na stolku nic!!! Tak doufám, že jsem si to teď nezakřikla :-) Hm, ale proč je nechává v trávě, když je donese až dom? Další záhada :-)
Libuše Křapová
Ahoj, lidičky, moc vám všem děkuji za komentáře i rady. Moc se tu zase nevyskytuji, chytla jsem nějakého vira - asi z klimatizace v autě nejspíš.
Marcela Pivcová
Paní Libuško, z vlastní zkušenosti se třemi kočičími "miláčky" Vám mohu jenom sdělit, že to, co se kočka naučí, se rozhodně dobrovolně nikdy neodnaučí, a jak tedy nedobrovolně? Kéž by i mně někdo poradil, co s kocourem, který byl mnohokrát!!! shozen z kuchyňské linky a přes všechna opatření tam stále skáče.
Hana Rypáčková
Libuš, kdo už by měl být trpělivý a shovívavý než my starší a zkušenější...Taky se mi mrtvé myši fujtajblíkují...Vydrž...A piš ! /Psávali jsme do dopisů "Piš, piš,piš-bude z tebe myš".Ale nevím proč. Ale PC jsme neznali ,tak to nebude ta myš, ale jiná.../
Olga Štolbová
Libuško, díky za povídání. Protože jsem před dvěma měsíci přišla o kočičí kamarádku, trochu jsem si pobrečela. Také jsem s kočkami a kocoury žila kus života a vzpomínání je hezké. *****
Květoslava HOUDKOVÁ
Pes a kočka jsou nejlepší, volně se pohybující přátelé člověka, mnohdy i s lidskými vlastnostmi. Přeci my ženy, když koupíme něco dobrého, taky se pochlubíme! Kočička do obchodu nemůže, tak se aspoň chlubí ulovenou myškou. Doporučuji: V "předstihu" dejte na její "stoleček" noviny nebo papír, abyste zbytky "hostiny" snadno vyhodila. Kočičku však nezapomeňte pochválit, příp. ji odměňte pamlskem. Mým životem prošli kočky i kocouři: 1) Pracovali jsme kdysi v administr. Drůbež. podniku, poblíž bydleli a měli kocoura. Ten své noční úlovky skládal před kancelář pana vedoucího - ten je smetl na lopatku a vyhodil - kocoura však pochválil. Pak kočka: Její (max.2) koťátka v létě spávala v křesílku vedle mého lůžka, dveře otevřené přes chodbu až ven. Jedno ráno, ne zcela vzbuzená, hladím koťátka s tím, že venku je asi nějak chladno. A když jsem otevřela oči, skoro mne "kleplo": Hladila jsem mrtvého potkana, protože kočičí máma je začala učit lovu a do protější hospody to pro potkana neměla daleko. Rodiny mladých taky kocoura a kočičky mají - o další různé příběhy opravdu nouzi nemáme!
Libor Farský
Libuško, jsem úplně nadšený. To je článeček za všechny hvězdičky!
Zdenka Jírová
Na to asi žádný recept není, ona dělá jen svou práci a nosí Vám ji k posouzení a chce pochvalu za dobře odvedenou práci. Dcera bydlí na venkově v domku a kočky jí přede dveře také dělají svůj noční "výhřad" úlovků. Dcera kočky pochválí, dá jim za dobrou práci granule a kapsičku a myši vyhodí do pole. K nám na chalupě chodila sousedova kočka pravidelně na oběd a večeři,Když s mým jídelníčkem nebyla spokojená, odběhla, a za chvíli si přinesla myš, kterou pod naším stolem sežrala. To samé dělala u ohně, kde jsme si večer opékali vuřty.Ty jí nechutnaly, donesla si čerstvou myš a zase ji spokojeně s námi sežrala. Jen jsem trnula, aby nám je nezačala také nabízet.
Jiří Libánský
Přece "myšimami", zdrobněle "myškamami", ještě zdrobněleji "mišičkamami".
Zuzana Pivcová
Kočičí libůstky znám a vyprávění se mi moc líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%