Knižní tip - Martin Moravec: Enter, mami!
FOTO: nakladatelství ARGO

Knižní tip - Martin Moravec: Enter, mami!

16. 6. 2016

„Nic se nestalo,“ řekla maminka do telefonu, když jí syn poradil, ať na klávesnici najde enter. „A co jsi udělala?“„No našla enter.“„A zmáčkla jsi ho?“ „To jsi neříkal!“

O učení maminky s počítačem je jeden ze sloupků, které novinář Martin Moravec napsal za deset let do čtvrtečního magazínu MF DNES. V knize Enter, mami! jich teď vydává 250. Jsou to fejetony z každodenních situací, které občas zažije každý. Krátké, výstižné a vtipné.

O českých restauracích, povinném zkoušení dárků o Vánocích, seznamování přes internet, o Pražácích, Brňácích, o trapasech při lichocení ženám, o vaření, nakupování, divných lidech v posilovnách a podobně. Spousta z nich je o vztahů synů a maminech - jsou to momenty, které každý zná.

"A pořádně se oblíkej, je podzim, ať nenastydneš." - "A napiš zprávu, až dojedeš domů!" - "A tady jsem ti ještě upekla buchty." - "Najez se, jsi nějaký pohublý."

Autogramiáda této pěkné nové knížky proběhne v úterý 21. června v Brně v knihkupectví Dobrovský v Joštově ulici. A zde je ukázka - sloupek s názvem Magický dům:

Magický dům

Když se člověk odstěhuje od rodičů do svého, brzo zjistí, že žil v magickém domě. Lednička se sama doplňovala, všechny žárov­ky svítily a vodní kámen ze dřezu sám mizel. Když jste položili ponožky vedle koše na prádlo (mužská speci­alita), víko se nejpozději do hodiny samo zvedlo a ponožky do něj skočily. Když jste dali špinavý talíř na myčku (další mužská specialita), její dveře se samy otevřely a talíř se poslušně uložil na své místo i s příborem. A pak jste najednou sám. V bytě, který magický není. Kde se vám viklá prkýnko u záchodu, vy přijdete za hodinu, ale ono se viklá pořád. „Tati, přijeď! Mami, nejde mi dovřít mraznička! Odmrazit? Ale jak?“ Když si myslíte, že vaše sebevědomí nemůže klesnout níž, zazvoní opravář, že se v celém domě cosi vyměňuje, a klade vám záludné otázky typu "Kde máte hlavní uzávěr vody?“ No asi… „Pod dřezem jako všichni?“ Jo, pod dřezem, to je přece jasný! Dál už se radši nic neptal.    

Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
Včera jsem byla v Brně na autogramiádě Martina Moravce.Díky za pozvání.
Dagmar Bartušková
Mám ráda humor. Pobavila jsem se. I já si musela nechat od synka mnohokrát poradit, abych mohla plnit jeho pracovní příkazy, když byl na jiném místě zeměkoule. Také jsem šlápla vedle, resp. zmáčkla jinam, a to byl průšvih! Pak docházelo k navigaci po telefonu. Mnohdy špatná slyšitelnost, výpadky aj. To bylo to nejhorší ze všeho. Na věty: " Mami, najdi si klávesu tu a tu a dej enter. Haló, slyšíme se? Jó, už tě slyším. Co ti to ukazuje? Super! Ták, a teď si najdi to a to a "vodentruj", nikdy nezapomenu!
Hana Lancová
Už ji mám objednánu v e-shopu Neoluxoru. :-)))
Hana Lancová
Knihu si zřejmě pořídím. V novinách jsem zjistila, že patří k top 10ti nejprodávanějším. Mimochodem - ukázka mi připomněla odchod mého staršího syna do vlastního. :-)))
Anna Čípová
Taky jsem se učila zvládat počítač pod dohledem syna. Píše všemi deseti, takže jsem nestačila sledovat, na co ťuká. Ještě dnes mi občas musí poradit.
Hana Rypáčková
Olinko e-knihu- to si krásně zvětšíš písmena...U nás půjčují i čtečky....Ale taky mám v oblibě stále knihu do ruky....Včera jsem dostala smartphon a tak se mám co učit.Prý abych si mohla najít spoj a tak .... To asi přijdu o zrak- je to jen 5*.Ještě nosit lupu.
Olga Štolbová
Milá redakce, díky za nabídku, ač moje oči moc nemohou číst, krátké fejetony zvládají. Asi začnu chodit do knihovny, jednu knihu za měsíc si dovolím. Komentář Libušky K. mě připomněl mé počítačové začátky, také často k smíchu i k pláči. Možná by to mohl být námět na příběhy íčkařů. Jak a proč jsem se učila počítač. *****
Libuše Křapová
Ukázka z knížky vypadá velmi zajímavě :-) A s tím entrem - když mne syn svého času učil na počítači, sedl si vedle mne a zacvičil prsty na klávesnici. "Tak to budeš dělat takhle!" "Jak?" ptám se já. "No takhle," a prsty mu znovu zakmitali. Až po třetím kmitání jsem pochopila, že neprocvičuje prsty, ale ukazuje mi postup přihlašování do počítače. Takže jsem si vzala tužku, papír a zapsala postup. 1.) zapnout počítač, 2.).... teď už sama ty body nepopíšu, protože spoustu věcí dělám automaticky. Ale tenkrát bych asi taky nezmáčkla enter, kdybych to neměla napsané :-)
Drahomíra Stínilová
Sloupky pana Moravce čtu jako první ze čtvrteční MF(dnes idnes) a nikdy nezklamou. Bavím se jeho humorem dokonale. Tyhle noviny čtu už léta pro jejich slušnou úroveň co se týče kultury, cestovních inspirací (recenze filmů paní Spáčilové). Bohužel někteří kvalitní redaktoři odešli, jako pan Chuchma, teď vím, že má kvalitní program na Artu, ale jeho názory v novinách to nenahradí. Jsem ráda, že vychází vtipná kniha s inteligentním humorem.
Jan Raška
Pan Martin Moravec je šéfem Magazínu Dnes.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 29. týden

V uplynulých dnech jsme mohli v médiích sledovat dění na karlovarském filmovém festivalu. Zahrajeme si nyní trochu na bulvár a otestujeme, jak moc znáte české celebrity.