Groteska jako vzpomínka na veselé časy němých filmů

Groteska jako vzpomínka na veselé časy němých filmů

22. 6. 2016

Odmalička jsem miloval staré filmové grotesky. Ty prostoduché se šlehačkovými bitvami, kopanci a honičkami, i ty oduševnělé se společensky kritickými příběhy. Chaplin, Frigo a Lauer a Hardy samozřejmě stáli na Olympu mého obdivu.

Když jsem v dospělosti založil ochotnický divadelní soubor Ostroš v Ostrovačicích, toužil jsem s ním sehrát grotesku. Před kamerou, s dobovou hudbou, s dobovou filmovou barevností a typickými filmovými střihy. Omluvil jsem se v duchu všem velikánům tohoto žánru a napsal prostoduchý scénář, na oduševnělý jaksi nemaje.

Opravdová radost z tvoření však dala zapomenout na to, že tohle je vlastně kýč. Ale snad jako připomínka "starých veselých filmových časů" to až tak nebude vadit.

Chcete-li, bavte se dobře.

 

film vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lubomír Müller
Děkuji za komentáře. Asi tenhle příspěvek není pro každého, kdo jen rychle přeblikává novinky na portále, groteska má přeci jen 20 minut, ale i tak díky za těch pár zhlédnutí a pěkné komentáře. Tohle video je moje srdcová vzpomínka na dobu, kdy jsme s nadšením ochotničili. Soubor jsem sice založil, ale už v něm nefunguji. Už žije pod vedením někoho jiného a já jen z povzdálí pozoruji jeho růst a úspěchy. Jinak bych rád ještě reagoval na připomínku Ivany k Pohádce máje - s těmito divadelníky jsem Mrštíkovu Pohádku máje zpracoval taky filmově jako celovečerní 90 minutový film. Samozřejmě jsem příběh z přelomu 19. a 20. století upravil a zasadil do dnešní doby, točili jsme v Praze a v Ostrovačicích celých 7 měsíců, napsal jsem k němu hudbu a písně, stál za kamerou a režíroval, a film je dodnes populární. Brzy ho dám na YouTube nebo Vimeo, kdo by snad chtěl, může se na něj podívat.
Zuzana Pivcová
Včera se mi do toho vzhledem k pozdnímu příchodu a únavě nějak nechtělo. Dnes jsem se tu sólo, sama pro sebe, srdečně smála. Nejvíc se mi ale stejně, jak jinak u mě, líbily ty veršované průpovídky. A chvíli jsem si myslela, jestli nehraješ to mimino! :-D A ten nadaný ochotnický soubor stále ještě hraje?
ivana kosťunová
Už jsem to shlédla dvakrát, každému doporučuji, teprve podruhé si to vychutnáte. Okolnost, že divadelní ochotníci v Ostrovačicích hráli místo Pohádky máje grotesku, mě přímo nadchla. A vymyslet, zrežírovat, to by nikoho snad ani nenapadlo, natož aby byl schopen to zrealizovat. Úžasné.
Jana Šenbergerová
Konec dobrý, všechno dobré. :-)
Helenka Vambleki
Líbí :-)
Radovan Cakl
Staré, mnohokrát viděné grotesky Ch.Ch., B.K., L.&H. a dalších mě pobaví i dnes. Lubomíre, dík za připomínku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.