O domě, babičce a liliích

O domě, babičce a liliích

4. 8. 2012

Jezdívám často kolem domu, ve kterém jsem se narodila. Byl sváteční zimní den, porod se táhl, porodní bába prý honila mojí maminku kolem stolu, abych už přišla na svět. Až se povedlo, ale byla jsem přidušená a promodralá a moje babička neváhala a strčila mě do trouby a vlastně mě tím zachránila. Já jí to oplatila tím, že jsem prý byla celá po ní, což se tradovalo od mého dětství až do dospělosti.

Dům, v němž jsem spatřila světlo světa, postavil můj děda, který prý mě učil chodit, ale bohužel víc už nestačil, jen matné vzpomínky a fotografie nám připomínají jeho existenci. Osud tomu chtěl, že jsem své mládí prožila s rodiči a bratrem úplně někde jinde. K babičce jsem jezdívala, ona k nám též, cosi mě k ní táhlo, no není divu, vždyť jsem celá po ní. Narozené ve stejném znamení, podoba, což mi příbuzní i známí svými reakcemi jen potvrzovali, a v neposlední řadě jsem prý zdědila její kuchařské umění.

Moje babička vařila za mlada ve Vídni, používám vždy tuto odpověď, když mě někdo pochválí můj kulinářský výtvor. Bývá to dost často a přestože nejsem zrovna chlubivý typ, bývám hrdá na sebe a hlavně na svou babičku, po které jsem snad tento um zdědila.

Jezdívala jsem do svého rodného domu za babičkou, mám mnoho prázdninových zážitků, ale symbolem mého dětství zůstaly pod oknem se tyčící, omamně vonící bílé lilie. Prostě tam patřily, stejně jako já a hlavně babička. Okolnosti a čas způsobily, že tam dnes bydlí úplně cizí lidé, přistavěli to dědovi “vo štok“ a já jen smutně vzpomínám, kam se poděla ta vídeňská kuchařka, ty bílé lilie a moje dětství!

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Jitko, krásná vzpomínka.Hezký a milý příběh.
Zuzana Pivcová
Je to trochu posmutnělé vzpomínání, ale to už asi život s sebou nese u každého z nás. Podobně vzpomínám na svého dědečka, kterého jsem jako malá holka milovala, ale moc si ho neužila, od jeho tehdy nečekaně rychlé smrti už v létě uplynulo rovných 60 let! Na babičku, která se dožila takřka 90 let, bohužel takto nevzpomínám a jako kuchařka jsem se asi spíš "potatila", co si vzpomínám, tak náš tatínek určitě nevařil. :-))) Díky za vzpomínku.
VANDA Blaškovič
Milá kuchařinko Jitko, vídeňské řízečky, koprovka a plněné papriky voní až sem k nám na jih!...:) krásná vzpomínka na dětsví, babičku i bílé lile.
Alena Vávrová
Na svoji babičku z maminčiny strany také často vzpomínám. Občas projedu tou vesničkou, jejich dům ještě stojí, také ho mají cizí lidé a je to snad jediné stavení ve vsi, které nemá nový kabát. A předzahrádka je dávno zpustlá. Babička ji měla krásnou a voněla rezedou a hřebíčkovými karafiáty. Na rozdíl od druhé babičky, tahle byla také výborná kuchařka a jelikož děda byl nimrod a rybář, uměla připravit i divočinu a ryby.
Hana Šorejsová
Ten příběh se mi moc líbí, připomíná mi také moji babičku, jejich dům již není, zbourali ho. A čistě náhodně moje babička si namluvila dědečka , narozeného ve Vídni a byla výbornou kuchařkou, v tom pokračovala i moje maminka, nyní se skromně snažím i já a má dcera Hanka. Za příběh díky !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...