Zážitky s platební kartou
Ilustrační foto: pixabay.com

Zážitky s platební kartou

11. 7. 2016

Vyjely jsme si – stařešinové rodu – po několika letech na společnou dovolenou do Bulharska. Jsme už jen tři sestry a vzaly jsme sebou dvě nejstarší dcery z rodu (jinak jsou nejstarší kluci). Nechci popisovat pobyt, přírodu a moře. To znáte každý a je to v podstatě stejné, jen oči, které se dívají bývají jiné.

Když jsme tak sedávaly v příjemném baru, tak pokud jsme nehrály žolíky nebo kostky, tak se vyprávěly zážitky z rodiny nebo z práce.

Moje dcera se realizuje na benzínce Shell na dálnici D5 směrem do Německa u pultu s občerstvením. Když vyprávěla svoje příhody ze zaměstnání, lámaly jsme se smíchy (hlavně proto, že se dají vyložit dvojsmyslně, já už jiná nebudu). Tak se s váma podělím.

Povětšinou jsou to zážitky s placením platebními kartami.

Většina zákazníků má bezdotykové karty, nebo jakési čipy, které jsou umístěny všelijak – třeba i na telefonu (tak jsem to pochopila). A tak se obvykle stává, že zákazník mává nad terminálem kartou nebo tím, kde čip má. Na to dcera obvykle reaguje : „Až se s tou kartou vydovádíte, tak pěkně ze zdola zasunout, protože my jsme staromilci a potrpíme si na kontakt.“

Teprve po proběhnutí transakce a vytisknutí  účtenky a dvou dalších dá dcera pokyn vytáhnou kartu.  Reakce jsou různorodé.

Jeden ze zákazníků s úsměvem podotkl:  „Děkuji vám madam, bylo to krátké a rychlé, přijedu si to někdy zopakovat“  a rozesmátý odcházel. Dcera se za pultem válela smíchy.

Další zákazník si po zasunutí karty nemohl vzpomenout na PIN a tak ho s úsměvem upozornila: „Máte jenom tři pokusy na zadání PINu“.  Navíc byl netrpělivý a kartu vytáhl dřív než se vytiskly účtenky, takže opakovat. Na to podotkl : „No to jste pěkná tělocvična“.

Jiný zákazník mával telefonem na kterém měl platební čip a když neměl zasunovací kartu prones: „Ty vole já nemám peníze“, tak mu dcera povídá – „si půjčte, ale ne ode mě, a tak povolal kámoše a ten zasunul“.

Další není s platbou, ale zákaznice si koupila čokoládový mafin. Vitrína je směrem k zákazníkům otevřená, na ni jsou srovnány pytlíky na zboží a kleštičky. Paní zaplatila a čekala, tak ji dcera upozornila, že si ten mafin může vzít sama. Vzala s podotknutím -  „ježíši já myslela, že máte tak vyblejskaný sklo na vitríně“.

Dcera doufá, že modernizace platebního terminálu se nebude v brzké době konat, jinak by bylo po srandě. Bylo toho určitě víc, ale jen tohle jsem si zapsala.

A můj zážitek s platební kartou.

Byla jsem za kamarádkou v Kroměříži. Nevěděla jsem, jak dlouho se zdržím a tak jsem neměla zpáteční jízdenku. Tu jsem si šla v rámci procházky koupit na nádraží. V pokladně seděla krásně vymalovaná a vystajlovaná paní, ovšem naštvaná na nejvyšší míru L  (asi měla den blbec). A do toho jsem přišla já s platební kartou s vypnutým bezdotykáčem.  Řekla jsem ji, že se musí zasunout do terminálu, na to mi odpověděla, že tam vidí znak, tak ať mávám. Nešlo to. Popadla kartu s očima v sloup (jako že jsem nějaká vadná) a mávala sama – nic. Nakonec to vzdala a zasunula. Zadala jsem PIN a s úsměvem jsem ji řekla, že to jde vypnout, tak ať si tu informaci pamatuje pro příště.

Tím jsem ji dorazila.

 

 

 

 

Můj příběh peníze
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Pašingr
Ještě větší zábava s kartami bude až udělají to, co kdysi na Kypru a karty přestanou fungovat. :-)
Anna Čípová
Karty jsou super. Zvykla jsem si tak, že mi vadí, když je někde "neberou". Článek pobavil, za což děkuji.
Naděžda Špásová
Zdenko, fakt jsem se bavila. Mám kartu už léta a bezdotykovou pár měsíců. Většinou zapomenu, že nad 500 Kč musím zadat PIN. Takže čučím a čekám. A pak se blbě culím, když mi to dojde. *****
Libor Farský
Především nechápu pojem "bezdotyková karta". Jak ji mám někam zasunout, když se jí nemám dotknout. Nehodím se do tohoto století. Buď do minulého, kdy takovéhle blbosti a všelijaké PINY neexistovaly. Anebo do 22. století, to snad už někdo vymyslí "telepatickou kartu". *****
ivana kosťunová
Taky jsem ráda, když je veselo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Přiznám se, že výhod bezkontaktních platebních karet využívám skoro všude. Je to fakt super, přiložím a mám uhrazeno, nemusím zbytečně mačkat PIN. Platební karty užívám všude v zahraničí a zatím jen chválím. Mám oba typy protože občas některé karty nejdou přes platební terminály.Jinak super článek
Zdena Proboštová
Olgo chce to před koncem platnosti karty dát do banky požadavek, že to chcete vypnout. Chce se to dojít zeptat. Já to četla v novinkách spořitelny.
Jana Šenbergerová
Pobavila jste mě! Mám ráda personál, kterému nechybí smysl pro humor, také patřím k těm, kteří si potrpí na kontakt. :-)
Olga Gálová
Dík za poučení. To že se dá vypnout bezdotykáč jsem nevěděla...
Květoslava HOUDKOVÁ
NEMÁM - a MÁM = klid. Žiji bez bank. účtů, bez plateb. karet, beze smluv (tedy 1 mám = s operát. kvůli internetu. Mám jen pár nákupních karet do obchodů (slevy), Opencard na MHD (do konce platnosti), 2x kartičku pro Senior-slevy, kartičku Zdravot.pojišť. a Občanku = zcela stačí, vyznám se ve všech a "přehrabovat" množství karet nemusím - pohoda! (Pokud potřebuji hradit větší částky, dám peníze dceři a ona vyřídí ze svého účtu.) Přes internet "zajíce v pytli" nenakupuji - zboží chci vidět (sama nebo s rodinou) v jejich event. kamenné prodejně!.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...