Na ptáky jsme krátký 2
Ilustrační foto: pixabay.com

Na ptáky jsme krátký 2

9. 7. 2016

Tuhle ráno v koupelně vyrušil mě zvláštní, klepavý zvuk... jde to z venku. Vykouknu z okna a hele! Pár metrů ode mne strakapoud na vršku pouliční lampy usilovně buší zobákem do jejího plastového krytu.

Hňup, říkám si, nerozezná lampu od stromu!

Když mu zdáli v pravidelných intervalech začal odpovídat jiný strakapoud, pochopila jsem.

Žádný hňup, jenom si telefonuje! Prostě takový strakapoudí tamtam, telegraf, telefon.

Možná právě vábil strakapoudici, možná varoval konkurenčního strakapouda: "Vypadni, tady je můj rajón!", kdoví...

***

Konečně jsme nechali zrenovovat starý dřevník na zahradě, konečně budeme mít důstojný přístřešek pro pořádání zahradních party i za deštivého počasí. 

Předminulý víkend měl být zasvěcen zabydlování nového altánu - zahradní nábytek, nádobí a tak. Ráno tam ještě zaběhnu uklidit tácy, na kterých suším větvičky tymiánu a oregána.

Hned  na prahu strnu: no nazdar, to je spoušť! Bylinky rozházené všude po podlaze a viník je mi hned jasný- kočky, ty potvory se tu zas mrouskaly, nebo co.

Vracím se do domu postěžovat si manželovi, vyslechne mne a pak se záhadným úsměvem praví:
"Kočky jsou v tom nevinně, pojď se mnou zpátky do altánu, něco uvidíš."

A viděla jsem; na jednom ze sloupků, v malém prostoru pod střechou sedí malé rozčepýřené hnízdo- a bezpochyby velmi voňavé hnízdo, protože upletené ze stonků mých sušených bylinek!

Zkrátka, jistý pan Rehek domácí s jistou paní Rehkovou se rozhodli, že u nás budou bydlet. Vhodný materiál na stavbu hnízda byl po ruce, tak neváhali a zahnízdili.

Ptactvo bylo tedy rychlejší v zabydlování a nám nezbývá, než to respektovat. Naše vlastní stěhování do altánu se odkládá na dobu neurčitou, resp. až vyvedou mladý.

Altán obcházíme v uctivém oblouku, abychom Rehkovy nerušili a já teď nemám kde sušit prádlo, když zaprší.

Zato téměř každý den snídáme venku pod ořechem a radujeme se z on-line reportáže ze života ptačí rodinky- program skoro stejně tak dobrý jak na kanálu Zoom.

Jojo, na ptáky jsme krátký, a taky pomalý!

 

Přečtěte si také: Na ptáky jsme krátký

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Zvadová
děkuji za hezký článek.Připomnělo mi to,že už několik dní nejsou slyšet u nás na zahradě ptáčci zpěváčci.Kam se poděli? Vždycky když jsem si sedla na cigárko, vítali mně svým křikem a "dobrrrý den".teď je úplné ticho.Je to divné
Jitka Havlová
Rehkové to mají rádi i u nás a naši vrabci se před námi prodcírují na dvoře. Jen vlaštovky a jiřičky, které pamatuji, už v blízkém okolí nevídám. Jitulko oba články jsou hezké, díky za ně.
ivana kosťunová
Dnes ráno na chalupě mě vzpudilo také nějaké ťukání, myslela jsem,že naproti na stromě je datel, ale byl to strakapoud podle červené čepičky a seděl mi nad hlavou a bušil do trámu od střechy. To bylo probuzení ..
Zdena Proboštová
Že Rehkovy pozdravuju, moc hezké !
Eva Buchtelová
Před okny paneláku nám roste bříza.Ve véčku větví je staré hnízdo,ale každý rok tam kosi vyvádějí mladé.Pozoruji jak dlouho trvá než hnízdo opustí.Netrvá to dlouho,chvátají,dokud je co sehnat na krmení.Když prší nebo je chladno,tak je moc lituju,nejradši bych je vzala domů,kdyby to šlo,nebo je přikryla dekou.Příroda si poradí sama.Jenom my ji dokážeme ničit.Přestože ji máme jenom na svůj život půjčenou.
Zdenka Jírová
To je roztomilé povídání. Já měla roky v 7.patře paneláku v lodžii hnízdo jiřiček.Už jsme na ně vždy začátkem května čekali. Dokonce si nevadily ani s naší kočkou, respektovaly se. Pak jim hnízdo jednou vybrala poštolka a už si nové nepostavily.
Hana Rypáčková
To je milé. Taky jsme byli ohleduplní. Na verandě chaty si rehkové udělali domov.Dvě mláďata tam vrkala...A před výletem už byli pěkně oprsklí, nebáli se - mám fotku a trošku videa, jak se tam vrtí, ale máma se bála krmit,nepodařilo se mi to natočit. NA PTÁKY JSEM KRÁTKÁ...
Jitka Prušová
Aktuální info ze života Rehkovic: dnes od rána na zahradě letecký den- mládež se učí létat. Ráno mne vzbudil šramot na parapetu okna- mladý rehek opustil rodné hnízdo a učí se létat. Kdykoliv mu dojdou síly a přistane na zemi , přispěchají rodičové a nakrmí ho. Obdivujeme tu nekonečnou trpělivost a starostlivost rodičů!
Libuše Křapová
Hezký příběh, ze života a pohodový :-)
Naděžda Špásová
Hezky popsaný ptačí život. My bydlíme v paneláku, ale spoustu let jsme měli na balkóně jiřičky. Loni se jim hnízdo rozbilo, tak jsme ho na jaře sundali. Bohužel, nové si nepostavily. Třeba příští rok. *****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.