Výlet na Rejvíz
FOTO: autorka

Výlet na Rejvíz

11. 7. 2016

Na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje jsme si naplánovali sváteční výlet na Rejvíz. Proč sváteční? Vybrali jsme známou pohodovou trasu, při které nebylo třeba zdolávat žádné velké kopce, spíš jen asfaltovou lesní cestu, nenáročné kopečky a trochu krkolomnější lesní pěšiny přes kořeny velikánů a nakonec už jen haťový chodníček.

Počasí bylo výletně přívětivé a cesta autobusem k chatě Rejvíz rychle uběhla, i když jsme zajížděli ještě do Horního Údolí. S potěšením jsme zjistili, že to tam zase žije, skoro všechny chalupy mají své nové majitele, kteří se snaží, aby vypadaly hezky. Pobavila nás figurína policisty v reflexní vestě, který ledabyle opřený o plůtek před jednou z chalup dohlíží na pořádek.

Na Rejvízu nás trochu vyděsily spousty už zaparkovaných, ale také neustále projíždějících aut. Oblast je naštěstí dost velká a turisté většinou mířili k jezírku, jen nemnozí se vydali také do okolních lesů. Našim prvním cílem byl Bublavý pramen. Když jsme u něj byli loni, skoro nebublal, jak málo bylo vody. Byla jsem zvědavá, jestli se vzpamatoval.

Od chaty Rejvíz jsme rovnou zamířili k lesu. Procházeli jsme kolem řady chat a chalup. U jedné z nich byl provizorní „obchůdek“ s keramikou. Majitelka chaty, autorka vystaveného zboží, neměla čas na kus řeči, právě řešila odvoz bioodpadu. Tak jsem si jen prohlédla docela zdařilé kousky a kráčeli jsme dál. Sluníčko svítilo, ale bylo docela čerstvo.

U prvního rozcestníku jsme odbočili vlevo a zanedlouho už jsme zdolávali lesní cestu „dlážděnou“ kořeny stromů. Já takové cestičky miluji. Po pravé ruce smaragdově zářil mech a občas odhaloval tichý, ale pěkně tekoucí potůček. Na levé straně jsme nečekaně objevili v trávě vemeník dvoulistý. Moc mě to potěšilo, už dlouho jsem ho nikde neviděla. Zvěčnili jsme kořenový systém vyvráceného stromu, který vypadal jako zeď s okýnky. Před ní jsme objevili v rašelině šlápoty někoho, kdo netušil, že se do ní po dešti proboří.

Po odbočení vpravo jsme štrádovali po asfaltu, minuli nás jen dva cyklisté, nějaká rychlá turistka a celou cestu nás doprovázeli malí hnědí motýli – okáči. Pramen mi udělal radost, zjevně ožil, ale byl ve sluneční záři zcela nefotitelný, vypadalo to, že je bez vody. Chvíli jsem laškovala s bublinkami. Když jsem v blízkosti pramene zadupala, vybublalo ze země více vody.

Potěšilo mě to a mohli jsme pokračovat ke svému druhému cíli, ke Kazatelnám. Jmenuje se tak vrch s několika zvláštními skálami, které asi někomu ty kazatelny připomínaly. Celou dobu jsme šli po žluté, ale najednou směřovala z kopce, přestože bychom měli dojít na kopec. Do toho vedla jen neznačená cesta, po které jsme se nakonec vydali. Jediné stoupání bylo brzy za námi a my se octli v borůvkovém ráji. Kolem cesty, kterou jsme přišli, byla v lese spousta borůvčí, ale borůvky skoro žádné, jen sem tam nezralé, zatímco tady byly nejen zralé, ale bylo jich i docela hodně. Zatímco Pavel fotil, já hned u první skály sbírala do krabičky, kterou jsem za tímto účelem vzala, kdybychom na nějaké narazili. Nesbíralo se dobře, vedle zralých bylo ještě hodně zelených, a proto jsem musela dávat pozor, co trhám. Občas něco přihodil i Pavel. Když bylo hotovo, popošla jsem k dalším skalám a málem mě porazilo. To byly borůvky! Mnohem větší a mnohem více. Když jsem se ptala Pavla, proč mi to neřekl, nechal se slyšet, že si toho nevšiml. Ignorant jeden!
Od mladé rodinky jsme se dověděli, že přišli po žluté, a to hned od Bublavého pramene. Šli jsme zpět stejnou cestou, jakou jsme přišli, a byli jsme rádi, že jsme tu žlutou přehlédli, přestože byla téměř nepřehlédnutelná. Cesta po ní byla delší, ale hlavně přes kopec, a tomu jsme se moc rádi vyhnuli.

Před námi byl poslední cíl, Velké Mechové jezírko.
Už u rozcestníku bylo jasné, že jsme na lesní „magistrále“. Davy tam, davy zpět. Není moudré chodit se sem kochat v plné turistické sezoně, ale letos jsme tam ještě nebyli, a kdo ví, kdy se sem zas vypravíme. Další překvapení nás čekalo u pokladny – zvýšené vstupné, bez nižšího pro seniory. Co bychom neudělali pro tento krásný kousek Rejvízu! Haťový chodník je třeba průběžně opravovat a o jezírko pečovat. Třetího překvápka jsme se dočkali až doma po stažení fotek do počítače – tentokrát bylo toto kouzelné místo zcela nefotogenické, i když se suchopýr snažil přitáhnout naši pozornost.

Po opuštění naučné stezky jsme se vydali kratší a méně frekventovanou cestou lesem a pak po asfaltové silnici vedoucí sem z Jeseníku. Kručelo nám v břiše, času bylo dost, tak jsme s povděkem slupli dršťkovou polévku u kiosku vedle chaty Rejvíz, zapili ji dobře vychlazeným pivem a pomaloučku popošli k předzahrádce restaurace Na Paloučku. Rozhodli jsme se strávit čekání na autobus u kafíčka. Cappuccino bylo dobré, i sušenka a kokosová pusinka k tomu přišly vhod. Cestou jsme se ještě zastavili ve Tkalcovně, kterou tady provozuje Klub přátel Zlatých Hor, jehož jsem členem, a nakoukli do kostelíku Jména Panny Marie.

Od zastávky jsme viděli zajímavou skupinku – koně a dvě krávy. Měly pořádná vemena, což nás inspirovalo k fotografování, proto jsme popošli blíž. Nakonec jsme byli překvapeni, protože za takové kusy by se nemusel stydět ani plemenářský podnik.

„Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme a jsme tu“, jsem zanotovala po překročení prahu našeho bytu. Teprve doma nás pořádně rozbolely nohy, ale to už nám nevadilo. Borůvky skončily v chladničce, aby nám ráno při snídani připomněly krásné chvíle na Rejvízu.

cestování fotografování naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Další komentáře mě také potěšily. Více se o Rejvízu můžete dočíst v mém dřívějším článku. MM, zdravíme z Hor! http://www.i60.cz/clanek/detail/12775/muj-tip-na-vylet-rejviz
Marie Magdalena Klosová
Milá Janinko,díky za vydatný a poetický výlet do Jeseníků.V dětství jsme tam s rodiči měli chaloupku a taky rodinného přítele,který nás seznamoval se všemi možnými krásami tohoto nádherného kraje,A tak jsme poznaly jako děti květenu,motýly,plazy,kameny a také přírodní zajímavosti.Vím,že jsme byli i na Rejvíze,ale moc si toho nepamatuji.Utkvěly mi jen krásné vyřezávané židle v hospodě,které by tam měly být dodnes.Ale nevím,jestli to bylo zrovna tam.Moc Tě tam k vám zdravím.mm
Lenka Hudečková
Jani díky za představení místa, kam se asi hned tak nedostanu. Máte to tam u Vás v Jeseníkách prostě nádherné....
Soňa Prachfeldová
Bezva výlet, mám moc hezké vzpomínky na Jeseníky a to jsme poznali jen část - i za tu jsem vděčná. Fotky věrně dokazují krásu kraje.
Anna Čípová
Koncem srpna chceme jet s vnuky do Jeseníků. Díky za dobrý tip na výlet. Podle fotek je tam moc pěkně. Už se těším, že si tu krásu vychutnám.
Naděžda Špásová
Jani, na Rejvízu je to moc hezké. Takovéhle procházky máme taky rádi. Škoda, že je to tak daleko. Fotky jsou moc pěkné. *****
Ladislav Vesecký
Rejvíz je krásný v létě i v zimě. Moc hezké i fota.
Olga Štolbová
Jani, moc pěkné průvodcování, jako bych tam byla. Fotky to krásně doplnily, líbí se mi, že jsi nám zamávala. *****
Jana Šenbergerová
Děvčata, všem vám děkuji za vlídné komentáře. Těší mě, že se vám v našich končinách líbí a věřím, že je mnozí návštíví a nebudou zklamaní. Jen na vysvětlenou - většinou fotí Pavel, občas ho trochu "komanduju", i když on si občas stěžuje, že pořád. :-) Pro Zdenku J. - původně jsme viděli vemena, proto píšu krávy, ale pak jsme zjistili, že jsme se mýlili. Jitko C., určitě se domluvíme. Jitko Ch., takových nás bylo víc a tvé dobré tipy udělaly své. Elenko, teď je tam spousta borůvek.
Jitka Chodorová
Děkuji Jano za krásné fotky a tip na výlet, pro mě moc daleko a neschůdný,ale díky tobě, jako bych tam byla. A děkuji za fandění v Tipovačce, pomohlo to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.