Má práce v hotelové kuchyni
Ilustrační foto: pixabay.com

Má práce v hotelové kuchyni

20. 7. 2016

I když se jednomu zdá, že je vše v pohodě, nemusí to tak být. Život prostě tropí hlouposti. Po nástupu do předčasného důchodu se tak nějak situace stabilizovala, finančně jsem na tom byla tak, že jsem vyšla, bydlím v pěkném 1+1 se svým chlupatým miláčkem stafordtkou Pepinou, mám bezva přítele, prima dceru, s kterou jsme super kamarádky. Začala jsem se naplno věnovat i svým koníčkům, no prostě pohodička.

Nebe však nemusí být jen krásně modré, třeba i s červánky nad ránem, ale přijde plískanice, bouřka. Mé podnikání dostalo pěknou trhlinu, byl to přivýdělek k malému důchodu a začalo to jít doslova do kytek, generační problém. Nová vedení ve firmách, pro které jsem pracovala, už mě nějak nechtěla, měla své koně, důchodkyně už neměla proti nim šanci, a já jsem neměla ani chuť a sílu proti tomu bojovat. Mládí vpřed a stáří ať si pomůže. Jedna výpověď za druhou.

No jo a co dál? Najít jinou práci. Ale jakou, vysokoškolský diplom v oboru, který mám, je mi k ničemu a i víc než dvacetileté období jako ekolog taky. Je tam boj, velká konkurence, mladí dravci, schopni čehokoliv. Konec, toto jsem pověsila na hřebík. Umím celkem slušně vařit, pečení a cukrařina je mým koníčkem, a i taky malým přivýdělkem. Proč se nedat tímto směrem. Nemám ale vyuční list na žádný z těchto oborů, ani praxi někde v nějaké provozně. Všude toto požadovali, takže i když toto prakticky zvládám, neměla jsem šanci. Ta ale nastala ve chvíli, když jsem se od jedné své kamarádky dověděla, že v jednom hotelu hledají pomocnou kuchařku. Tak jsem tam napsala. Žádná rychlá odezva však nebyla, tak jsem se pokusila mezitím dělat tiskaře sítotiskového tisku, zakotvila jsem jako pomocná síla v obchodě vietnamského podnikatele. Přežívala jsem.

Pak přišel ale jeden telefon a bylo to tady. Vzali mě, bez vyučáku, bez praxe, bylo mi jasné, že to nebude až tak jednoduché, úklid, mytí nádobí, pomocné práce. Vzala jsem to a nevzdala jsem to, není všem dnům konec, postupně se určitě se svými znalosti a umem prosadím. Nastoupila jsem do práce v pátek třináctého, nejsem pověrčivá, ale byl to můj osudový den. Dostala jsem na starost studenou kuchyň, se staženým zadkem jsem to zvládla a byla velmi kladná odezva. Druhý den zase svatba, opět studená kuchyň a zase super. Idylka to ale nebyla, došlo mi, že se budu muset hodně učit. Zvládnout trošku jiné přístroje, než mám doma a na co jsem zvyklá. Učení za pochodu.

Jsem ale sveřepá. Postupně se učím zvládat zařízení kuchyně, koukám, jak se co vaří, jak co funguje, pravda, setkávám se i trošku s despektem, ale to se musí zkousnout. A jak jsem na tom po dvou měsících? Přímo super. Mám pod kontrolou úklid, sklady potravin. Dostala jsem se na pozici "šéfové" studené kuchyně. A velmi dobré úspěchy mám v pečení a cukrařině a získala jsem pozici cukrářky hotelu. Je to až neuvěřitelný start, ale je za tím pokora, udělat práci, která je i fyzicky náročná, ne až tak atraktivní, ale mě to baví.

Všude je chleba o dvou kůrkách, jde o to, zda ta horší se dá zkousnout. Tady určitě ano. V pečení už mám volnou ruku, studená kuchyň je v mé režii. Co se týká vaření, drobnými krůčky taky posunuji dál. Když se chce, všechno jde. Zvládám to dobře, šichty jsou 14 až 16 hodin v rytmu krátký a dlouhý. Ve volných dnech si to užívám s Pepinou a přítelem.

Opět se mi potvrdilo, že špatné je i pro něco dobré, aneb co Tě nezabije, to Tě posílí. Nemám bohužel moc fotek, co jsem dělala, tak aspoň ukázka mých obložených mís. Teď budu péct i dorty a to snad vyfotím a " pochlubím se ".

Co na závěr napsat? Existenční problém vyřešen, navíc prací, která mě baví.

 

 

 

práce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkná ukázka vytrvalosti a šikovnosti. Ať se daří.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Heleno - je vidět, že Vás baví i "výtvarná práce" přípravy = přilákat k jídlu, které je na talíři vidět! Opak jsem zažila při obědě v restauraci Babišova "Čapího hnízda". Předem zajištěný oběd za Kč 250,-=levný (jinak ceny cca od 400,-výše) nebyl na talíři téměř vidět - chtělo to asi mít s sebou lupu. Lepší je restaurace u nás -ve vedlejší vesnici- výborně vaří a porce až k nesnězení - např. pro seniory Kč 65,- (menu). Ačkoli nejsem "z oboru", vzala mne mezi sebe parta "Stará garda"=kuchaři,cukráři/senioři. Mají mnoho akcí - výletů, exkurzí (dostanu se tak i do "zákulisí" kuchyní), přinesou i dávné recepty apod.-nuda s nimi není - po prázdn. se vše zase rozběhne.
Helena Hejduková
Děkuji všem za hezké příspěvky. Pokud mte zájem, mám na svém profilu fotogalerie k pečení, včetně maloou ukázku dortů. Na cvičení chuť mám, i když posilovnu trošku zanedbávám, nevychází mi to moc časově, chodím ale s pejskem na procházky - ve dnech volna a dlouhé, ve dnech pracovních před šichtu a pak i po ní a cvičím doma na gymnastickém míči, bez pohybu nemohu být.
ivana kosťunová
Jo, život nám připraví různé kotrmelce , ne každý se ale dokáže s osudem tak poprat , jako vy, a už jen velmi malé procento využije takovou situaci k tomu, aby ze sebe vydoloval zasuté schopnosti a sny, a pustil se v tomto věku na nové neprobádané pole. Fandím vám, jste osobitá jako ty vaše obložené mísy. :))
Jarmila Komberec Jakubcová
Poznámka k Vandě: přiznám se, že já bych 14 až 16 hodinách na cvičení chut neměla, jediná chut by byla na postel.Ale nevím každý jsme jiný.
Helena Votíková
Heleno to je pěkný úspěch. Jsi šikulka.
VANDA Blaškovič
Dobrý den, Heleno. Jste opravdu šikovná ženská. Zalipak při tom shonu máte chuť a čas ještě na cvičení? Já bych tedy chuť měla..:))
Hana Rypáčková
Hluboce se klaním prduchům . Co jsem v důchodu jsem nehrábla na placenou činnost. Postarala jsem se o rodiče , množství vnoučat a teď o manžela /dost vzájemně/ . Ale vím, že je třeba dělat práci s láskou a daří se. Vnuk je kuchař a strašně ho to baví na rozdíl o techniky , na kterou ho rodiče dali. Hotelovku dělal s chutí a s chutí se učí v různých restauracích. Taky ho obdivuji a ty studené mísy ve společnosti přítel miluji...Ten már tohle a ten zas toto...A všichni se dobře nají...
Zuzana Pivcová
Tak to oceňuji. Nedovedu si představit sebe na Vašem místě.
Oldřich Čepelka
Blahopřeji k vašemu textu a hlavně k těm událostem. Tak to má být a škoda, že nevím, kde ten hotel je, určitě bych ho navštívil a zavolal si pana ředitele, aby se dozvěděl, jak úžasnou má ženskou v kuchyni. - A aspoň jednu obloženou mističku od vás prosím prosím...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...