Pozvánka na vycházku: Lipnické lomy
FOTO: autorka

Pozvánka na vycházku: Lipnické lomy

21. 7. 2016

Muzeum A. Hrdličky v Humpolci pořádá několikrát do roka komentované vycházky po okolí. Tentokrát vybralo lipnické lomy. Takové pozvánce se nedá odolat.

Na malém náměstí v Lipnici nad Sázavou jsme se sešli včas. Vedoucí výpravy nás seznámila s historií hradu a všichni pokračovali po úzké cestě pod hradem k lomům. Krásné výhledy do kraje nám byly odměnou.

Bretschneidrovo ucho (nazvané podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk) bylo první zastavení. Jak nám řekla další ,,žena akce“, tak ho vytesala parta mladých kameníků pod vedením Radomíra Dvořáka v r. 2005 za 3 měsíce. Dále Ústa pravdy vznikla o rok později a další rok ještě do třetice Zlaté oči, které vytesal R.Dvořák sám.To jsou díla Památníku odposlechu.

Čekal nás návrat, a tak ještě nakouknutí k lomu č.4 - největšímu a nejkrásnějšímu lomu. Teď už jen stoupání mezi domy ku hradu a návštěva starého hřbitova s památníkem padlým vojákům, obětem války a hrobem J. Haška.

Hrad s vlajkou nás nalákal. Vešli jsme a mohli se projít Trčkovským palácem, po hradní vyhlídce, ochozu věže Samson nebo nakouknout do sklepení. V poslední době byly opraveny střechy hradu a stále se zde pracuje na obnově. Příští víkend bude hrad uzavřen. Filmaři zde budou natáčet pohádku.

Pojďte se podívat a projít se mnou: zde jsou fotky, jak jsme se měli. Počasí nám přálo a já moc děkuji muzeu za hezky prožité odpoledne.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za připomenutí milých a hezkých míst -kde jsme byli před třemi lety s íčkem a organizovala Jaruška Handlová .
Alena Vávrová
Maruško, díky, díky, je u vás moc krásně. Video jsem již viděla s předstihem. Jsi zdatná nejen v turistice ale i jako fotografka.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kdo mohl "turistovat", měl možnost navštívit zajímavosti okolo Lipnice, jakož i hrad a Haškovu restauraci (tam poskytují slevu držitelům Senior pasu) v rámci "1. Setkání "í"čka v Ředkovci. Akce byla velmi zdařilá, stále rádi vzpomínáme i na ty další: Poděbrady, Doksy - i Loučnou (tam jsem já nebyla), ale už jsem nahlášena na září = Český -"í"čko- ráj!
Jiří Hudeček
Moc pěkná pozvánka. Děkujeme za inspiraci. Hezké fotky i bez HDR.
Marie Novotná
Ještě jsem zapomenula přidat odkaz na video,tak kdo se chce podívat z ochozu Samson,nahlédněte do videí.
Hana Rypáčková
To okolí Lipnice bych ráda poznala. Neznám to, ale díky tobě jsem to shlédla...
Naděžda Špásová
Maruško, moc pěkná pozvánka na výlet. Tohle místo taky ještě neznáme, ale na Vysočinu jsme 13 let jezdili na dovolenou. Moc hezké fotky. *****
Zuzana Pivcová
Maruško, na tahle zvláštní místa, která jsme navštívili na předloňském srazu i60, ráda vzpomínám. Tvé hezké fotky mi je připomněly. Ty jsi ale mnohem zdatnější turistka! :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.