Pozvánka na výlet do Mstišovské obory
FOTO: autorka

Pozvánka na výlet do Mstišovské obory

19. 7. 2016

Mám ráda rodinné výlety. Jeden takový malý jsme uskutečnili 10.7.16 a já vás na něj zvu spolu s námi. Okolí Ústecka poskytuje také mnoho turistického vyžití. Už delší dobu jsme se chtěli jet podívat do Mstišovské obory a s tím jsme chtěli spojit výlet na Komáří vížku, na kterou koukám z okna naší ložnice. Byli jsme se tam podívat kdysi, když děti byly malé. Není to daleko. Přes Teplice a Dubí je to opravdu kousek a na Komárku je to z Krupky taky, co by kamenem dohodil.

Mstišovská obora byla zřízena na počátku 18. století pro chov jelení zvěře. Kníže František Karel Clary-Aldringen zde nechal pro potěšení hostů vystavět osmiboký lovecký zámeček, který dnes slouží jako restaurace s nabídkou zvěřinových specialit. Obora není velká a je tvořena převážně listnatými stromy. Snažila jsem se vyfotit všechny zvířecí obyvatele. Převahu měli divočáci. Na zahradě nám dělají neplechu, ale tady mi nevadili a ti nejmenší byli opravdu roztomilí. Procházka netrvá dlouho, a když si u vstupu vezmete pytlík se starým chlebem, můžete se se zvířaty potěšit i zblízka. Podrobnější informace jsou uvedeny na internetu.

Ze Mstišova jsme se vypravili do Krupky. Na Komáří vížku jezdí lanovka, ale my jsme  se rozhodli pro auta. No a dopadlo to nevalně. Prostě jsme skončili ve slepé ulici a bylo hotovo. Na Komárku jsme netrefili. Naštěstí je v Krupce k vidění spousta jiných pamětihodností. Zvolili jsme si zříceninu hradu Krupka (Rosenburg), který byl postaven kolem roku 1320. Památník J. W. Goetha připomíná návštěvu tohoto básníka v nedalekých lázních. Z hradu sice moc nezbylo, ale z hradeb je nádherný výhled na podhradí a České středohoří. Město Krupka je známé svou hornickou minulostí a za podívání určitě stojí Štola Starý Martin, která je zpřístupněna veřejnosti. Info opět na internetu.

Výlet se nám moc líbil, na Komárku se určitě znovu vypravíme, a pokud jsem vás navnadila k návštěvě této lokality, splnil tento článek svůj účel. Přeji šťastnou cestu, ať jedete kamkoliv.

cestování naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mstišovskou oboru znám, často mi pomáhá s řešením, kam jet s vnoučkem na krátký výlet, když je u mne na hlídání,Pytel s tvrdým chlebem nosíme z domova a je za chvíli prázdný.Ten zámeček ,sloužící jako restaurace, je také velmi pěkný, dcera mé přítelkyně se tam vdávala a byla to velmi pěkná, romantická svatba
Alena Tollarová
Naďo, před nějakým tím rokem jsme se taky vypravili na Komáří vížku. Janže babička lanovka se tenkrát porouchala, tak jsme se rozhodli vyjet autem. Nic netušíc, narazili jsme na Štolu St. Martin, tak jsme vzezli do hory. Bylo to zajímavé. Od té doby jsme tam nebyli. Asi brzy vyrazíme.
Soňa Prachfeldová
Hezký výlet, děti to mají rády ve Mstišově. Alespoň příště si dáte tu lanovku Naděnko :-)
Naděžda Špásová
Děkuji všem za vaše příspěvky k tomuto článku.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zajímavá pozvánka na výlet. Nikdy jsem v této oblasti nebyla - dík
Marie Novotná
Pro mne úplně nové,neznámé.Děkuji za pozvání,je tam moc hezky,dle nabídky.
Jiří Hudeček
Naďo děkuji. Do vašeho kraje se také chystáme a tuto nabídku přijímáme.
Lenka Hudečková
Naďo, moc pěkná pozvánka na výlet :-), díky za ni
Alena Vávrová
Naďo, bezva, článek a fotky mne potěšily - v oboře jsem sice nebyla, ale jinak pro mne známá místa. V Krupce žije nejml. bratr a byla jsem tam všude, několikrát i na Komáří v. - ještě s mužem, pak s turist. oddílem - nahoru lanovkou, dolů pěšky. I ve štole jsem byla, v muzeu, na hradě Krupka, Pěkné je poutní místo v Bohosudově. Na Komáří vížce je prodejna minerálů ;-), vždycky jsem tam nějakou kačku nechala.
Zuzana Pivcová
Krásná obora. Výlet tohoto typu by se mi moc líbil.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.