Jiří Grossmann by se dožil 75 let
FOTO: David Sedlecký pro Wikimedia.org

Jiří Grossmann by se dožil 75 let

25. 7. 2016

"Modrému mráčku volnost závidím a to věc je zlá, studentu v sáčku lásku závidím..."

Dovolte, prosím, malou vzpomínku na nedožité 75. narozeniny zpěváka, textaře, humoristy a divadelního autora s vybroušeným stylem, p. Jiřího Grossmanna, který zemřel předčasně na zákeřnou chorobu ve svých 30 letech (20.7.1941-5.12.1971).

Spolu s kolegou M.Šimkem vytvořili výraznou dvojici generačního divadla konce 60. let minulého století. Svá vystoupení založili na krátkých scénkách a písničkách, součástí bylo čtení vlastních povídek a parodické až dada rozhovory na různá témata.

Legendární zábavné pořady Návštěvní dny J.G. a M.Š.- bavily diváky v divadle Semafor od r. 1967 (tehdy ještě na Václavském náměstí ), i u televizních a rozhlasových přijímačů.

Nejkrásněji otextovaná píseň Adriana Celentana "Závidím," píseň s působivým textem, nabitá emocemi, zazněla v podání Nadi Urbánkové na přání Grossmannovy maminky v den pohřbu v prosinci 1971.

TV ART připomněla Jiřího Grossmanna pořadem Návštěvní den  21.7.v nočních hodinách.

 

 

 

 

 

herecké legendy
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
V povídkách a písních stále žije. Díky za to, že byl. Škoda, že jen tak krátce.
Radek Otáhal
Povídky jsem znal nazpaměť
Vladka Steinová
Dobrý den, děkuji Vám všem za příspěvky, jsem moc ráda, že jsme nejen společně zavzpomínali na báječného člověka a kumštýře, ale že si dodnes pamatujeme jeho písně, vystoupení a vše, co nám zde zanechal. Ještě jednou děkuji.
Zdeněk Horenský
Vzpomínám si jak jsem v naší ještě černobílé TV viděl Miloslava Šimka jak oznamoval smutnou zprávu o smrti jeho parťáka Jirky, dodnes si to jasně vybavuji. Mám spoustu nahrávek ještě na kotoučích magnetofonových pásků a snad všechny gramodesky.
Věra Kynčlová
Před pár dny jsem znovu v televizi viděla vzpomínkový film na Jiřího Grossmanna a znovu jsem jseem měla sslzy v očích. Jako oko v hlavě opatruji LP z Besídek zvláštní školy a další. Moje děti byly na nich vychovany a různé hlášky kolují u nás v rodině stále. Mám ráda všechny jeho písničky, i jak "točil klikou rumpálu", ale nejvíc hrávanou byla Jako kotě si příst. Báječný člověk, nezapomenutelný.
Vladka Steinová
Dobrý den, děkuji všem, kteří jste se zapojili do diskuse.Moc mě těší,že i po tolika letech vzpomínáme na člověka, jemuž umění a pobavení diváka bylo vším.
Drahomíra Stínilová
Myslím, že moc velká spravedlnost tady na tom světě není. Kdyby byla, tak by nás Jiří Grossmann bavil doteď.
Zdenka Jírová
Dodnes mám ráda humor Š+G, mám nahrávky jejich povídek, z kterých umím dodnes některé úryvky nazpaměť. Jsou nezapomenutelní. Děkuji za milou připomínku Jiřího Grossmanna.
Jana Slavíková
Povídky Š+G jsme opisovali přes kopírák a znali téměř zpaměti. Ještě je mám schované (byť je to hláška odjinud :-) ) Škoda, že odešel tak strašně mladý.
VANDA Blaškovič
Vladko, Semafor byla moje parketa..:)) jen jsem si tenkrát neuvědomila, že zemřel tak mlád...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%