Učitelům
Ilustrace: pixabay.com

Učitelům

8. 8. 2016

V poslední době jsem si s radostí přečetla příspěvky našeho pilného pedagoga Libora F. a také zajímavé  články pana Jiřího L. Z ohlasů na ně jsem poznala, že je mezi námi íčkaři dost pedagogů obého pohlaví, a vzpomněla jsem si na báseň starého českého klasika. Tak vám ji milé paní učitelky a milí páni učitelé bývalí i současní posílám k vyvolání úsměvu na vaší tváři.

 

Můj milý český jinochu, já v srdci svém tě nosím

a proto vřele tebe zde: uč moudrým se být, prosím,

a najdeš-li kde moudrosti řádného učitele,

ty zulíbej ruce, nohy mu, a oddán buď mu cele!

 

Však přijde-li ti učenec, jenž tak vykládat umí,

že z lidských zdravých rozumů ni stý mu nerozumí,

ty neutrácej chvilenky pro slovní jeho mihoť

a hned ho chytni za ucho a kopni ho a vyhoď!

 

Při opakovaném čtení mě napadá, že druhá sloka nepasuje jen na pedagogy, ale na "učence" všeho druhu, kterých je v dnešním českém veřejném mediálním prostoru přehršel...

Báseň Jana Nerudy jsem našla v knize Františka Oberpfalcera Krásná, čistá, svatá řeč mateřská z roku 1945.

 

 

 

 

 

škola Učitel v nesnázích
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Havlová
Děkuji vám všem za reakce, jsem bohužel momentálně dost vytížená a na íčko se moc často nekoukám, ale časem to snad doženu. Vaše knihomolka.
Zdenka Jírová
Měla jsem to štěstí, že jsem se v mládí setkala s dvěma učiteli, kteří byli "nadprůměrní". Oba mne učili českému jazyku a mohu jim děkovat, že velmi dobře. Zejména pan profesor na střední škole byl neobyčejný. Byl již starší a před r. 1948 učil na klasickém gymnáziu. Uměl několik jazyků včetně řečtiny a latiny. Byl nepředstavitelně důsledný a spravedlivý. Měl velkou autoritu nejen u žáků, ale i u svých kolegů. Své žáky učil tak dobře, že nedovolil žádnému,ani tomu nejméně nadanému, aby propadl u maturity, k učení ho donutil svou autoritou. Dodnes na něho vzpomínáme při svých třídních srazech, letos již po 53 létech.
Libor Farský
Neznámý autor kdysi dávno pravil: „Ve škole miluj studování, za školou studuj milování“. Zřejmě měl tím milováním na mysli zletilé studenty a studentky, ale především učitele a učitelky. První část věty vyznívá příliš idealisticky, její druhá část je reálná a dokonce v souladu s trendy moderních pedagogických věd. Vyústila v konkrétní požadavek školských orgánů na „celoživotní vzdělávání učitelů“. Rádi vyhovíme, s chutí se budeme vzdělávati i v důchodu až do konce svých dnů. Souhlasíte, kolegyně? O žádném kolegovi – učiteli na i60 nevím.
Zuzana Pivcová
Plně s Vámi souhlasím. Někteří vyučující si zakládali na tom, jací jsou odborníci. To sice asi byli, ale lépe by se hodili mezi vědce třeba ve výzkumných ústavech než mezi studenty. Ono opravdu není jednoduché "snížit se" k těm méně učeným a předat jim něco ze svých znalostí tak, aby pochopili. Díky.
Jana Šenbergerová
Děkuji! U mě váš záměr vyšel. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.