Prázdninová reportáž: Zakynthos - ostrov vůní a bohů
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Zakynthos - ostrov vůní a bohů

21. 8. 2016

Nepochybuji o tom, že na Zakynthu pobývali bohové. Apollón a jeho sestra Artemis si ostrov oblíbili pro jeho krásu i pro vlnitý terén. Až tam totiž na ně nemohl dohlédnout z Olympu jejich otec Zeus.

 Když jsem se procházela začátkem června v podvečer po poloprázdné pláži a zapadající slunce růžově polaskalo hladinu moře, najednou se mi zjevila bohyně Artemis. Dováděla s Apollónem a její půvabné nožky se dotýkaly namodralých oblázků pláže Maratias. Jak jsem bohům záviděla, že nestárnou. Protože moje unavené nohy čekal ještě výstup olivovými háji k našemu pronajatému domu.  Útěchou mi byla zastávka v nedaleké taverně. Po posezení při skleničce vína se šlo do prudkého kopce hned lehčeji. Cestou na nás dotíraly vůně mnoha druhů koření i květin. Nadarmo se Zakynthos nenazývá ostrovem vůní.

Žádné starosti, žádný spěch. Jediným problémem, jak i prý později vyprávěl svým kolegům můj zeť, který mimochodem celou akci financoval, bylo ráno rozhodnutí, na jakou pláž se ten den vydáme. 

Začali jsme omlazováním. Aspoň to dcera slibovala, když mě lákala na smradlavou pláž Xigia. Vlastně jsou to takové přírodní sirné lázně. Přestože voda tam byla dost studená, poctivě jsem se do ní v pravidelných intervalech ponořovala i s obličejem doufajíc, že omládnu. Mé starosti, že neprojdu pasovou kontrolou, byly plané. I když jsem vydržela neosprchovaná půlhodinovou divokou cestu autem z pláže domů, aby koupel správně působila. Večer potom byla opravdu moje pokožka krásně napjatá.  Noc ale všechno pokazila. Ráno se na mě ze zrcadla opět přátelsky zubily vrásky.  

Vyhrabala jsem se na snídani dost otrávená. Ale překrásný výhled z terasy na Marathonissi (Želví ostrov) mi nastartoval dobrou náladu.  Zrovna náš přítel Spiros, správce objektů, popisoval slušnou angličtinou cestu na další zajímavou pláž Gerakas. Tam se člověk může pohybovat jen těsně u moře, které je mělké a teplounké. Jinak celý prostor patří želvám – Caretta Caretta. Vylézají v noci, aby zahrabaly vajíčka do teplého písku.

Želvy je možné taky spatřit přímo v moři. Když se vynořují, aby se nadechly. Všichni, včetně mé vnučky, z vypůjčené lodě, karety zahlédli. Já ne. Než jsem k nim nasměrovala zrak, zmizely. Ještěže  jsem vyfotila Modré jeskyně a užila si božskou koupel v tyrkysové vodě pod skalnatým jeskynním stropem.

Ráda bych toho o ostrově Zakynthos napsala mnohem víc – o jeho stejnojmenném pohodovém hlavním městě, o přístavu, o kostelu sv. Dionýsa- patrona ostrova, o nádherné vyhlídce u majáku Keri při západu slunce, o vynikajících řeckých pochoutkách, o typických tavernách, tajemných olivových hájích, o opuštěném domku, na který jsme čistě náhodou během jedné procházky narazili i o nepopsatelné vůni čerstvě utržených citrónů. O místních lidech, jako byl fantastický Spiros, který se stará v létě obětavě o turisty a ve zbytku roku o sklizeň oliv.

Krásný a tajemný ostrov opředený bájemi, o němž psal i Homér. My se o jeho mystické síle přesvědčili večer před odjezdem. Seděli jsme na terase, mlsali sýr a olivy. Loučili se s tímhle krásným místem.  Nalité sklenky s vínem tiše poslouchaly rozhovor. Stály na stolku dost daleko od nás.  Aniž bychom se nějaké dotkli, najednou se před našimi zraky jedna přímo rozprskla. Zírali jsme na to s otevřenou pusou. Snad někdo něco špatného řekl, nebo chemická reakce při oteplování vína?

Kdepak, já vím o tom své. To bohyně Artemis při svých rozverných hrátkách namířila svůj neviditelný šíp na sklenku, aby dokázala, že bohové jsou pořád na tomhle tajuplném ostrově mezi námi.

 

dovolená Řecko Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
No to je nádherná reportáž! Nálady,postřehy,vůně,barvy,špetka humoru...Báječné!Díky.mm
Hana Rypáčková
Krásný to ostrov...
Drahomíra Stínilová
Tušila jsem, že nebudu sama, koho Řecko okouzluje. Díky všem za milé komentáře.
Jana Šenbergerová
Nikdy jsem tam nebyla a zřejmě nikdy nebudu, proto jsem si vychutnala každé slůvko plné mysteriozního napětí a vůně mořského vzduchu. Nepochybně krásná dovolená, protože prožitá všemi autorčinými smysly, což dokáže velmi hezky přenést na čtenáře.
Jitka Chodorová
Krásná reportáž a také fotky. Naladila jste mě do pozitiva. Děkuji.
Věra Kynčlová
Rovněž vzpomínám na krásný pobyt na Zakynthosu, krásné koupání, návštěvu Salomosova muzea, básník Salomos složil báseň 'Óda na svobodu', která se stala řeckou hymnou. Nejvíc mi utkvěly v hlavě nejkrásnější vpomínky na antické památky v Olympii a nádherně modré moře.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi krásný článek,který si přečetla s velkou chutí. Mám tento ostrov moc ráda byla jsem na něm před 5ti léty, ale podle fotek je ostrov pořád stejně nádherný.Věřím, že se do těch míst ještě podívám. Dávám 5 hvězdiček
Zuzana Pivcová
Na tomto řeckém ostrově jsem narozdíl od několika dalších nebyla, ale přesto mi tenhle milý článek připomněl krásnou atmosféru, v níž se snoubí středomořská pohoda s důstojnou antikou. Díky, Drahuško.
Alena Tollarová
Drahuško, ani nevíš, jak mě Tvoje pohodová reportáž o nádherném Zakynthosu vrátila do vzpomínek a natěšila na dovolenou. Psala jsem o něm vloni Tip na dovolenou a pak ještě o tom, jak jsme reklamovali u CK. Blbý pokoj nic nemění na nádheře ostrova a překrásném koupání. Na pláži Navagio jsem se koupala, ale takhle shora jsem ji neviděla. Právě to Jediné okno jsem nedávno dávala na FD a strašně těším, že se tam vrátím. Díky
ivana kosťunová
Vtipně popisujete místo dovolené i vaše dojmy Četla jsem s pusou od ucha k uchu. Jen mi tam chybí foto z omlazovací kůry před .. a po...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%