Senioři alkoholici? Přibývá jich!
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři alkoholici? Přibývá jich!

26. 8. 2016

Zprávy z poraden pro léčbu závislostí na alkoholu naznačují nový trend: Mezi lidmi vyššího věku je čím dál více těch, kteří mají problémy s nadměrným pitím. Jen se o tom nemluví.

Pozornost médií a odborníků se zaměřuje více na mladé lidi. Zkrátka, žijeme v představách, že mládež se každý pátek a sobotu pořádně namaže v klubu, na festivalu, při trampování. Ale schválně, kdy jste naposledy zaznamenali nějaký článek nebo zprávu o tom, že potíže  alkoholem měl nějaký senior či seniorka?

„Problém je v tom, že většina screeningových nástrojů je zaměřena na mladistvé nebo na dospělou populaci a proto do jejich výsledků není zahrnuta skutečnosti nižšího metabolismu či změna sociálních rolí, životních charakteristik a zdravotních charakteristik v důsledku stáří,“ tvrdí Petra Vondráčková z kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice Univerzity Karlovy v Praze. Zjednodušeněji řečeno, jak často a proč pijí senioři a co to s nimi dělá, téměř nikdo dříve nezkoumal. Jasně, dá se říct, že do toho nikomu nic není. Když se opije patnáctiletý kluk, je to problém. Když se opije sedmdesátiletý muž, není na tom nic špatného. Takto často uvažujeme, a tak mnohdy neumíme rozeznat, kdy je pití alkoholu společenská zábava a kdy je zaděláno na problém. „Senioři jsou v tomto směru poměrně opomíjenou skupinou, přestože poruchy vyvolané užíváním alkoholu jsou v této věkové kategorii poměrně časté a jsou spojeny se závažnými zdravotními problémy,“ podotýká Petra Vondráčková.

Britští lékaři dokonce navrhli snížit takzvanou doporučenou hranici alkoholu u seniorů.  Zkrátka, že by lidé ve vyšším věku měli vzít na vědomí, že by měli pít méně než za mlada. Britská Královská psychiatrická akademie odstartovala kampaň za to, že by lidé nad pětašedesát let neměli vypít denně více než čtyři deci piva nebo malou sklenku vína. Potíž je podle psychiatrů nejen v tom, že starší organismus alkohol hůře odbourává, ale hlavně v tom, že většina seniorů užívá nějaké léky. A léky a alkohol prostě nejdou dohromady. 

Pětašedesátiletá Irena z Ostravska byla zvyklá v létě často se sousedy na chatě grilovat a u toho popíjet. „V poslední době pozoruju, že mi alkohol nesvědčí,“ říká. „Mám revma, užívám různé léky a cítím, že dvě sklenky vína mi už nedělají dobře, přestože jsem ještě před pár lety po dvou sklenkách ani necítila, že jsem něco vypila. Vždy jsem si zakládala na tom, že alkohol dobře odbourávám, nikdy jsem se neopila, zkrátka víno jsem brala jako součást příjemného života. Najednou je to jinak. Mám na něj pořád chuť, ale cítím, že mi nesvědčí,“ vypráví.

Naopak její soused přistupuje k tomu tématu úplně jinak. „Celý život jsem v práci seděl za volantem, málokdy jsem si mohl dopřát pivo, natož něco tvrdšího,“ vypráví. „Teď si užívám, že si v penzi můžu dát pivíček kolik je libo. S kamarády chodíme na panáčky, se ženou si dáme občas s k večeři napůl lahvinku vína. Nemyslím, že by mi v mém věku mohl alkohol nějak uškodit,“ míní na prahu své sedmdesátky. Jenže zároveň připouští, že má vysoký tlak a lékař se diví, proč mu ani po užívání léků neklesá. A zánětlivé onemocnění, které má, se mu také nedaří léčit. „Určitě to nesouvisí s tím, že si dám pár piv,“ tvrdí. 

Jenže lékaři tvrdí, že právě takové zdánlivě neškodné užívání si pěkného stárnutí s nějakou tou skleničkou, zavání průšvihem u čím dál více lidí. „Pravidelné pití alkoholu denně nebo téměř denně se stává na prahu stáří čím dál běžnějším jevem. Pro zhruba polovinu mužů se každodenní sklenka stává zvykem,“ upozornili autoři britské studie o alkoholismu seniorů v článku v časopise BMC Medicine.

Sedmašedesátiletá Blanka, bývalá zdravotní sestra z Prahy má zajímavý poznatek: „Nepamatuji si, že by si moje maminka nebo babička jen tak pro nic za nic daly sklenku alkoholu. Nanejvýš byl přípitek u nějaké slavnostní události. Ale když se scházím s mými vrstevnicemi, úplně běžně si objednáváme víno. Když holky přijdou ke mně domů, automaticky kupuju víno. Stalo se v mém životě tak běžné, že si často v nedaleké vinotéce nechám načepovat litříček a doma si pak pomalu po sklence dávám večer k televizi. Víno se stalo běžnou součástí mého života, ale u dřívějších generací to tak nebylo.“

Obecně bývá za mírné užívání alkoholu považování pití maximálně jednoho takzvaně standardního alkoholického nápoje, to je dvacet gramů čistého alkoholu pro ženy a seniory. U mužů se jako povolená uvádí jednou tak vysoká dávka. Těch dvacet gramů obsahuje přibližně půl litr piva nebo dvě deci vína nebo jeden panák něčeho tvrdšího. 

Jenže toto všechno je míněno v souvislosti se zdravými lidmi. Bohužel, ve vyšším věku se absolutním zdravím a neužíváním žádných léků může chlubit málokdo. Na druhé straně pak čteme o nejrůznějších studiích, o tom, že víno zdraví prospívá a podobně. Čert aby se v tom vyznal. Zejména v těchto pěkných letních dnech, kdy večery tak svádějí k tomu, aby nezůstalo u jedné, druhé sklenky. Když konečně v penzi nemusíme ráno vstávat, když vlastně nic nemusíme.

Tak jak jste na tom s alkoholem vy? Kolik je podle vás bezpečná ideální dávka? A setkali jste se s někým, kdo má ve vyšším věku  s  alkoholem problém?

 

 

 

alkohol zdraví
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Pití alkoholu se nevyhýbám, pivo po tučnějším jídle, Bechera na vytrávení, vinný střik v létě je nejlepší na žízeň, dvojka bílého nebo nějaký ten míchaný nápoj při posezení s kamarádkou. Kdysi jsem četla studii, že závislost na alkoholu vzniká tím rychleji, čím je člověk mladší. Takže pokud ve svých 63 letech začnu nemírně popíjet, stane se ze mě alkoholík někdy kolem osmdesátky. To se dá unést, třeba to bude moje jediná životní radost.
Jan Krones
Seniorů alkoholiků přibývá, protože přibývá seniorů.
Růžena Marková
Na první otázku bych odpověděla, že mám dvě zásady, nikdy nepiji sama a nikdy na smutek. To jsou dvě příležitosti jak se nejčastěji stát závislým na alkoholu. Piji jen v dobré společnosti svých přátel a vždy se snažím vypít jen tolik, kolik je únosné. K druhé otázce kolik je únosné množství se nedá snadno odpovědět. U každého je to jinak. Někdo bere léky na které se nesmí pít alkohol a tak mu stačí dvě deci, jiný nebere nic a snese mnohem víc. Každý by měl vědět kolik si může dovolit, aby se na něj dalo dívat. Ke třetí otázce můžu jen potvrdit, že stačí se vracet domů po šesté hodině večer a občas potkávám stejné lidi v podroušeném stavu. Většinou jsou to lidé osamocení.
Soňa Prachfeldová
Chodíme často tančit a vidím, že senioři i po vypitém alkoholu - vínku, či pivu se chovají společensky, což se mnohdy nedá říci o mladších, kteří usínají na stole, či se perou. Myslím, že senioři, tedy převážná většina, vědí o svých hranicích a možnostech, Nakonec sklenka dobrého moku k zábavě patří. Mám pocit, že výzkum se opírá zrovna o to, co zrovna ten zkoumající pije raději. Tak tedy na zdraví všem !
Květoslava HOUDKOVÁ
Je zbytečné se tím zabývat. "Co se v mládí naučíš ..... kdo pil dřív, bude pít i nadále, ....k stáru jak když najdeš!" - kdo začal pít ve stáří, bude dál - dokud mu peníze stačí a pak se třeba ocitne pod mostem, kde se douchlastá. To je vše.
Vladka Steinová
Redakce nám předložila další závěry výzkumů.Dnes se zkoumá vše možné a vše se maximálně medializuje.Nesmíme zůstat pozadu.Výzkumy ve Velké Británii probíhaly v této oblasti od r. 1979 do r. 2013, bylo testováno tisíce osob, v Itálii byli testováni senioři a zjistilo se, že každý druhý Ital nad 65 let nadměrně pije!! Tak bychom mohli pokračovat.Drtivá většina našich seniorů má co dělat, aby ustála svůj normální život, nájem, jídlo, platby za léky apod.Takže na nadměrné používání alkoholu jim peníze myslím moc nezbývají.I s příhlédnutím k tomu, že by mnoho alkoholu mohlo vyvolat další choroby, tudíž další výdaje za léky. Osobně neznám nikoho ze seniorů, kdo by moc popíjel. A dvě deci vínečka denně nevadí, spíše to pomůže.
Jarmila Komberec Jakubcová
Osobně neznám žádného seniora, který by podlehl démonu alkoholu. Scházíme se občas s kamarádkami na dvojku vína a vždy si k němu dáváme i vodu. Tvrdý alkohol nekonzumujeme a doma mám jen lahev rumu, který přidávám do pečení.
Jitka Havlová
Domnívám se, že je to tak, jak je uvedeno v článku. Dokázala bych ze svého okolí vyjmenovat několik starších mužů i žen, kteří rozhodně pijí víc než jim prospívá a žádný problém s tím si nepřipouští, i když jejich okolí jasně vnímá, kdy už zase přebrali...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%