Povídání o indukci
Ilustrační foto: pinterest.com

Povídání o indukci

8. 9. 2016

Jedno, dvou i čtyřploténkové indukční desky se - konečně - šíří do domácností pro moderní vaření. Prvotní informace jsem získala až v seniorském věku při účasti na "výletech se Šmejdy". Protože potřebovali ty své "předraženiny" prodat, věnovali dostatek času podrobným informacím. Důležité jsem si zapisovala a zanedlouho 1-plotýnkový indukční vařič zakoupila. Bez obav! NE od "Šmejdů", ale v obchodě Elektro (kde naopak prodavači - spíše však podavači) moc času na podrobnosti nemají. Já však již věděla, co indukce MUSÍ splňovat.

Moje první 1-plotýnková indukce stála kolem Kč 2000, sloužila bez poruchy téměř 7 let , pak už vzniklá závada byla neopravitelná. Koupila jsem tedy 2 další indukce (Kč 1300,-/ks - abych 1ks  v sezoně D mohla půjčit s sebou rodině),  doma tedy opět 2 ploténky vedle sebe = dvouvařič - plně dostačující.

Dospělá vnoučata u mne občas vidí, jak spokojeně vařím, a já neváhám jim vše vysvětlit - pro jejich - budoucí - vlastní domácnosti. Šmejdi kdysi předváděli i trik: Na ploténku položili tisícikorunovou bankovku,  na ni hrnek s vodou, zapnuli, uvedli vodu do varu. Hrnek pak sundali, bankovka  netknutá, indukce vaří jen obsah nádoby. Vařič pak chvíli pípá = chce další nádobu -a pokud ji nedostane, sám se vypne! Indukční ploténka zůstává studená/vlahá, teplotu a dobu vaření ohlídá časovač. (Já také - pokud jde o něco "prskavého, utíkavého" - vařím na papírové utěrce, tu pak vyhodím a ploténka zůstane čistá.)

Nakonec kupecké.počty:   1x 2000 Kč + 2x  1300 Kč = celkem výdaj za 3 vařiče = 4 600 Kč. A "Šmejdi" prodávali 1 ploténku za 10 000 Kč! Probrala jsem nádobí: kde se na dno uchytil magnet = bylo možno použít  na indukci. Pak jsem nosila magnetku z ledničky v peněžence a za cca 3000 Kč dokoupila vše potřebné. Sadu nádobí (které však na indukci nešlo) jsem za 800 Kč odprodala v Bazaru, tak jsem i tyto výdaje snížila. 

INDUKCE je především  RYCHLÁ,  BEZPEČNÁ a ŠETŘÍ I ENERGII! Jsem spokojena.

domácnost
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Starej Jarda
Dobrý den, je super že tady jsou takovéhle články, určitě je indukce 100% lepší než plyn, už z toho bezpečnostního hlediska, my jsme s madam pořizovali taky jednu odsud https://eshop-franke.cz/717-indukcni a jsme nesmírně spokojeni, hlavně ta rychlost a spotřeba je úplně někde jinde.
Květoslava HOUDKOVÁ
Vzpomínám na příběh z Prahy: Rodina (s elektr.sporákem) jednoho dne odjela na delší dobu na nákup - ovšem nevšimli si, že jejich 2,5 letý chlapec otočil knoflíkem sporáku (velká ploténka tedy jela "na plné pecky", od ní se vzňala stěna jádra a další vybavení bytu. Než byli zavoláni a dorazili hasiči, byl byt již v plamenech a po uhasení neobývatelný! Vaření na plynu odčerpává kyslík, teplo uniká kolem nádoby, nebezpečí vzkypění a pak volného úniku plynu - to pro mne přijatelné opravdu nebylo.
Eva Mužíková
Mohu srovnat vaření na klasickém el.sporáku, sklo keramickém, plynovém a indukčním. Plyn je rychlý, to ano, ale vždy jsem se bála kamkoliv odejít, aby nedošlo díky vzkypění k uhašení... Takže u mne jednoznačně vede indukce. Ale jak píšete, je to každého věc, s čím je spokojený. O tom nebezpečí, jak píše Jiří jsem neslyšela... děkuji, zamyslím se na dobou strávenou zbytečně v blízkosti plotýnek:))))
Jarmila Komberec Jakubcová
na indukci jsem několikrát vařila v apartmánu ve Španělsku. Měly tam indukční sporáky a nevidím rozdíl mezi rychlostí uvařeného jídla na plynu či na indukci.Vařila jsem i na sklokeramice a mám stejné zkušenosti jako paní Fialová.Stejně ale mám nejraději plyn, ale to je spíše otázka zvyku. Vše má něco kladného a něco záporného.
Jarmila Fialová
U dcery na indukci vařím,doma mám sklokeramiku a žádný velký rozdíl v rychlosti nevidím.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jiří Lib.- ke Tvé poznámce jsem si - po letech - našla a znovu pročetla Návod k používání. Je tam určité varování ( MNE se však netýkalo/netýká), že před pořízením si indukce by se - se svým lékařem - měli poradit lidé s kardiostimulátorem ! Jinak běžně se ani já u indukce dlouho nezdržuji = nastavím si teplotu-výkon-čas. Jídlo se dle toho vaří (občas promíchám,ochutnám) a mohu se věnovat dalším pracem v domácnosti, nebo odpočinku.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dodatek k reakcím: Po výměně bytu v Praze jsem ihned dojela k Plynařům = plyn odhlásila a nechala odborně přívod do bytu zaslepit. V rámci běžné kontroly plynu v domě jsem ještě jednou pracovníka pozvala, aby zkontroloval, zda je vše v pořádku - pak jsem zde už v klidu bydlela 10 let. Je mi jedno, kdo jaké spotřebiče k vaření používáte - jen jsem popsala zkušenost.
Helenka Vambleki
Zatím vaříme na plynu, ale indukce opravdu vypadá zajímavě, třeba jednou přesedlám
Ladislav Vesecký
Není nad plyn. Kdykoli můžu ztišit a účinek okamžitý. Opačně taktéž.
Karel Boháček
Indukci si nemohu vynachválit. když k tomu přikoupíte opravdu vychytané nádobí od T a Z / ndělám reklamu/ tak to je za pár minut hotové a výborné. Polévka hotová za 5 min plného provozu a maso za cca 10 -20 min. To si ještě jdu něco udělat na zahradu či si něci přečíst bez rizika připálení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.