Co můžeme dělat v září
Ilustrační foto: pixabay.com

Co můžeme dělat v září

31. 8. 2016
Vycházejí Jáchymovští démoni.
Jde o novou knihu historika Vlastimila Vondrušky, oblíbeného spisovatele historických detektivních příběhů a románů. Kdo by se chtěl osobně setkat s autorem, má možnost přijít přímo na křest knihy, který se koná 9. září ve dvoraně zámku v Ostrově nad Ohří od 17 hodin a na sobotu 10.září je pak připravena beseda a setkání se čtenáři v jáchymovském Lázeňském domě Běhounek od 14 hodin. Může to stát za pozornost, Vlastimil Vondruška je muž zábavný, vzdělaný a nebojí se odpovídat na otázky týkající se minulosti i současnosti. 
 
Na chilli do Brna.
V jihomoravské metropoli se chystá na sobotu 11. září v areálu koupaliště Riviéra unikátní akce. Jmenuje se Chillibraní a Chilližrout 2016. Ano, je to tak, vše se na ní bude točit kolem pálivého koření. Organizátoři ji nazývají hotfood festivalem, který je ojedinělý i v evropském měřítku. Zkrátka, bude se vařit jídlo s chilli, ochutnávat, předhánět se, kdo vydrží větší ostrost. Součástí bude spousta stánků s kořeními a dobrůtkami, které jsou nějakým způsobem s chilli spjaty. Akce pro gurmány a pro všechny, kteří rádi vaří.
 
Za vínem do Strážnice.
Oblíbené vinobraní se letos koná ve Strážnici v sobotu 9. září. Celodenní vinařskou slavnost není třeba více popisovat, každoročně jde o ideální místo na výlet pro všechny, kdo mají rádi víno, hudbu, dobré jídlo, folklór. Příležitostí k ochutnávkám vín tam bývá tolik, že moudří návštěvníci akce prozřetelně dopředu rezervují noclehy. Odjet totiž mnohdy bývá poněkud obtížné.
 
Do Ostravy za skvělou kávou.
V ostravské oblasti Karolina se v sobotu 24. září koná 5.ročník Kávové slavnosti. Z akce se stává pěkná tradice, na kterou se sjíždějí milovníci vůně a chutě kávy z širokého okolí. Její součástí je prestižní soutěž baristů Barista Cup Ostrava, přednáška jednoho z nejlepších baristů světa, vynikající lahůdky a samozřejmě spousta druhů kávy ke zkoušení i zakoupení. Šikovní baristé také budou návštěvníkům ukazovat, jak se dá káva všemožně připravit, ozdobit a pak s tímto uměním případně doma omračovat návštěvy.
 
Na Plzeňsko za sklem.
Kdo má cestu na Plzeňsko, může si ji zpestřit návštěvou zámku Hradiště v Blovicích, kde sídlí Muzeum jižního Plzeňska. Dříve zdevastovaný objekt je po rozsáhlé rekonstrukci zpřístupněn věřejnosti ve velké kráse. A až do konce září je v něm expozice s názvem Kouzlo českého parfémového a bižuterního skla. Takže podívaná na moc pěkné věci.
 
S vnoučaty na muzikál.
V pražském divadle Hybernia má 22. září premiéru rodinný muzikál Alenka v kraji zázraků. Jedná se o půvabný příběh, který se bude líbit dětem, rodičům i prarodičům. Za pozornost stojí i představitelka hlavní role, Anna Julie Slováčková. Dcera muzikanta Felixe Slováčka a herečky Dagmar Patrasové o sobě dává čím dál více vědět a mluví se o ní jako o velkém talentu, který si svou cestou hledá sám, bez pomocí rodičů. 
 
Budou Svatováclavské jarmarky.
Konají se každoročně v řadě měst, tak je čas se poohlédnout po tom nejbližším či nejzajímavějším. Zklamat by letos neměl například ten v Ostravě, na který přichází kvůli kvalitnímu programu čím dál více lidí z okolí. Koná se 28. září mezi desátou a osmnáctou hodinou na náměstí Svatopluka Čecha v ostravské části Přívoz. Od rána pojede pestrý program od divadelních představení přes ukázky šermířských skupin až po koncerty historické hudby a ukázky středověkých řemesel. Zajímavé může být spojit letos jarmark s procházkou po ostravské části Přívoz, jejíž dominantou je pěkně opravený kostel. Kdo zná Přívoz z dřívějška, kdy šlo o místo, kterým se člověk pomalu bál projít, bude možná dost překvapen. 
 
Za zlatem do Jeseníků.
Když zlátne listí, je hřích nevyrazit do lesů a hor. Nádherné podzimní scenérie se dají prožít v mnoha místech, ale jen v Jeseníkách se dá spojit zlatý podzim s opravdovým zlatem. Tipem na výlet  je oblast tamních Zlatých Hor. Na cestě z nich do obce Ondřejovice je unikátní skanzen v oblasti zvané Údolí ztracených štol. Říčka Olešnice tam ukládá zlato do náplavů a odjakživa tam fungovala jeho rýžoviště. V současnosti je v tomto romantickém místě zbudován skanzen, replika středověkých hornických mlýnů a naučná stezka. Krásné místo pro všechny, kdo hledají tip na výlet, při kterém spojí kochání se přírodou a zároveň se něco dozvědí.
 
A co ještě stihnout moře?
Last minut zájezdů letos v létě k mání moc nebylo, ale v září se obvykle objevují. Navíc, tento měsíc je pro výlet k moři naprosto ideální. Vedra poleví, moře však zůstává teplé. Znalci cestování doporučují nějaké ty pokud možno hodně jižně položené řecké ostrůvky zásadně v září, tak je ideální čas prosurfovat stránky cestovních agentur a podívat se, jestli nám tam něco zajímavého v září výrazně nezlevnilo. 
 
 
 
 
naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Snad mi alespoň ve skleníku to chilli zatím dozraje :-)
Elena Valeriánová
Stihli jsme výlet s partou íčkařů do Zlatých Hor a okolí. Ráda bych na chilli do Brna, ale to se budu slunit u moře.
Dagmar Bartušková
Jejda, ráda bych se rozjela kamkoliv, nejvíce však na jih Moravy, jak na vínko do Strážnice, tak do Brna na chilli. Škoda, přeškoda, že nikdo nezajistil sklípek vč. ubytování.
Jana Šenbergerová
V Jeseníkách je na podzim nejkrásněji, jak naznačuje jejich název. Pokud můžete, neváhejte a přesvědčte se na vlastní oči.
Karel Boháček
Wou - takhle se rozjet za vším ! Těším se na pravidelné upomínky v dalších měsících. Děkujeme.
Jaroslava Handlová
To je tedy fůra krásných lákadel na výběr! Doufám, že v září budeme u nějaké akce zářit i my. Sláva výletům!
Alena Tollarová
A 17. září se koná tradiční roudnické vinobraní spojené s výstavou historických vozidel. http://www.roudnicke-vinobrani.cz/

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.