Češi nechodí na lékařské
prohlídky, vyjma starších lidí

Češi nechodí na lékařské
prohlídky, vyjma starších lidí

7. 8. 2012

Češi chodí pravidelně pouze k zubaři a ke gynekologovi, jiného lékaře vyhledají jen v případě obtíží a preventivní prohlídky cíleně vynechávají. Vyplývá to z aktuálního průzkumu České pojišťovny.

Lidé si sice důležitost prevence uvědomují, ale ve správné frekvenci jednotlivých lékařských prohlídek se nevyznají a ani ji nedodržují. "Na preventivní prohlídky bychom měli jít i v případě, že nás žádné zdravotní problémy netrápí. Pomohou totiž odhalit skryté signály vážnějšího onemocnění a co nejdříve začít s léčbou," upozorňuje lékař Tomáš Büchler z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice.

Podle průzkumu mají lidé relativně dobré povědomí o prohlídkách u zubaře. "Polovina lidí správně uvedla, že nárok na prohlídku chrupu vzniká jednou za půl roku. Prohlídky u zubaře absolvuje více než 90 procent Čechů, ale pouze 50 procent lidí chodí k zubaři poctivě jednou za půl roku," upřesňuje Martin Zemánek, ředitel Odboru životního pojištění České pojišťovny.

Starší jsou zodpovědnější

Na preventivní prohlídku u praktického lékaře zase vzniká nárok jednou za dva roky, to však ví přesně jen 29 procent dotazovaných. Z hlediska prevence se zdá být pozitivní, že každý druhý Čech je přesvědčen, že má na prohlídku nárok častěji než jednou za dva roky, ale reálně lidé k praktickému lékaři docházejí podstatně méně. Dva z pěti lidí ordinaci během dvou let nenavštíví ani jednou.

Ještě horší obecné povědomí i docházka na preventivní prohlídky panují u nepříjemných specializovaných vyšetření jako je endoskopie střev či vyšetření konečníku, která pomáhají odhalit ty nejzávažnější choroby. Na obě tato vyšetření má nárok každý občan starší 55 let, a to jednou za deset let. Možnosti vyšetření konečníku a střev však reálně využívá jen 25 až 30 procent z těch, kteří na ně mají nárok. Navíc téměř polovina obyvatel nad 55 let vůbec netuší, že se může nechat zdarma vyšetřit.

V populaci jsou nejvíce zodpovědné ženy a starší lidé. Téměř 75 procent žen ví, že na pravidelnou prohlídku ke gynekologovi by se měly dostavit jednou ročně. Dalších 22 procent žen si dokonce myslí, že mají nárok chodit častěji. Ženy nad 45 let mají kromě toho jednou za dva roky nárok na mamografické vyšetření; přesnou informaci o frekvenci preventivních mamografických vyšetření má 71 procent žen v tomto věku.

S přibývajícím věkem rostou také obavy o zdraví, a tak téměř 60 procent lidí starších 50 let nejenže v případě obtíží vyrazí ihned k lékaři, ale také poctivě dochází na většinu preventivních prohlídek. V případě mladé generace do 30 let věku je to necelých 40 procent.

Česko zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%