Portugalskem na vlastní pěst (1. díl)
FOTO: Jaroslava Handlová

Portugalskem na vlastní pěst (1. díl)

9. 9. 2016

NA STARTU VELKÉ CESTY DNE 9. května 2016

  •  Dobrá snídaně doma, uprostřed rodného kraje Vysočina.
  •  Rychlý oběd v malé pizzerii ve stanici metra na okraji Prahy.
  •  Odpolední káva v hale terminálu letiště Václava Havla.
  •  Odlet v 17.45 hod. z Prahy, cíl Lisabon.
  •  Výborná večeře na palubě letadla ve vzdušném prostoru
     nad Německem a Francií (poděkování patří letecké společnosti).
  •  Povzbuzující nápoje (i uspávací) se podávaly v dostatečné míře
     během přeletu nad Španělskem.
  •  Hladké přistání v Portugalsku již za tmy.
  •  Plynulý přejezd metrem na ubytování, a noc v Lisabonu.

Stručně popsaný první den cesty byl jen odrazovým můstkem pro následné toulky Portugalskem.

Lovit zážitky se tam vydaly na vlastní pěst dvě seniorky - sedmdesátnice Eva a Jarka. Pomocnicí jim byla vlastní odvaha, a hodily se i bohaté tulácké zkušenosti.
Po klidném letu, trvajícím čtyři a půl hodiny, s nimi letadlo portugalské společnosti hladce přistálo v Lisabonu. Byl večer 21,15 hodin místního času (změna časového pásma, musely nastavit hodinky o 1 hod. zpět - doma už bylo 22,15 hod.).

Lisabonské letiště působilo přívětivě. Ocenily, že hned vedle východu z letištní haly byl vstup do metra. Jízdenky se kupovaly výhradně v automatech. Dle postupu, napsaného ve více jazycích, se jim povedlo zakoupit povinnou kartu za pouhého půl Eura za osobu (platná na celý jeden rok), tak i správnou jízdenku pro tento večer za 1,40 Euro. To postačovalo k jízdě trvající 1 hod. s neomezeným počtem přestupů na všech čtyřech trasách.

Po výstupu z metra postavily zavazadla ke zdi pod stříšku. Eva ostražitě hlídala a Jarka šla na průzkum, vyzbrojená jen vystřelovacím deštníkem. K obraně ho nepotřebovala, zato kvůli stupňujícímu se dešti, který se rychle změnil v liják, ano. Pasažéři z metra se rozprchli do svých domovů. Venku bylo rázem liduprázdno, a chladno. Teploměr ukazoval pouhých 14°C. Jarka se vrátila pro Evu a spěchaly se ubytovat. Instinkt je dovedl na správnou adresu i přes to, že začátek temné ulice, odbočující do kopce, nebyl opatřen štítem s označením názvu. Otevřená brána jediného osvětleného domu je vpustila dovnitř, avšak pouze do potemnělé chodby.  Další, prosklené dveře byly zamčené a za nimi tma. Už to vypadalo na dramatickou noc na ulici, ale nevzdávaly se. Naštěstí objevily zastrčenou řadu zvonků s portugalskými jmény nájemníků a uprostřed byl nenápadný štítek: recepce, ubytování 3. patro. Zazvonily a recepční jim vysvětlil, že otevře bzučákem, ať jdou k výtahu. Vlídně je přivítal, ubytoval a popřál dobrou noc. Mohly si oddychnout, začátek dopadl dobře. Únava je přemohla a brzy usnuly. Prohlídku Lisabonu měly v plánu až na závěrečné dny.

Ráno po snídani je čekala jízda vlakem do druhého největšího portugalského města Porta, vzdáleného zhruba 320 km od Lisabonu.

Další pokračování ve 2. dílu s podtitulem: „Ujetý vlak nás přece nerozhází“.

cestování Portugalsko
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Tak já začínám od začátku až dnes a protože moje očka toho moc nesnesou, vypadá to na několik týdnů. Ale určitě přečtu všechny díly, už se těším. ***** Začíná to moc, moc zajímavě.
Alena Tollarová
Jarko, teprve po návratu z dovolené jsem si našla klidnou chvilku a pouštím se do čtení od 1. dílu. Plynule přecházím na další ...
Jaroslava Handlová
Magdi, užitečné rady ráda poskytnu, mám radost, když to někomu může pomoci.
Marie Magdalena Klosová
To je snad článek na mou objednávku! Zatoužili jsme pro příští rok po Portugalsku,a to je přesně to,co před cestou potřebujeme.Dobré rady,vaši odvahu a dobrou mysl i náladu! A všechno to tu je.Už se těším na pokračování.Díky mm
Jaroslava Handlová
Mám radost ze všech komentářů, děkuji. Vaši touhu po pokračování vyplním a zkusím ze sebe „vypotit“ i další díly. Původně jsem chtěla napsat jen čtyři, ale nějak jsem se víc rozmáchla, tak možná jich snad snesete i více? Odpověď na otázku Liborovi a Jarmile: Já uvádím i několik „dorozumívacích příhod“ v dalších dílech. Abych toho dopředu neprozradila moc, tak zde zatím jen sdělím, že jazykově v Portugalsku vystačíte většinou i s angličtinou (a když ne, tak se vždycky někdo najde, kdo vypomůže – Portugalci jsou velmi vstřícní a přátelští).
Marie Novotná
Odvážným štěstí přeje.Těším se na pokračování.Je to napínavé.Díky.
Marie Seitlová
Jaruško, moc ráda jsem si přečetla článek. Lisabon je moc pěkné město, rada vzpomínám i na svou dovolenou.
Eva Mužíková
Jarko, máš můj obrovský obdiv...
Vladka Steinová
Jarko, moc pěkná reportáž. Portugalsko je jistě velmi zajímavá zěmě.Děkuji.
Ilona Erika Kolář
Máte odvahu, nevím, zda bych se já odvážila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...