Kavárna U přečtené knihy: Stařec na čekané
FOTO: Drahomíra Stínilová

Kavárna U přečtené knihy: Stařec na čekané

11. 9. 2016

Možná, že čtete hodně. Možná vás knížky zas tak neberou, ale občas nějakou prolistujete. Nedávno tady paní Věra Kynčlová uveřejnila úspěšný článek, kde se hlásí ke knihomolství. A proč si  nepoklábosit ve virtuální kavárně o knížce, která stojí za to. Třeba o tom, proč jsem si právě tuhle vybrala, kde jsem ji sehnala, co na mě zapůsobilo a co ne, prostě jaké má kouzlo. Ať je to třeba světový bestseller, nebo nízkonákladový výtisk. Ať se její vydání datuje do nedávné doby, anebo do minulých století. Prostě tak, jako by si milovníci knih u kávy, či nad sklenkou vína, povídali o požitku přečteného. Existuje to vlastně ještě?

Miloš Hoznauer: STAŘEC NA ČEKANÉ

Tuhle knihu, kterou napsal šestaosmdesátiletý středoškolský profesor češtiny, jsem sháněla v den, kdy měla vyjít. Bez úspěchu. Mám ji půjčenou od známého, který ji tentýž den koupil jako poslední výtisk v jednom malém knihkupectví. Je to totiž kouzelné povídání o stárnutí a stáří. Už předem o ní vědělo mnoho posluchačů Radiožurnálu a čtenářů MF. Reportáže o panu profesorovi pustily do světa krom jiných dvě redaktorky, jeho žákyně. Učil v Praze nejen tyto dvě dámy žurnalistiky, ale i mnoho dalších profesně důležitých lidí pro normálního člověka (lékaře všech odborností, právníky, vydavatele atd.) Všichni na něj s láskou a úctou myslí.

Jsou tam vzpomínky, úvahy o životě, o lidech, o vztahu k zemi, k ženám. Ráda bych uvedla několik bodů z modlitby, se kterou se pan profesor obrací k Bohu. Např. Umožni mi, prosím, ať alespoň někdy vyhraju pexeso s vnoučaty do šesti let. Nebo – Ať vždy víme, kam jdeme, proč tam jdeme a ať vždy trefíme zpátky. Jinak je text doplněný úžasnými černobílými fotografiemi.

Nakonec ještě pár slov z obálky knihy, kterou může číst každý. Mladí se pobaví a neuvěří, starší se s humorem dozvědí, co je čeká, staří se s chutí zasmějí sami sobě.

Jen lituji, že jsem nebyla žákyní pana profesora. Učil prý perfektně interpunkci a já s čárkami mám ve složitějších větách dosti problémy.

 

 

knihy
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Drahomíra Stínilová
Opožděně děkuju všem milovníkům knih za zájem o článek. Brzy se zase pokusím do téhle kavárny něco vložit. Teď se ale musím vyhrabat z neočekávaně dlouhého pooperačního pobytu v nemocnici.
Marie Magdalena Klosová
Začnu shánět.Dík.mm
Eva Holbová
Zaujalo ma to a tak som popátrala na nete a našla : https://www.kosmas.cz/knihy/216854/starec-na-cekane/?gclid=CO7L-c2-is8CFVQaGwodBUkLfA
Hana Rypáčková
Dík za tip. Je to dobrý počin tato literární kavárna Čtu teď Ericha Segala, ale podívám se po ní v knihovně.
Alena Vávrová
Drahuško, dík! Info o zajímavých knihách též vítám.
Zuzana Pivcová
To musí být hodně zajímavé a obdivuji každého, kdo s takovým nadhledem přistoupí ke svému stárnutí a může dát příklad ostatním!
Ilona Erika Kolář
Určitě to bude zajímavá kniha, jestli zbyde čas, mrknu se po ní.
Jarmila Komberec Jakubcová
určitě zajímavé počtení. je prima, že ze probíhá diskuze o knihách a jsme seznamováni s obsahem. Jen víc takových zajímavých tipů. Myslím, že nás milovnic knih je tady hodně.
Naděžda Špásová
Dobrý tip a asi to stojí za přečtení. Skusím se po ní někde podívat. Díky
Anna Čípová
Díky za tip a přiblížení autora. Na další setkání ve virtuální kavárně se budu těšit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.