Co takhle dát si šantu kočičí?
FOTO: autorka

Co takhle dát si šantu kočičí?

15. 9. 2016

Tato hluchavkovitá trvalka patří k rostlinám s halucinogeními účinky. Látka nepetalacton, která se uvolňuje ze žlázek na plstnatých listech, působí hlavně na kočky. Účinek má při vdechnutí vonných silic, ale při spolknutí mizí. Proto se nať používá pro náplň do kočičích hraček.

Šanta se však používala jako léčivá rostlina i ochucovadlo už před staletími. Sušená nať sloužila ke kouření a kořen se žvýkal. Tak lidé zaháněli strasti života.Dnes se tato bylinka používá k léčení nachlazení, ke zklidnění a dobrému spánku, upravuje trávicí problémy a je močopudná. Čaj z vrchovaté lžíce sušené nati v hrnku vařící vody se pije před jídlem třikrát denně. Macerované čerstvé listy slouží jako obklad na pohmožděniny podobně jako kostival.                                                                                                                                                

Rodový název nepeta pochází z města Nepete v Itálii, kde se hojně pěstovala. Bylinka potřebuje propustnou půdu a slunné stanoviště. Lze ji množit vrcholovými řízky a semeny, která však klíčí až při více než 20°C. Rozkvétající nať je nejúčinnější. Suší se na tmavém vzdušném místě. Kvítky jsou bělavé, růžové a často modré. Je to též okrasná rostlina. Mladé rostlinky je nutné chránit před kočkami pletivem, dokáží je polámat a zničit. Teprve bujné porosty mohou sloužit kočkám k válení, radosti a blahu. Pěstovat šantu se vyplatí. Je hezkou kulisou u zahradního posezení, kočky budou nadšeny a ještě navíc odhání její vůně komáry.

Mám ji na zahradě jen trochu, toulavé kočky se mi o její likvidaci vždy postarají. Fotila jsem  ve městě, kde technické služby města vysazují šantu na veřejných prostranstvích. Možná kvůli kočkám.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Hani, nikdy jsem o takovéto rostlince neslyšela... díky, rozhlédnu se, třeba ji někde v okolí najdu
Hana Rypáčková
Jarmilo, já koupila sazenice, ale semínka v osivech také mají - jen pozor na klíčící teplotu- opravdu jsou choulostivá. Než začalo pršet, nahamounila jsem si nať šanty a budu šít hračky...
Naděžda Špásová
Přiznám se bez mučení, že šantu neznám a to, že je pro kočky už vůbec ne. Máme psy a těm to nic neříká. Asi vím podle fotky jak vypadá, ale to je asi tak všechno. Hanko, hezky jsi to napsala, jak správná babka kořenářka. *****
ivana kosťunová
Čaj z šanty by taky možná nebyl od věci
Marcela Pivcová
šantu mám také spojenou s našimi kočkami, které se po hračkách s touto jimi oblíbenou rostlinkou válejí. Po nějaké době je ale hračka přestane lákat. Asi to však nebude tím, že by vůně z ní vymizela, protože, když po nějakém čase jim znova hračku nabídnu, upoutá zase hned jejich pozornost. Až nakonec pořádně ušmudlanou hračku vyhodím a kočky dostanou novou.
Zdenka Jírová
Moje kočky ji milují, ale kupuji jim ji sušenou, nemám zahrádku.
Marie Magdalena Klosová
Hezké povídání o hezké kytce.Zdravím.mm
Alena Tollarová
No Hanko, z toho jsem jelen! mňaúúúú
Lidmila Nejedlá
Kupovala jsem kočkám malé myšky plněné šantou a balila je jako dárky pod stromeček na vánoce. Pak jsme se bavili tím, jak si je našly a rozbalily.
Zuzana Pivcová
Šantu znám jen jako náplň do kočičích hraček, kočky jsou z ní vedle. Jinak však o rostlině nic nevím., tedy doteď jsem nevěděla. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...