V mechu a kapradí
FOTO: archiv autorky

V mechu a kapradí

28. 9. 2016

Tak jsme s kamarádem Lukym využili nádherného "babího" léta a udělali jsme si výlet motoráčkem na Moldavu do hor. Já jsem se musela rozmyslet, zda vezmu sebou hárající fenku Meginku, nebo ji ponechám její "chůvičce" Vlastičce, no nakonec zvítězilo potěšení, které mám z její přítomnosti a z toho, že se vyběhá na čerstvém horském vzduchu a její energii po pejscích vloží do štrapáce.

Cesta vláčkem po Krušnohorské dráze, po železniční cestě dokončené už v roce 1884, toť romantiku přímo nabízí.Jedeme historickým motoráčkem  po trati, která je kulturní památkou České republiky, budeme šplahat po svazích, na hladinu horského potoka bueme shlížet z výše 34m. Je to dobrodružná a poetická  jízda malebnou krajinou. Na Moldavě jsme jak v jiném světě. Překrásné louky, lesy, úchvatné výhledy. Na moldavském nádražíčku v roce 1938 působil jako výpravčí spisovatel Adolf Branald. Napsal o tom knížku Valčík z Lohengrina /to jsem si přečetla v magazíně Brána pro návštěvníky Ústeckého kraje/.

Hory, les s kamarádem milujeme, a zajímavá je i cesta motoráčkem, byť jsme tentokrát nejeli brzy ráno, přece jen na horách už bývá chladno po ránu. Motoráček se brzy cestou naplnil tak, že mnozí museli stát. To vůbec nevadilo výletníkům z Německa, kteří dokonce popíjeli alkohol. Při pohledu na boty dam nám bylo jasné, že ti po turistice netouží.

Meginka byla ve vlaku zlatá, poslušně seděla u nohou, ale všichni jsme byli rádi, když jsme dojeli a vystoupili. Na Moldavě máme už svá místečka, kde je nádherně jak v pohádce, cesta pěšinkami, lemovaná nádhernými smrky, kde se člověk cítí jak v pohádce. Máme tam i "kouzelný" strom.

Je to i můj sen, mít malou chatičku na horách, kam to není daleko, kde by si člověk jednou užil důchodu.

Fotili jsme u našeho kouzelného stromu, v mechu a kapradí. Za jedním snímkem jsem se vydala mechem, ale ouha, zapadla jsem do vody a rázem jsem měla koupaliště v botách. A tak se na chvíli ze mne stala Popelka a v potůčku jsem vymáchala ponožky... A bohužel jsem do promáčených bot musela naboso, z mých kalhot se rázem staly kalhoty "Havlovy", protože jsem je musela ohrnout, byly mokré a špinavé. To mi ale nezabránilo, užívat si dál pobytu na horách a plným douškem dýchat čerstvý, horský vzdoušek.

Nazpět vlak už plný nebyl, řada turistů asi chodí na další zastávky pěšky. Meginka sice lákala svým hárajícím odérem pejsky, ale vše bylo ok.

Při mé poslední cestě na Moldavu nás dokonce doprovázely trampové, zpívali a hráli.

Vždy si vzpomenu ne cestu, kterou jsem prožila s mou maminkou a fenkou Baruškou. Tenkrát nám nepřálo počasí a bohužel jsme nešly ani tím správným směrem. Přesto jsem tomu ráda, že jsem tam s mamkou byla a prožily jsme tak zajímavou cestu vláčkem, který mne vždy pohladí po duši třeba jen tím, jak na cestu houká. Snad tak zdraví maminku s Baruškou v království nebeském...

Všem doporučuji si na Moldavu vyjet, jediné, co kazí dojem je nádraží, které by potřebovalo rekonstrukci, snad i k tomu brzy dojde.

Více myslím za výlet hovoří snímky z cesty Eva, Luky & Meginka.

 

Můj příběh výlet
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Pane Jiří, Vašeho názoru si vážím, vystihl jste podstatu. Zatím mám pořád jen nakročeno...Děkuji.
Jiří Libánský
Paní Evo. Zůstaňte svá. Pokud jste pevně přesvědčena, že máte v sobě dobro, nechte se vést svým podvědomím, emocemi a nejniternějšími pocity. Na těch Vašich fotografiích je totiž něco, co je za hranicí běžného vnímání. Nezazlívejte lidem jejich negativní názory na fotky. Když člověk něco hodnotí, tak v tom něco hledá. Tedy hodnotí podle toho, zda to nalezl, či nikoliv. Šamanský pohled na svět se vyznačuje větší hloubkou podstaty i větší šířkou souvislostí. Vnímejte i negativní názory. I ty jsou součástí tohoto světa a zdroj poučení. Ale nenechte se tím ovlivnit. Vím, že šaman někdy působí, jako by nežil v reálném světě. Pravdou je opak. Šaman jak jde do hloubky jevů a událostí, vnímá mnohem víc realitu, a zjišťuje, jak je pouhé povrchní vnímání světa zavádějící a iluzorní. Myslím paní Evo, že Vy máte dobře nakročeno.
Eva Krausová
Karle, "šamanka" ještě zdaleka nejsem, jen k ní mám zatím nakročeno, můj kamarád Luky už touto cestou putoval...Rada myslím je dobrá a hlavně zajímavá, tam, kde je dobře přírodě, je dobře všem.
Karel Boháček
Mně se foto líbí a Moldava jako Tepličákovi taky. Co Evi říkáte jako šamanka na moji radu na článek o hlavičce anděla ?
Eva Krausová
Evi B. a Lidmilko díky. Lidmilko, máš prav du, drsná příroda zocelí a drsní lidé mi ukradení jsou, vždyť oni ubližují hlavně sami sobě... Všem lidem dobré vůle zde na Íčku krásný podzim.
Lidmila Nejedlá
Evičko, Krušné hory a Podkrušnohoří znám. Je to drsný ale krásný kout naší země. Nedivím se, že tam ráda vyrážíš na procházky. Drsný kraj neublíží, ten zocelí a drsní lidé ti mohou být ukradeni. Piš, fotografuj, Tvůj styl je zvláštní, tajemnem opředený a má co sdělit. Díky.
Eva Balúchová
Chtěla jsem se vyjádřit k článku,k fotkám,ale zaskočily mě příspěvky Aleny V.,které by se spíš hodily do Ringu.Příspěvky nabubřené,plné urážek.Nevím proč si pořád myslí,že je jediná úpřimná a ostatní jsme falešné.Ono je rozdíl být úpřimná a taktní. Jsme na íčku proto abychom si popovídali,postěžovali a pomohli si když to někdo pořebuje.A né abychom soutěžily kdo je hezčí a nejlepší. Pokud se Aleně fotky Evy K.nelíbí,tak ať zaroluje jinam.Je tady fotek i článků dost.
Eva Krausová
...a Vy mne jistě vyléčíte. Bavíte zde už nejen mne myslím. A shlédla jsem Vaše dnešní foto ve FD. A ptám se sama sebe, oč je lepší, než ty mé snímky? Že by to nicneříkající pozadí s auty, které snímek "ruší"? Nechám si poradit jak dle Vás jinak fotit... Ale dle tohoto fota to pro mne cesta asi není, bohužel.
Alena Várošová
Bez komentářů,je vidět,že jste hodně nemocná.
Eva Krausová
Aleno V., diskutovat s člověkem jako Vy nemá význam. Jestli se Vaše pozitivní energie projevuje takto, tak potěš Pán Bůh... Urážíte tu např. paní Elen Zajíčkovou, která byla mými snímky nadšena, a to jsem je dělala narychlo v terénu módní přehlídky. Padlá na hlavu určitě není, je to Dáma s velkým D. Nikde se jako zkušená fotografka neprezentuji, ale jestli stránky na Vás tak působí, tak je to vlastně dobře. Řaďte si lidi do svých škatulek, když Vás to baví, myslím, že těmito výlevy jste se zařadila hlavně Vy sama kamsi hodně nízko. Žádné Íčkařky se zde nepotřebují nikomu zavděčit, ani se osobně neznáme. Pro Vás hlavně není fér, když má kdoko-li jiný názor, než Vy sama, ale to je život, naštěstí, protože nejsme stádo ovcí, jsme každý sám sebou. Nikdo se na Vás neslétává jako sršni, to jen Vy zde neustále rozdáváte žihadla místo úsměvu, vlídnosti a lásky.A nikdo na Vás už neslétne, protože jak sama přiznáváte už to několikrát bylo. Proč asi. Odpovězte si sama, s tím Vám nikdo nepomůže.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.