Náš tip: Seznamte se s langury
FOTO: ZOO Chleby

Náš tip: Seznamte se s langury

30. 9. 2016

V Zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku se usídlila unikátní skupinka nových obyvatel. Jde o langury duk, kterým se říká nejkrásnější opice světa. V Česku dosud k vidění nebyly. 

„ZOO Chleby teď vlastní skupinku langurů jako jediná mimo Asii, po jednom zvířeti má jen Zoo ve Filadelfii v USA a Kolínská Zoo v Německu,“ vysvětluje Marina Vančatová, primatoložka.  

V sobotu 1. října od 14 hodin tam bude nová expozice slavnostně otevřena a tři langurové duk se představí veřejnosti. Takže se jedná o příležitost naplánovat si do této nepříliš známé Zoo Chleby na Nymbursku nějaký ten výlet. Důvodů je víc, expozice tam mají pěkné, ale langurové by se mohli stát jedním z hlavních taháků.

„Langur duk je obecně považován za nejkrásnějšího primáta planety, jeho název ve vietnamštině by se dal přeložit jako langur hrající barvami, v angličtině je často nazýván costumed ape, tedy oblečená opice. To vystihuje jeho extravagantní vzhled, asi nejlépe černo-stříbrné triko a černé rukavice s bílými manžetatmi, bílé kraťasy, kaštanově červené punčochy, černé ponožky, černá čapka a bílý límec,“ popisuje Marina Vančatová, světově uznávaná odbornice na primáty. Když k tomu přidáme, že langurové jsou mistři pohybu  a říká se jim vzdušní specialisté, je jasné, že výlet do této Zoo by se měl stát jedním z plánů na tento podzim.

naše tipy příroda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Při pohledu na úvodní fotku mě napadlo: fešáci, narostl jim slušivý oděv hodný modelek! Podívat se na takovou raritu mě láká, určitě se do ZOO ve Chlebech za langury vypravím.
Libor Farský
Moc hezké.
ivana kosťunová
Jsou opravdu krásní, vypadají jak když nám rozumí.
Hana Rypáčková
Někdo mi o nich povídal, že jsou v Kolíně nad Rýnem a teď vlastně nedaleko Prahy...Jsou k Jsou jak z Planety opic.
Zuzana Pivcová
Vidím je poprvé, mají zvláštní srst, zbarvení, kvalitu, oči mají lidský a velmi smutný výraz. To je asi náhoda. Stejně, u mě vede gorilí samec Richard z pražské ZOO. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.