Výročí prezidenta Václava Havla
FOTO: wikipedia.org

Výročí prezidenta Václava Havla

5. 10. 2016

Dne 5. října by se dožil pan Václav Havel 80 let. Bohužel nebylo mu to osudem dopřáno. V současné době je napsáno mnoho oslavných, ale i hanlivých článků na téma "Václav Havel." Chci  svým příspěvkem připomenout, že Václav Havel patří a bude patřit k naší historii jako zakladatel České republiky, která vznikla po rozpadu bývalého Československa.

Pro mě byl Václav Havel se svými postoji v letech totality morální autoritou. Proto i po sametové revoluci se stal respektovanou osobností, mezi politiky ojedinělou. Jako člověku mu nic lidského nebylo cizí. Rozhodně nebyl dokonalý, ale to nejsme nikdo z nás. V současné době mně vadí, kolik negativních článků se objevuje o jeho osobě v různých médiích. Myslím, že jeho role byla po sametové revoluci velmi významná a hodně pomohl České republice se zviditelnit v celém světě. Byl a je stále  uznávanou osobností jak v USA, tak i celé Evropě pro své zásadové postoje v době totality, kdy byl i několikrát vězněn v komunistických žalářích.

Zvolení Václava Havla prezidentem znamenalo nastolení demokratického řádu v naší vlasti.Opět jsme si mohli všichni říkat "máme pana prezidenta". Ne nějakého soudruha, který byl do funkce jmenován vládnoucí stranou.

Právě pobyt ve věznicích mu podlomil jeho zdraví a koncem roku 1996 přinesl Václavu Havlovi těžkou životní zkoušku - nádorové onemocnění plic. Počáteční stádium nálezu a radikální lékařský zákrok však rohodly o úspěšném léčení. Oporou ve složité životní situaci se mu stala jeho přítelkyně - herečka Dagmar Veškrnová, s níž se český prezident oženil krátce po propuštění z nemocnice  v lednu 1997.

V obtížné vnitropolitické situaci byl 20.ledna 1998 opětovně  oběma komorami Parlamentu ČR zvolen prezidentem republiky.

Pan Václav Havel nebyl jen disidentem či politikem. Za své literární a dramatické dílo, za smýšlení a celoživotní úsilí o dodržování lidských práv, obdržel řadu státních vyznamenání, mezinárodních cen a čestných doktorátů. Já bych na závěr chtěla připomenout jen některá jeho díla, která mě zaujala a která jsem četla. Jsou to  knihy Dopisy Olze z roku 1983 a Dálkový výslech s Karlem Hvížďalou z roku 1986. Viděla jsem jeho Žebráckou operu a Audienci na premiéře 10.ledna 1990 v Činoherním klubu v Praze, kterou režíroval J.Menzel.  

Právě v naší složité době nám chybí morální autorita, kterou pro mě představoval člověk Václav Havel. Jeho vize "Pravda a láska musí zvítězít nad lží a nenávistí" není jen fráze. On skutečně věřil, že lidé jsou dobří.Věděl že nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.

Na otázku jednoho novináře o jaké republice sní odpověděl: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů - lidských, ekonomických, ekologických, sociálních a politických.

Jsem si vědoma, že můj příspěvek věnovaný vzpomínce na našeho prvního prezidenta České republiky Václava Havla nebude přijímán všemi kladně, ale takový je život. Nic v něm není jen černé nebo jen bílé. Jednou vítězí pravda a podruhé ji nahradí zloba. Já jsem ráda, že jsem se dožila života ve svobodné zemi, kde sice není vše dokonalé (a nikdy nebude), ale máme demokracii, svobodné volby, žijeme v relativním dostatku a o svém životě si rozhodujeme my sami.

Čest jeho památce.  

osobnosti politika
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
♥ ♥ ♥
Zdenka Jírová
Jarmilo, napsala jste to krásně, plně se s Vámi ztotožňuji. Pro mne byl velkou autoritou, zviditelnil nás ve světě. To je třeba vidět, nelíbí se mi, že všechny "neduhy" se nyní svádějí na jeho působení. Přece to nebyl absolutní monarcha, který o všem rozhodoval sám. Z některých jeho tehdejších pomocníků se později vyklubali tuneláři a zloději, o kterých sice víme, ale nikdy nebyli a asi ani nebudou voláni k zodpovědnosti. Ti na něho nyní házejí největší špínu.
Jana Slavíková
Jak jsem ráno napsala v otázce dne: Světem respektovaných osobností je v naší kotlině málo, jeho osobnost tu chybí. A každé připomenutí jeho osoby je potřebné. Čest jeho památce.
Jarmila Komberec Jakubcová
Osobně jsem se s panem Václavem Havlem setkala v r.1990 na pražském Hradě, kam jsme byli pozváni všichni, kteří pomáhali chartistům. Tehdy z něho vyzařoval optimismus, laskavost a empatie.Zapojila jsem se po rozpadu OF do politického života a jako členka ODS jsem řadu let působila jako zastupitelka města Plzně, později i jako starostka jedné z městských částí. Jsem ráda, že se nám podařilo vybudovat demokratickou společnost a věřím, že už se nějakého totalitního režimu nedožiji.
Zdeněk Horenský
Měl jsem to štěstí a v roce 1990 jsem se jako lázeňský pacient na pár minut s ním setkal. Když jeho prezidentská kolona projížděla Lázněmi Libverda, na pár minut zastavili, prezident vystoupil z vozu a několika nám podal s úsměvem ruku. To stejné se stalo potom také na náměstí v Kyjově, kde jsme čekali na jeho příjezd z Hodonína.
Zdeněk Horenský
Je to dobře napsaný článek. Václav Havel byl známý pro mnoho lidí již před rokem 1989, kdo poslouchal zahraniční vysílání, sledoval např. rakouskou televizi jako my na Moravě, věděl své. Odporný článek, který soudruzi otiskli v Rudém právu na věci nemohl nic změnit. Potom jako prezident dokázal pro naši zemi to, co ještě nikdo nikdy před ním. To co je na hradě dnes nestojí za to ani okomentovat.
Hana Novotná
Nechybí mi a nepřijde mi ani vhodná různá aktivita v podobě laviček, zvonu i přejmenování letiště. Stejně každý říká po staru Ruzyně. Ani mně neuspokojila jeho literární tvorba.
Hana Novotná
Nechybí mi a nepřijde mi ani vhodná různá aktivita v podobě laviček, zvonu i přejmenování letiště. Stejně každý říká po staru Ruzyně. Ani mně neuspokojila jeho literární tvorba.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za vyjádření svých názorů.Každý máme svůj úhel pohledu. Chtěla jsem svým článkem vyjádřit poděkování člověku Václavu Havlovi. Špatného jsem dnes o něm četla hodně ale také dobrého. Je mi líto že není mezi námi. Historie posoudí jeho úlohu v moderních dějinách našeho státu.
Ilona Erika Kolář
Naprosto souhlasím. Ve světě Jediný uznávaný prezident po sametové revoluci. Po něm úroveň klesá geometrickou řadou. Doufám, že se dočkáme prezidenta, za kterého bychom se nemuseli stydět.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%