Kde se seniorům žije nejlépe?
Ilustrační foto: ingimage.com

Kde se seniorům žije nejlépe?

26. 10. 2016

Víte co je Global AgeWatch Index? Je to žebříček, který sestavují experti stejnojmenné organizace. Cíl: Zjistit, jak se v jednotlivých zemích žije seniorům. Motto organizace je výmluvné: Stárnutí populace vede ke změnám v ekonomice a celé společnosti napříč světem.

Autoři žebříčku každý rok porovnávají kvalitu života seniorů v různých zemích. Jak si vede Česko? Vůbec to není nejhorší. V poslední době se pohybuje mezi pětadvacátým a dvaadvacátým místem. V loňském roce zaujalo to dvaadvacáté. Žebříček porovnává různá kritéria: příjmy dříve narozených, to, jak se ve své zemi cítí být bezpečni, jakému zdraví se těší, jak kvalitní dostupnou lékařskou péči mají.

Za projektem stojí univerzita v Southamptonu a mezinárodní organizace HelpAge International. Poslední výsledky ukazují, že nejlépe se už řadu let žije seniorům ve Švýcarsku. Následuje Norsko, Švédsko, Německo, Kanada, Nizozemsko, Island, Japonsko, Spojené Státy a Velká Británie. Takže zatímco často skuhráme, že se tady moc dobře nemáme, výzkumníci nás zařadili v tomto žebříčku dobře, protože dvaadvacátá pozice je dost vysoká. Každopádně jsme na tom podle nich nejlépe z bývalých komunistických zemí. Jak je to možné, když penze jsou tady mizerné? Podle autorů průzkumu nás na vyšší pozice vynáší tyto ukazatele: Penze je stanovena zákonem a stát ji vyplácí pravidelně, takže máme jistotu stabilního, byť nevysokého příjmu. Chudobou tady podle dat HelpAge International trpí pouze necelá dvě procenta seniorů, což je ve srovnání s jinými zeměmi dobré číslo.

Roli v hodnocení každoročně sehrávají i vyhlídky seniorů na délku života a ty jsou v České republice dobré. Průměrného šedesátníka podle nich  nyní čeká ještě přes dvacet let života, z toho více než šestnáct let bez vážnějších nemocí. Švýcaři jsou na tom lépe, ti mají v šedesáti před sebou ještě pětadvacet let života z toho devatenáct bez vážných zdravotních omezení. Je jasné, že statistiky je vždy třeba brát s rezervou. Život každého člověka je jiný a čísla se nedají brát tak, že platí pro všechny. Ale srovnání je to zajímavé. Například v Bangladéši pobírá státní důchod jen necelých čtyřicet procent občanů starších pětašedesáti let. Ti ostatní prostě mají smůlu. Pokud nemají našetřeno nebo se o ně nestarají příbuzní, je státu jedno, co s nimi bude.

Podobné žebříčky se sestavují i podle celkové spokojenosti občanů bez ohledu na věk. I v nich tradičně vítězí země jako Dánsko, Švýcarsko, Island, Norsko... Česko v nich skončilo na sedmadvacátém místě z hodnocených sto padesáti sedmi zemí. Předstihlo dokonce Francii či Itálii. Tento žebříček vypracovává na zakázku OSN Columbijská univerzita a tvoří jej podle takzvaného indexu štěstí. Ten stanovují podle toho, jak jsou dotazovaní lidé spokojeni, jak dlouho žijí, jak mají dostupnou zdravotní péči, příjmy, svobodu rozhodování, jak bezpečni se ve své zemi cítí.
"Trendem by mělo být neměřit spokojenost jen ekonomickým růstem zemí, ale zaměřovat se na jiné faktory, které mají vliv na spokojený život jednotlivce," říká Jeffrey Sachs, jeden ze spoluautorů studie. "Mnohdy lidé vyjadřují větší spokojenost v zemích, které nejsou nejbohatší, ale jsou spravedlivé a ekologicky udržitelné," dodává.

Tak co myslíte, jak se žije seniorům v České republice ve srovnání s jinými státy? Máme důvod být ve své zemi šťastni? Věříte výsledkům žebříčku Global AgeWatch Index?

 

životní styl
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Schází nám vzájemné porozumění, určitá míra soucítění, schopnost vytvoření rozumného kompromisu, pochopení základních potřeb jiných, schopnost dohodnout a sjednotit se na řešení hlavních problému napříč všemi společenskými skupinami. Ale. Švýcaři mají přímou demokracii , někdy je referenda obtěžují, neumí se bavit, odvázat, večer musí dodržovat klid- závidí nám naši veselost v hospůdkách do pozdních hodin. Jsou to vážní suchaři.
Marie Metelková
Máme se dobře, jenom ty mezilidské vztahy mnohým kazí spokojený život.Taky zdraví ještě neumíme udržovat tak, jak je možno. Proto to Švýcarsko vede.Zdravěji jíst, trochu cvičit a na sousedy se usmívat.
Jana Šenbergerová
Důvod být šťastná mohu mít ve kterékoliv zemi, ale já ho mám právě v té, ve které zrovna žiji. Moje víra v cokoliv nemusí vypovídat o ničem, snad jen o mé víře a tak to vnímám i u ostatních.
Naděžda Špásová
Taky se mně na ulici nikdy nikdo nezeptal, jak se mi tu žije. V tuhle chvíli se radši nebudu vyjadřovat. Mám za sebou běhání po doktorech, tady si zatím stěžovat nemusím. Co se týče výše důchodu, tak ten by měl být vyšší, vzhledem k tomu, co jsem odvedla státu na daních. Statistiky jsou jen pro mudrce, tak ať si bádají.
ivana kosťunová
Ono je jedno, kde člověk žije, záleží na tom, mezi kým, jak přijímá své okolí a jak je svým okolím vnímán. Z větší části moje osobní spokojenost s mým životem záleží na mě.
Růžena Marková
Na otázku jak se mi daří, odpovídám ,,Lepší to být nechce, tak jsem spokojená". Záleží na jednotlivci, jestli se se životem popere a nesloží ruce do klína, tak vždycky najde něco proč žít v této zemi spokojeně. Teď nejde o peníze, ale o postoj k životu. Někteří naši senioři sedí a nadávají na vše a všechno, tak se jim pak žije špatně, ale seniorům, kteří se nebojí a žijí naplno, nevadí ani to že nemají peníze na zahraniční rekreaci. Tím chci říct, že mně a mně podobným se v Čechách žije dobře a neměnili by, bez ohledu na všechny průzkumy. Je to věc náhledu.
Květoslava HOUDKOVÁ
Profesor Statistiky (SEŠ-r.1960) vyslovil nezapomenutelnou větu: "Statistika je přesný součet nepřesných čísel" - takže na průzkumy se dívám takto. Já -senior- jsem např.spokojena měsíc od měsíce = když přežiji při výši důchodu a s únosným zdravím.
Karel Boháček
Podle mých zkušeností se dotazy konají ve velkých městech, takže život seniorů na venkově není zohledněn. Statistika proto není dokonalá a já takové výsledky neuznávám.
Jarmila Komberec Jakubcová
souhlasím s názorem Zuzky - spokojenost není jen o financích ale o rodinných vztazích, o zdraví a těch faktorů je opravdu mnoho. Co je pro někoho symbol spokojenosti je pro druhého důvodem k nespokojenosti. Všechny tzv. statistiky je soubor nepřesných údajů. Jejich vypovídající hodnota je diskutabilní.
Zuzana Pivcová
Někdy si říkám, kdo jsou ti dotazovaní, kteří jako vzorek populace u nás pomáhají sestavovat výsledky mezinárodních anket. Kromě pana Oldřicha nedávno zde na portálu se mě v životě nikdo na nic takového neptal. A pocit spokojenosti není podmíněn jen finančně, ale to si tu říkáme stále.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.