Obalovaný játrový sýr
Ilustrační foto: pixabay.com

Obalovaný játrový sýr

22. 10. 2016

Se slzou v oku

a s tělem v šoku

požil jsem játrový sýr

co kdysi tak dobrý byl

 

Prý špekem obalený

Podvod je odhalený

náhražka forma gumy

krájení nožem tlumí

 

Samotná hmota tmavá

naději malou dává

že by mohla být jiná

Nevzhledná modelína

 

Snad vina výrobce špatného

příště si vyhlédnu jiného

jenž vrátí mi zážitek chuťový

ten z paměti na dávné období

 
Moje poezie
Hodnocení:
(4.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Když ještě játrová paštika-"cihla"ve staniolu bývala dobrá, mám recept na "paštikovou topinku" - pokusím se popsat, bohužel ofotit neumím: Rozkverláme 1 vejce - z krajíce chleba (tvar veka) vykrojíme střídku (cca 1 cm ponecháme u kůrky), otočíme (jako list knihy) a namažeme paštikou. Kůrku dáme na pánvičku smažit - do vnitř.otvoru nalijeme 1/2 vejce a hned při tuhnutí do něj zpět "připlácneme"=paštikovou stranou tu střídku -osmažíme. Pak topinku otočíme, dosmažíme celou. To 1 vejce tedy postačí na 2 topinky - syté i pro "hladového" chlapa nebo děti (moje si to smažily samy). Tak vyzkoušejte - snad "návod" postačí.
Milena Mejsnarová
Vtipné a trefné, ale protože je to ze života a skutečné, tak je to hodně smutné.....
Jarmila Komberec Jakubcová
nostalgické vzpomínání na časy minulé...v dobách našeho mládí bylo vše snad lepší
Libuše Křapová
Květo, já to vím a dostávám. Dík.
Jana Šenbergerová
Také jsem ho mívala ráda ...
Květoslava HOUDKOVÁ
Libuško Křap. zaregistruj se na: www.dTest.cz - budeš ZDARMA dostávat různé užitečné informace, vč. testů potravin - to budeš koukat, jaké svinstvo laboratoře prokáží !
Libuše Křapová
Rýmujete mi z duše.Nedávno jsem si ho po delší době taky koupila - ten ve stříbrném staniolu. Býval to ten nejlepší. Dala jsem si první kousek na chleba - nechutnalo mi to. Když už jsem ho koupila, přece ho nevyhodím. Udělám si z něho teplou pomazánku. To se osmahne cibulka, hodí na to játrový sýr, počká se, až rozteče a malinko zhnědne, přihodí se vajíčko a je to - totiž bývalo - mňam mňam. Udělala jsem, jak jsem napsala. Na cibulku jsem dala játrový sýr, a míchám, a míchám, sýr nic. On vám zůstal pořád v tom cihličkovém stavu, jak jsem ho tam dala. Pochutnal si pes, ten ještě tři dny vybíhal, když klapli dveře, jestli mu zase nesu tu dobrotu. A já si vzpomínala, jak jsem v TV viděla test na zmrzliny. Známý a tak kdysi oblíbený Polárkový dort ani po několika hodinách v teple neroztál, pořád byl ve zmrzlém stavu. Kdoví, s čím to teď všechno míchají, a co všechno jíme.
Zdenka Jírová
Naprosto souhlasím, také ho občas zkusím, ale spokojená nejsem. Vždy se ptám, jestli výrobce někdy jedl ten správný, aby věděl, jakou má mít chuť.
Zuzana Pivcová
Dnes se to nazývá játrový sýr, ale myslím, že to bývala játrová paštika. Ta mi moc chutnala a ještě nedávno jsem jí dokázala sníst 10 dkg i s tím špekovým okrajem. Překonal by mě jen Baloun ze Švejka. :-) Už jsem si, Zdeňku, myslela, že sem dáváte do soutěže svůj recept!!
Jitka Valachovičová
Pěkně zveršováno, i když je to smutné. Já si raději občas vyrobím=ukuchtím domácí paštiku....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.