Hana Hegerová, první dáma českého šansonu, oslavila 85 let
FOTO: Jovan Dezort pro wikimedia.org

Hana Hegerová, první dáma českého šansonu, oslavila 85 let

23. 10. 2016

Dovolte, abych krátce zavzpomínala na uměleckou kariéru Hany Hegerové, první dámy českého šansonu, která se v těchto dnech dožila významného životního jubilea.

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová, se narodila 20.10.1931 v Bratislavě. Její kariéra započala v r. 1953, kdy jí režisiér Jiří Krejčík svěřil titulní roli ve filmovém dramatickém příběhu FRONA. Zde hrála pod jménem Hana Čelková vedle takových hvězd, jako byl F. Smolík, J.Pántik, či J.Bek. V r. 1963 ji vybral režisér Karel Kachyňa pro svůj film Naděje, kde hrála s R.Hrušínským. V r. 1964 zazářila v legendárním filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

Od poloviny 50.let 20.stol., po sňatku s ředitelem SND Daliborem Hegerem, používala již jen příjmení Hegerová. 

Osud tomu chtěl, že Hanu Hegerovou nevnímáme jako herečku, ale jako vynikající zpěvačku. Její popularita začala v r. 1957 vystoupením na pražských prestižních scénách Rokoko a Semafor. Z Hany se pomalu stávala šansonová zpěvačka světového formátu, která zpívala v několika jazycích. V r. 1967 úspěšně vystoupila na scéně pařížské Olympie.

Písně pro ni skládali a textovali JIří Suchý,Jiří Šlitr, Petr Hapka, Pavel Kopta, či Michal Horáček.

Svoji kariéru ukončila v r. 2011, kdy ve vyprodaném hledišti zpívala před již třetí generací posluchačů.

V r. 2015 postihla nemocnou Hanu Hegerovou osobní tragédie. Ve věku 60 let zemřel její jediný syn Matúš.

Interpretce krásných, asi 160 písní, jako Čerešně, Lásko prokletá, Kázání v kapli Betlémské, Petr a Lucie, Mon dieu, Židovská máma, Píseň o malíři, Madony na kolotoči, Levandulová, či Já ráda vzpomínám, přeji hodně zdraví! 

 

osobnosti zpěvačka
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Drahomíra Stínilová
Hana Hegerová je u nás nepřekonatelná šansoniérka. A ty fantastický texty.
ivana kosťunová
Moc mě mrzí, že jsem oba pořady prošvihla. Snad to najdu někde v archivu.
Zuzana Pivcová
Hana Hegerová byla a je jedinečná a nenapodobitelná právě jako Piaf, ačkoliv pocházela z jiného prostředí. Nepotřebovala soutěžit v nějaké Superstar a vylepšovat svůj výkon různými efekty. Naživo jsem ji zažila jednou v Kobyliském divadle v 80. letech, to byla ještě dáma plná síly a smyslného šarmu. Hlediště z ní bylo úplně vedle. Pak jsem ji potkala asi tak před 12 lety na Starém Městě, to už byla drobounká a postárlá. Líbila se mi do konce svého vystupování, pak hlavně s klavírem pana Maláska juniora. Přeji jí vše dobré, klid a pokoj.
Vladka Steinová
Děkuji všem za recenze. Pouze ČR Dvojka dne 22.10. ve 20.h.v pořadu RETRO uvedl pořad s H.Hegerovou z r. 1999 a paralelně v tu dobu TV ART pořad Je nám ctí- dokumenty natočené k 75. narozeninám p.Hegerové.
Jitka Chodorová
Vladko, díky za připomenutí velkého jubilea Hany Hegerové, i já jsem její písně vždy ráda poslouchala, a poslechnu si i nyní. Přeji jí hodně toho potřebného zdravíčka.
Alena Tollarová
Hana Hegerová patří k mým stálicím a často si její písně pouštím. Mrzí mě, že jsem ji nikdy neviděla na jevišti naživo. Tak Všechno nejlepší! (http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/hegerova-hana/vsechno-nejlepsi-25810)
ivana kosťunová
Hana Hegerová je velká osobnost naší kultury, kterou ocenili i v zahraničí. Těší mě, že jste zmínila i Píseň o malíři, o které si myslím, že je neprávem opomíjena . Také si velmi ráda poslechnu televizní zpracování semaforáckého představení Dobře placená procházka, kde ztvárnila postavu tety z Ameriky.
Ilona Erika Kolář
Hanu Hegerovou mám ráda ze dvou důvodů. Jednak se mi líbí odjakživa její písničky a jednak proto, že jí byla moje maminka neuvěřitelně podobná. Občas si ji lidé s ní pletli a jednou, co si pamatuji, tak ji na Zahradě Čech přednostně pouštěli na WC a dokonce žádali o autogram.:)
Ladislav Vesecký
Hana Hegerová slavi narozeniny v den co já. Moc ji přeji, hodně zdraví.
Danuše Onderková
Hanu Hegerovou mám ráda a její písničky jsem vždy ráda poslouchala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.