Glosa: Přezrávání
FOTO: autorka

Glosa: Přezrávání

4. 11. 2016

Nedávno jsem přečetla od Haliny Pawlowské "Manuál zralé ženy" a tak mě to inspirovalo, že jsem se rozhodla, že napíši takové povídání o ženě přezrálé. No, zralá už jsem byla dávno a zraji už hodně dlouho. Přešly mě první mrazy, plískanice a hromy a blesky. Nějak se to ustálilo a stala jsem se přezrálou. Všechno se nějak ztišilo a moje zrání je poklidnější. Zatím na sobě ještě nenacházím nějaké výraznější stopy tohoto dění, ale je to tu!

Ovšem nějak mě to neleká, protože ty hromy a blesky jsou za mnou a na mě ještě někdy zasvítí sluníčko. Tak nějak si toho pozdního stáří více vážím a už se nevrhám do různých nebezpečí. Také  avantýry už se mě netýkají. Mám za sebou sice život pestrý,  ale když tak přemýšlím, nebyla jsem tu zbytečně. Přivedla  jsem na svět dvě děti, každý z nich má další dvě děti, a tak jsem vlastně obohatila svět o několik docela šikovných lidí. Těší mě to, i když už s tím nemám  vlastně  nic společného. Nějak jsem z toho dění vypadla. Asi už nejsem potřebná. Co s tím rozmnožováním udělají dál, to už se nedozvím.

Já už jsem asi svůj úkol splnila a vlastně jsem tu nějak navíc. Žiju si a nevím, jaký to má ještě účel. No, ale prý se nic neděje jen tak, a tak co když mě něco ještě čeká? Doufám ale, že to nebude nic hrozného. Žiju si totiž docela spokojeně. Poznala jsem nové lidi na íčku a vážím si toho. Také jsem začala chodit cvičit do sokola. No, cvičit. Sedím na velkém, nafouklém míči a mávám rukama a nohama. Celou dobu se bojím, že po tom míči sklouznu, padnu na tvrdou podlahu a rozlomím si opravený kyčel. No, ale stojí mi to za to. Poznávám totiž zase nové lidi a o tom to vlastně je. Tak co bych chtěla?

Tak jenom tïše doufám, že to moje přezrávání bude ještě nějakou dobu trvat a bude tak krásně barevné, jako je podzim za oknem.

glosa stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Nádherně jste popsala podzim života. Také už mám leccos za sebou, ale stále se života těším, mé dcery a vnoučata mě mají rády, tak jsem docela spokojená, jen to zdraví by mohlo být lepší. Ale do hrobu misí jít člověk zhuntovanej, myslím, že to řekl Werich.
Marie Magdalena Klosová
Nádherné fotky.Ať je tak krásný a barevný i podzim života.mm
Naděžda Špásová
Hanko, v tom zrání a přezrávání nejste sama. Ale napsala jste to pěkně a ty podzimní fotky jsou taky moc hezké. Přeji vám ještě dlouhé dozrávání. *****
Hana Šimková
Máš pravdu Helenko o přežírání bych mohla taky napsat.
Hana Rypáčková
Hani, taky na cvičíme s velkými míči. Někdy se mi dělá špatně , když je míč hodně nafouklý a je cvik na břiše..A zraj pomalu ! A s věkem sládni...
Helenka Vambleki
Slepá bába přečetla Přežrávání - a hledala, čehože se ta Hana přežrala? Takže, teprve po opakovaném přečtení přeju naší zralé Haně, ať ještě dlouho zraje - jako víno!!!
Libor Farský
Výborně, Haničko
Lidmila Nejedlá
Hanko, to je hezká úvaha o stárnutí. Mně připadá optimistická a smířlivá s tím, jak stáří vypadá.
ivana kosťunová
Chvíli to vyznívalo depresivně, čekala jsem závěr ve smyslu, že přezrálé ovoce nahnije a padá, ale závěr je optimistický a to je dobře. Smutné nálady máme občas všichni.
Zuzana Pivcová
Myslím, Haničko, že úkolem v životě není jen přivést na svět potomstvo. Takže asi splněno nemáš, hezky tu ještě pobuď a vyprávěj ve svém stylu dál!! :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%