Co jsme jedli, když nebyly supermarkety? Rádi bychom znali váš názor!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co jsme jedli, když nebyly supermarkety? Rádi bychom znali váš názor!

1. 11. 2016

Přemýšleli jste někdy podobně? Co jsme jedli, z čeho jsme vařili, když neexistovala dnešní nepřeberná nabídka potravin a obrovské supermarkety?

Když byly letos na státní svátek poprvé supermarkety jeden den zavřené, mnozí lidé lamentovali, jako by vypukl hladomor. Další den byly opět narvané zákazníky, jejich vozíky překypovaly vším možným, na parkovištích nebylo kde zaparkovat. Mnohé starší dámy nad tím kroutí hlavou a říkají: Žily jsme a vařily, i když existovaly jen samoobsluhy s mizerným výběrem, přitom jsme doma  neměli hlad.

Magazín DNES na toto téma chystá článek a snaží se zjistit názory lidí, kteří dobu, kdy supermarkety neexistovaly, pamatují. Pokud máte chuť napsat na toto téma svůj postřeh, názor či zkušenost, zapojte se tímto do diskuse. Novináře vaše názory zajímají a budou použity v připravovaném textu.

Považujete dnešní počet supermarketů za přehnaný nebo do nich chodíte nakupovat rádi a často? Změnily se vaše nakupovací a stravovací zvyky od doby, kdy supermarkety do Česka dorazily? Jak vypadal váš běžný nákup za socialismu? Co jste kupovali, z čeho jste vařili, pociťovali jste nedostatek zboží a jakého? Zkrátka, vítáme každý názor týkající se tématu: Co jsme jedli a vařili, když nebyly supermarkety.

nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Baloušková
Doma se peklo, vajíčka byla domácí, taky kuřata, králíci na mnoho způsobů. Zelenina ze zahrádky, zavařovalo se, chodilo na borůvky, maliny, ostružiny. Zavření obchodů, především supermarketů o státních svátcích považuji za nutné. Tady nejde jen o prodavače, kteří by měli mít volno, ale i o ty tisíce dětí, které se svými rodiči tráví víkendy a svátky v obchodech, místních hernách a mekáčích. Ty děti by měly jít do přírody, na kulturní akce, sportovat. Vidět rodinu, která jde podle turistických značek, je vzácnost. Dnes je v obchodech obrovský výběr zboží, ale mnohdy je mnohem nekvalitnější než třeba v létech 60 - 70. Občas jsme sehnali telecí, byli bažanti, zvěřina, uzeniny nebyly ze separátů. Kapři o vánocích jsou nyní překrmení, samé sádlo, aby byl co největší zisk. Už je nemůžu koupit. Dnes mladé matky kupují jen kuřecí prsa, nic ani jiného neumí uvařit. Docela ráda bych vystála frontu na pomeranče, které by byly sladké a šťavnaté jako v 60 létech. Ve městě máme 6 supermarketů a tlačí se k nám i Kaufland. Uvítala bych menší obchod.
Hana Čadová
Vařilo se co dům dal. Maso pouze v neděli. Když jsme jeli k příbuzným na vesnici, dostali jsme plato vajec, králíka. V mládí jsem bydlela v domě, kde bylo řeznictví. Ledvinky, játra nebyl problém koupit. Nyní jezdím na vesnici, kde je prodejna otevřená od 8-10 hod! Uzenina se přiveze 1x týdně, rohlík je za 3,.Kč, máslo 40,-Kč.
Naděžda Špásová
Jedlo se a vařilo z toho, co bylo. Lidé víc chovali dobytek, slepice, pěstovala se zelenina, na vesnici jsme měli jeden obchod. Žít se muselo s tím, co bylo. Jak jsme dorůstali, přibývaly obchody, bylo více lákadel, ale peněz bylo pořád málo. Kdo žil poctivě, jak bych to řekla kulantně, měl prd. V tom se dnešní doba moc nezměnila. Máme vše, co hrdlo ráčí, uspokojení nám to nepřináší. Taky bych markety snížila. Brala bych menší obchody. Kupujeme to, co máme rádi. Sem tam se určitě koupí něco zbytečného, ale jinak to u nás doma nechodí. Nijak zvlášť neplýtváme, tak to jde.
Marie Magdalena Klosová
Denně jsme kupovali mléko,chléb,sýr/většinou cihlu/,nebo paštiku.Doma byla vajíčka,máslo,čaj,káva,kakao.Až došlo,dokoupilo se.Vařilo se v sobotu a v neděli,ve všední dny byla družina a jídelna.Střídalo se vepřové,hovězí,občas kuře.Ze zeleniny zelí,jablka.A pekly se buchty a bůček.A dělali jsme domácí jogurt a domácí džus z mrkve.Taky marmelády,nakládali kopr a fazolky -to se nám dařilo vypěstovat společně s česnekem v Beskydech.Sladkosti byly jen k významným příležitostem a šetřilo se s nimi.Vlastně nám nic podstatného nechybělo.Naučili jsme se šetřit,počítat s každou korunou a jíst s mírou.A to se sejde i v dnešní době.mm
Karel Boháček
..jen když se řeklo mléko. Hliníkové bandasky se musely umývat jak se tam chytal tuk. Ve skle bylo dobře chlazené. Kolečko smetany u hliníkového víčka. Kolik chlapů si láhev bralo do práce. Pak přišel ten hnusný plastový sáček a bylo po idyle...
Elena Valeriánová
Nestýskejme si, vždyť můžeme létat na vložkách s křidélky. Co bylo bylo, nebylo všechno špatné a hlavně byl to náš život a my tu dobu přežili. A co jsme jedli, když nebyly supermarkety? Rozhodně králíček z králíkárny byl lepší než ten dovozový z Číny. Mám v těsném sousedství malý obchůdek, vznikl hned po roc e 1989. A nakupovat tam nechodím, byla jsem mnohokrát svědkem, jak jeho majitel nakupoval v supermarketu. Kachna tady za 49,90 a u něj pak za 69,90. A v zimě na Kubu nebo Maledivy. I tak to je.
Jiří Libánský
Když si můžu vybrat, raději malou prodejnu než supermarket. Když bych ale potřeboval v co možná nejkratším čase nakoupit opravdu velké množství různého zboží, tak asi supermarket je výhodnější. Doufám, že nikdy takovou potřebu nepocítím.
Hana Šimková
Ano a počet supermarketů přehnaný je. Já se v nich ztrácím, moje orientace je špatná,domů, přijdu unavená jako kdybych běhala maraton.
Hana Šimková
Tak jsem si to všechno hezky přečetla a dostala jsem hlad. Bohužel nemá cenu přemýšlet co bylo, nebylo , co je dnes lepší horší. Nedá se asi nic dělat a jíst se bohužel musí. Tak dobrou chuť.
Alena Tollarová
Do doby, kdy v našem městě byla jedna samoobsluha, bych se vrátit rozhodně nechtěla. Jogurty 2× týdně, smetánky za 1,50 Kč s ostrými rohy často protrhly sáček s mlékem za 3,10 Kč nebo šlehačkou za 5,20 Kč. Když jsem šla později z práce, měla rodinka smůlu. Úsměvné je shánění tu rýže, tu čočky. Buráky, mandle a lískáče byly jen před vánocemi a na příděl. Banány a mandarinky, to je taková klasika. Maso? Chacha, neměla jsem žádné známe, takže když na mě ve frontě přišla řada, často bylo akorát tak to ramínko s kostí zvící mamuta a kotlety byly samé sádlo. Samostatnou kapitolou jsou toaletní potřeby. Vybírat toaleťák podle barvy, počtu vrstev a vzorečku, to byla jen chiméra. Nad hygienickými potřebami, které jsme měly k dispozici, by se dnešní mladé ženy nevěřícně zasmály. Dnes mám v dosahu pěší chůze 5 řetězců a je jen na mě, který si vyberu a co si tam z nepřeberné nabídky koupím. Do těch menších obchůdků vlastně nechodím, protože vím, že většinou majitelé nakupují v řetězcích a to samé zboží pak prodávají navýšené o svůj zisk. Ne, já opravdu nežehrám. To, že obchody nabízejí kromě kvalitního zboží i to podřadné, je pravda. A když se spálím a koupím třeba párek, který mi nechutná, no tak se mu příště vyhnu ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...