O ženách a mužích. Kdo a kdy je šťastnější? 1.část

O ženách a mužích. Kdo a kdy je šťastnější? 1.část

15. 11. 2016

Vážení čtenáři. Řetězový oběžník s názvem „Proč jsou muži šťastnější“ mi kdysi poslala má virtuální kamarádka Jitka Havlová, dnes již také mezi námi na i60, s jedinou připojenou větou: „Svatá pravda“. Původní autorku se mi nepodařilo vypátrat, její text se opakuje u mnoha blogů po řadu let, ale zatím jsem nenarazil na nikoho, kdo by se s ní pokusil polemizovat. Já to naopak pochopil jako výzvu k polemice a uvítám, když se k ní někdo z vás připojí. Pro snazší orientaci při vašich případných reakcích základní myšlenky vytisknu velkými písmeny, tlustě a budu je číslovat. Původní text je dlouhý, tak svůj článek rozdělím na několik částí.

V této první části se budeme zabývat jen významným dnem „D“.

 1. JEJICH  SVATEBNÍ  PŘÍPRAVY  SE DĚJÍ  SAMY  OD  SEBE

Svatební přípravy právě ženu nejvíc baví. Často je promýšlejí, i když je ženich ještě neznámý anebo nejistý. Pokud je alespoň pravděpodobný, trénují i podpis svého nového příjmení. (Přistihl jsem při tom i moji Danušku). A mají promyšlené vše – i jídelní lístek, seznam hostů a seznam družiček. Při změně partnera se ovšem seznam hostů musí změnit, a tak mají zase o zábavu postaráno. Družičky mohou zůstat. Mužům je to jedno. Žádné mužské družiče nepotřebují. Dovedete si představit, jak komicky by působili takhle nastoupení růžoví družiči s květinami v rukou?

2. Družičky mají být růžové 

 Je ovšem třeba spravedlivě přiznat, že tak dokonale připravit svatbu a zejména všechny dekorace by bylo pro muže obtížné. I kdyby ho to bavilo. Některé ženy s výtvarným nadáním dosáhnou opravdového mistrovství tím, jak vše vkusně připraví do posledního detailu. Jako příklad bych rád uvedl několik záběrů ze svatby mé další virtuální kamarádky Morie. (Obr.č.3,4,5).

3. Připraveno s láskou

 Pro každého svatebčana bylo navíc předem připravené místo se jmenovkou a dárečkem. A také výslužka – rovněž nadepsaná. U velkých svateb to ale není obvyklé. Slavnostni tabule ve tvaru „U“ mívá prostě jedno křídlo pro hosty nevěsty a druhé pro hosty ženicha. Je to pochopitelné. Vždyť nevěsta se především musí udělat co nejkrásnější, až potom může dohlédnout na personál, jestli je vše hotové podle jejích představ.

5. Pro svatební hosty

 2. SVATEBNÍ  ŠATY 10 000 Kč  -  PRONÁJEM  SMOKINGU  1 000 Kč

Pokud je mi známo, svatební šaty v Evropě oficiálně předepisuje jen úřední protokol v monarchiích .V ostatních případech je náročnost šatů čistě na libovůli ženy. Řekl bych, že ani prosté šatečky nevěstě na půvabu neuberou a navíc jsou příležitostně použitelné i později. Smoking pro muže je snobárna. Ještě je tu ovšem občas někde přetrvávající bonton, že v bílých šatech by měla žena být jen, je-li ještě pannou. Ale kterápak žena se dnes vdává ve svých 16 letech? Obr.č.6 je naše svatební fotka. Podle staromódního účesu nevěsty je hned vidět, že je z roku raz-dva, kdy ještě nebyly běžné barevné fotografie. Tak se rovnou přiznám, že šatečky mé ženy bílé nebyly. Asi rok před svatbou jsme si totiž vyzkoušeli společný život „na psí knížku“ a sdíleli společné lože. Ovšem se štěnětem s řádným rodokmenem. S boxerem se šlechtickým jménem Dingo z Homolkova.

 Některé ženy mají opravdu zvláštní nápady. Následující odkazy uvádím hlavně jako kuriozity, které se mně ale nelíbí. Nejprve ukázka nevěst, vedle kterých bych stát nechtěl. Neboť by si každý hned domyslel, že už teď jsem pod pantoflem a skončím jako na obr.č.1.

Určitě nahlédněte, nemohu z článku vyjmout obrázky, nemám autorská práva. Ale jsou víc než zajímavé!http://www.prozeny.cz/magazin/krasa-a-moda/modni-trendy/36005-svatebni-saty-z-mrtvych-zvirat-co-na-ne-rikate   

 Na další ukázce z Číny vidím problém. Auto s nevěstou musí zastavit nejméně 2 km před místem svatby, aby se vlečka vůbec mohla rozvinout. Vzala si nevěsta na ten pochod střevíčky s podpatkem? Či snad bílé tenisky? (Já nosím také čínské). Nebo, že by pochodovalo zpátky pár tisíc družiček vlečku roztahujících? Lidí je v Číně dost.
http://revue.idnes.cz/cinska-nevesta-lame-rekordy-jeji-vlecka-meri-2-kilometry-pjb-/zajimavosti.aspx?c=A090808_151039_zajimavosti_ved

 3. CELÝ  ŽIVOT JIM  ZŮSTANE JEDNO  PŘÍJMENÍ

 Zde musím autorku tohoto textu upozornit, že jí uniklo to podstatné. Nejenže si oba snoubenci mohou své společné příjmení zvolit, používat dokonce obě anebo si ponechat to své. Ale u muže je tato možnost často jen teoretická, neboť by změnou svého příjmení kvůli rodinné tradici mohl urazit otce i dědečka. Často by se rád svého příjmení zbavil, ale hrozí mu vydědění. (Jebavý, Mizera, Osolsobě, Půlpytel, Šílený, Šourek, Šoustal,Vopruz a j.)

 4. MÉ  VLASTNÍ  POZNÁMKY  K TÉMATU

 Při pohledu na tuto naši svatební fotku jsem si teď poprvé povšiml, co to vlastně ta moje ženská dělala se svojí pravou rukou. Nesnažila se mi nasadit oslí uši? A napadají mě hned další otázky. Stále platí tradice, dle které si muž svoji ženu odnáší v náručí. Ať už jen do auta nebo i později ke svatebnímu loži. Ale co když ji neunese? Anebo – dovolila by mu to vůbec žena – feministka?

6. Moje svatba

 V poslední době jsme svědky převratných změn v legislativě USA a Evropy, které umožňují sňatky homosexuálních párů. Jenže pro takový svatební rituál ještě žádné tradice neexistují a zajímalo by mě, do jaké míry budou převzaty tradice klasické. Tak na příklad:

 * Na obrázku č.2 - s jedinou nevěstou - jsem napočítal šest růžových družiček. Bude mít druhá nevěsta své vlastní družičky v šatech jiné barvy? Potom by jich měla mít také šest. Budou mít vlečku obě nevěsty?

 * Podle čeho se určí, která z nevěst tu druhou ponese v náručí? Rozhodnou se dát najevo, že v jejich vztahu jedna z nich hraje mužskou roli? Anebo budou naopak demonstrovat rovnoprávnost a vystřídají se? Já bych to viděl prakticky – asi by měla být nesena ta lehčí z nich, nejlépe o hmotnosti do 70 kg.

* Při  sňatku dvou mužů je zde (až na ty družičky) stejný problém. Předpokládám, že budou oba v pánských šatech, a tudíž odpadají potíže s vlečkou. Ale ponese jeden druhého aspoň z auta do postele?

 Bohužel žádnou lesbičku osobně neznám, abych se jí na to zeptal. Muže – gaye bych se neptal. Kdo ví, co by ho napadlo, až by zjistil, že jsem vdovec… Už si tím hlavu lámat nebudu. Vždyť je v EU obrovský aparát úředníků, kteří jistě včas vydají směrnice, až budou tyto sňatky povoleny ve všech členských zemích. Mám na mysli opravdové sňatky, ne jen nějaká registrovaná partnerství bez svatebních obřadů. Budou mít ale velké problémy při možném vstupu Turecka do Evropské unie. Dočetl jsem se, že je tam stále tolerováno mnohoženství a údajně žije v polygamii 187 tisíc žen.
Co s tím, páni komisaři EU?

Tím ale končím první část své polemiky nějak moc vážně, a to jsem nechtěl.Tak si zkuste představit takovou svatbu s další novou ženou. Myslím, že by na ní měly všechny dosavadní manželky vystupovat jako družičky. A to i ty nejstarší dámy, (rozdíl mezi nimi může být i desítky let), tak aby byla alespoň nějaká rovnoprávnost. Podle článku (v Novinky.cz) pan Aga Mehmed Arslan má 5 žen, 55 dětí a 80 vnoučat. (Neboť „Bůh nám velí plodit“). Uvádí, že sice značně stoupla jeho prestiž mezi Kurdy, ale každé z manželek musel postavit dům, a to dál od ostatních, aby se zabránilo řevnivosti.
A nepamatuje si jména všech dětí, natož vnoučat. Čemuž se nedivím.

  Naštěstí mně, s učitelským platem, takové nebezpečí nikdy nehrozilo a byl jsem šťastný i s pouhou jedinou manželkou.
  Díky, díky, soudruzi i pánové ministři školství a financí!

 9. Vám poděkování a lásku vám                                                           

 Mé doporučení čtenářům
 Na svatbu svého syna jsem si vytiskl ve formátu A4 obr.č.7. Když jej otočíte, je z něj obr.č.8. Všichni se tím výborně bavili, včetně nevěsty. Při psaní tohoto článku mě zároveň inspiroval k výběru titulního obr.č.1.                                                 

  

muži vztahy a sex ženy
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Liborku, tohle téma jsi pěkně rozjel:-) Jedna svatba mi stačila, je pravda, že byla výrazně klidnější, než rozvod, který následoval. Zastávám názor, že "svatby ve velkém" jsou vyhozené peníze, které by se daly využít daleko příjemněji...pro ženicha s nevěstou i rodiče.
Marcela Pivcová
Libore, co bych já tentokrát dodala, když jsem nikdy, ani s kdysi-přítelem, svatbu neplánovala. Ba ani na nějakou nepomyslela! V době, kdy se spolužačky vdávaly, my jsme trochu "předběhli dobu" - dnes je to mezi partnery běžný jev. (Aspoň jsme se nemuseli rozvádět - úřední jednání mi nikdy nebylo příjemné). Jako host na svatbě jsem byla jednou, jen na chvíli, a nějak jsem se tam příliš nepobavila. Myslím, že na Tebou popisované veselce by to se zábavou bylo úplně jiné. Prostě: humor Ti zase nechybí - a to je dobře!
Jitka Havlová
Milý Liborku vidím, že stále čerpáš ze svých letitých zásob, tak já se těším na něco tvého, co doopravdy vznikne v roce 2017! A jen tak mimochodem, nevěsta na snímku č.2 má dvě krásné děti a zdá se mi, že její manželství funguje tak, jak má. A copak odpovíš Haničce R ?
Danuše Onderková
Liborku, krásně napsané i dost úsměvné. Mně jedna svatba stačila, ale byla jsem pozvána na několika a vždy byly veselé. Ale navždy mi zůstane v mysli příhoda z práce, kdy při focení svatby se přímo před námi v ateliéru pohádal ženich s nevěstou. Když jsme zpracovávali fotky, tak to bylo poznat ač jsme se snažili sebe víc. Myslím ale, že jim to dlouho nevydrželo, protože si fotografie ani nevyzvedli.
Květoslava HOUDKOVÁ
Docela souhlasím s rozhodnutím párů nesezdat se. Pěkný celoživotní vztah nezpevní příslušný církevní/úřední "papír" - k jeho vytvoření musí přispět nejen oba lidé, ale i jejich nejbližší a další příbuzenstvo ! = "nekecat" jim do života. Zvolené datum zahájení společ.života mohou nadále třeba každoročně příjemně oslavit , ale náklady na -zbytečnou- tradiční svatbu raději využít ku prospěchu života/rodiny. (Čím pompéznější svatba -tím pak třeba utajovanější krach/rozvod.)
Alena Tollarová
Liborku brložský, to jsi se zase vyblbnul. Den svatební je přece dnem výjimečným, a to nejen pro nevěstu, ale i pro ženicha. Vždyť oba čeká nová, nepoznaná budoucnost. Přijde mi logické, že se pro tuto výjimečnou příležitost obléknou slavnostně a svatební den stráví se svými blízkými. Svatební noc bez nich. To, že někdo blbne, se už zkrátká stává. Byla jsem na svatbě, kde bylo snad všechno, co se svatebním veselím souvisí. A bylo toho opravdu příliš! Ale co, jaký si to uděláš, takový to máš a hlavně když se to líbí Tobě. Kdo a kdy je šťastnější bych se fakt neptala, já bych přála všem, aby byli šťastní stejně. A sakra, proč jsou muži šťastnější?
Hana Rypáčková
"A v roce šedesátém šestém , až bude všude ve světě mír..."To byla nějaká písnička a tak svatba v tomto roce a celý život musel být mír...My se na všech svatbách strašně chlámali.....A Libore, vůbec bych tě nepoznala...Nezačneš pomýšlet na druhou svatbu a neuděláš pro to něco? Jsi zábavný a času máš dost na další vztah...Počkám si na druhý díl.
Elena Valeriánová
Liborku, tak to se Ti povedlo, královsky jsem se bavila. Možná proto, že jsem se vdávala jen jednou a spoustu humorných (viděno dneškem) situací jsem na své vlastní svatbě taky zažila. Ale už je to dávno. Důležité je, že jsme toho nikdy nelitovali.
ivana kosťunová
Libore, nemyslím si, že lze takto zjednodušeně definovat ženské a mužské priority. Ale třeba pokračování nás zavede někam úplně jinam. Vtipné zpracování ale oceňuji.
Soňa Prachfeldová
Liborku jsou lidé, kteří se budou rádi vdávat a ženit a jsou i tací, kteří si své svobody váží - později. Přece jen - přípravy svatební jsou spíše výsadou žen. Když jsem oddávala novomanžele, leckdy matky nevěst se tvářily vítězně a matky synů posmutněle. Inu to jsou jen ty tchyně. A myslím si, že nejvíce organizuje matka s dcerou . A mě se nikdy velké pompy nelíbily a když jsem se vdávala po druhé,tak jen se svědkama.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%