Svatomartinská husa
Ilustrační foto: pixabay.com

Svatomartinská husa

17. 11. 2016

Na svátek Martina jsem se rozhodl plýtvat, v obžerství. Jednou ročně padla na řadu i husa. Vydal jsem se do pěti pražských řeznictví. Nikde ale neměli čerstvě useknuté husí nohy. Měli jenom mražené, polské.

V posledním řeznictví mi nevzhledná řeznice nabídla celou husu. Stála jenom 800 korun! Přeříznout ji napříč ale nechtěla, prý by její „příď“ už neprodala. Byla ale ochotna mi nebožku přeříznout podélně, to ale až ve čtvrtek odpoledne!

Tolik jako husa stojí přeci jeden gram zlata! Husa se živí většinu života travou a vodou z rybníka, tedy zadarmo. Proč tedy tolik předraženo, stává se tak staročeské jídlo snad jídlem milionářů?

Ještě že už existuje neviditelná ruka trhu. Polští zemědělci rádi vypomohli zemědělsky neschopným Čechům, přivezli nám až do Prahy své polské mražené „husí nožky“. Dvě nohy mě nakonec stály 216 korun. 

Ve sváteční den už na mne doma od rána čekala ta rozmražená cizinka, husa jedna blbá (dříve nadávka manželce).

Nohy jsem po osolení a okmínování vložil s českým jablkem do remosky a zapnul elektrický proud. Je to jenom čekání a podlévání, dvě hodiny, naštěstí vsedě.

Knedlíky jsem koupil hotové, zelí dle  Pohlreicha osladil medem a ochutil fenyklem. Na můj stůl se to dostane až v sobotu a neděli, snad jako starý mládenec dožiji letošních Vánoc…

P. S.:

Jídlo bylo nejen za krvavé peníze. Nožky byly i po 2,5 hodinách stále tvrdé. Má krev byla i na mých rukách. Odstřihoval jsem vyhřezlé dlouhé kosti, až jsem si pobodal ostrými nůžkami jednu ruku. Druhý den jsem dopékal tu druhou nohu, odstraňoval jsem keramickým nožem vnitřní kost. Pořezal jsem si i tu druhou ruku. Tak mám celkem čtyři krvavé rány! Příští rok budu asi opékat kačenu, není snad tak nebezpečná.

 

 

                                   

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Ano, husy se vykrmují šiškami, na Moravě to tak tety dělaly a dokonce je přikrmovaly ořechy...prý mají pak lepší a křehčí maso. Do zelí také přidáváme jablko, zkoušela jsem do něj jednou nahrubo nastrouhat i mrkev, je to také dobré. K huse děláme moravské.
Ladislav Vesecký
Souhlas s paní Liškovou, zapoměl jsel jsem dopsat. Husa by z vody a vodní trávy brzy pošla. Do huy se mimo jiné cpou šišky ( ne lesní) ,aby se pořádně vykrmila.
Libor Farský
Bacha aby Vás za tento článek husa nekopla !
Marcela Pivcová
Pane Nekvasile, Vy snad máte v sobě magnet, který přitahuje všechno špatné. Napíšete také někdy něco pozitivně laděného? Třeba by se mi to líbilo!
Jana Šenbergerová
Vidím, že jste si tu husu "pěkně" užil, i když zřejmě jinak, než jste měl v úmyslu. Čerstvý fenykl si se zelím nejen umím představit, ale příště si ho k němu koupím, musí to být lahůdka. Je to výborná voňavá zelenina. Jako koření ho ale nemusím.
Elena Valeriánová
Váš humor nemám ráda a to už od Vašeho článku o jesenických lázních. A tak se nedovedu smát ani na husach. I když tentokrát jsem si Váš článek výjimečně přečetla.
ivana kosťunová
Opět jsem se pobavila, líbí se mi, že vylepšujete zelí jablkem Myslela jsem, že je to jenom náš rodinný fígl. Ale to, jak jste oslovoval manželku, se mi hrubě nelíbí.
Věra Lišková
Husu travou a vodou z rybníka nevykrmíte (názor venkovanky). Článek a Váš humor pobavil a rozesmál.
Helena Lepková
Jsme tři dvojice a každý rok jedna připravuje martinskou husu. Pak si spočítáme náklady. K tomu přineseme něco na zub. Husa se prodává v supermarketech do 100 Kč v akci. Takže letos jsme se skládali na osobu 70,-. Předkrm, polévka, dvoje zelí, troje knedlíky. Husa se pomalu peče mnoho hodin. Martinská husa se stává velkou tradicí a v restauracích se musí místa objednávat. Do ceny husy se počítají zvýšené náklady na chov. Nedají se srovnávat třeba s náklady na chov slepic. V Polsku je mnoho drobných zemědělců a je to velká volební síla. Přeji příjemný sváteční večer.
Jiřina Benešová
Není nad dobře upečenou husu. Na pečení záleží ze všeho nejvíce. Klasicky se peče přibližně čtyři hodiny. Já jsem se ale poučila (ve svých 72 letech) na internetu a tentokrát jsem ji pekla při teplotě 80 stupňů celé jedno odpoledne a v neděli celé dopoledně - bylo doporučováno péci celou noc, to jsem neriskovala, chtěla jsem to mít pod dohledem. Byla výborná, člověk se musí učit stále. A k ceně - u nás na vesnici se prodává za 500 Kč, je to pěkný kousek, větší nežli ty z dovozu. Já jsem měla z vlastního chovu, další jsou v mrazáku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%