Fotoreportáž: Znojmo
Ilustrační foto: Anna Čípová

Fotoreportáž: Znojmo

16. 11. 2016

V listopadu loňského roku jsme poznávali Znojmo a jeho okolí. Byli jsme ubytováni v penzionu Anna v Dobšicích a chodili pěšky podél řeky Dyje do Znojma. Památky byly zavřené, o to více času jsme měli na toulky po městě a fotografování. Historické jádro je obklopené zbytky středověkých hradeb, nachází se zde mnoho kostelů, křivolakých uliček a několik vyhlídek. Navštívili jsme Loucký klášter, kde je muzeum vinařství a možnost ochutnávky vín.   

Jeden den jsme jeli autem do malé vesnice Čížov, která leží přímo v Národním parku Podyjí. Prohlédli jsme si galerii Lesovna pod širým nebem, kde byly k vidění fotografie NP Podyjí doplněné básněmi. Prošli jsme památník železné opony a z informačních tabulí se dověděli, že celková délka železné opony na území ČSSR byla 930 km a o život přišlo 390 běženců a 654 pohraničníků.

Z Čížova jsme vyrazili po modré turistické značce na Hardeggskou vyhlídku, odkud je úžasný výhled do údolí řeky Dyje a na nejmenší městečko Rakouska Hardegg. A o dalším putování bylo rozhodnuto. Sešli jsme do údolí a přímo u hraničního mostu upoutal naši pozornost velký perleťový knoflík, který připomíná řemeslnou tradici. Prošli jsme městečko s malebnými domky, kostelem sv. Víta a středověkým hradem Hardegg, bohužel všechny památkové objekty byly uzavřeny.

Pozdní odpoledne jsme strávili v rakouském městečku Retz, které leží 12 km od Znojma. Prošli jsme náměstí, několik uliček a povečeřeli v restauraci, kde nás obsluhovala česká servírka.

Znojmo a jeho okolí je turisticky velmi atraktivní. Nestihli jsme navštívit všechna zajímavá místa a věděli jsme, že se musíme vrátit. Koncem června letošního roku se tak stalo, místem pobytu byl Vranov nad Dyjí – více ve fotoreportáži „Začátek prázdnin“.

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Lancová
Mně důvěrně známý kraj včetně té železné opony. Můj děda vždy říkával "královské město Znojmo" a byl na ně patřičně hrdý. Ano, hodně se za 27 let z naší strany hranice zlepšilo, ale na rakouské pohraničí stále nemáme. :-)))
Hana Rypáčková
Moc se mi váš výlet líbil, krásné fotky a zavzpomínala jsem si na dobu dávnou i už nedávnou , jižní Morava je mi nejmilejší. Tam jsem se přeci jen víckrát dostala než jinam..Je to ovšem škoda. Ještě , že si tady sdílíme své zážitky..
Ladislav Vesecký
Moc hezké.
Jaroslava Handlová
Velmi kvalitní fotoreportáž z většiny míst dobře mi známých. Jsem nadšena vybranými záběry.
Elena Valeriánová
V minulém roce jsme v rámci rodinného výletu na JM strávili jeden den právě ve Znojmě. Moc se nám tam líbilo a slíbili jsme si, že se do Znojma brzy podíváme znovu a na delší dobu. Aničko, děkuji za připomenutí. Krásné fotky, Dyje je opravdu fotogenická, ale nejen Dyje. Ale to už bude uměním fotografky zachytit vše tak krásně.
Zuzana Pivcová
Aničko, je to krásné povídání, a ty fotky! Připomnělo mi to první zájezd autobusem do Rakouska v květnu 1990. Jeli jsme přes Znojmo. Tehdy bylo naše pohraničí ještě velmi zpustlé, a když jsme překročili hranici a vjeli do Rakouska, nemohli jsme uvěřit, jak je tam vše udržované a čisté. Od té doby jsem tam nebyla, ale věřím, že dnes je hezky na obou stranách.
Jana Šenbergerová
Aničko, když vidím tvůj podpis, těším se i na fotky. Nezklamala jsi mě.
Jarmila Komberec Jakubcová
Znojmo mám moc ráda, jezdím pravidelně na Znojemské slavnosti vína a také je to oblíbená zastávka před Vídní.
Alena Tollarová
Další oblast, kterou vůbec neznám, jen jsme jednou projížděli do Vídně. Nejvíc ze všech pěkných fotek mě dostala Krammerova vila nad přehradou, to musí být krása!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.