Kdo v zlaté struny zahrát zná...
FOTO: autorka

Kdo v zlaté struny zahrát zná...

21. 11. 2016

  Od chvíle, kdy jsem se narodila jako první dítě mých rodičů, uplynulo již více než šedesát let. Byla jsem všestranně zaměřená, což se zase negativně projevilo na kvalitě mých zálib a koníčků, z důvodu jejich četnosti. Z finančních důvodů nebyl můj kladný vztah k hudbě dostatečně posvěcen a zúročen odbornou výukou. Asi ve dvanácti letech jsem si hlad po hudbě uspokojila tím, že jsem se naučila hrát na otcovu malou heligonku značky Popular. To bylo radosti! Za rok dostal můj mladší bratr od rodičů za vysvědčení kytaru, na kterou ale nehrál.

Já jsem si následně pořídila v Knihkupectví za celých 7 korun československých  svoji první hudebně - vzdělávací brožuru s názvem "Na kytaru bez not" od Štěpána Urbana. Rok vydání 1967! Dodnes ji mám. Hru na kytaru jsem docela zvládla, pídila jsem se po trampských písničkách a v době nástupu Olympiku  jsem v době učňovských let oblažovala svým hraním se zpěvem kamarády trampy a čundráky při výletech pod stan a k vodě. V pozdějších letech jsem si koupila kytaru o něco kvalitnější.

Před čtyřiceti lety jsem dostala heligonku Delicia a ta mi pomáhala spravit si občas náladu, nebo pobavit známé i rodinu. Bohužel, dnes jsou už tyto nástroje pro moje ruce dost těžké a není to na delší hraní. Čirou náhodou jsem na  našem "íčku" nedávno narazila na článek pana Karla Hyndráka o hudbě a muzicírování s dětmi, rodinou a možnosti nenáročného hraní na ukulele. O tomto nástroji jsem již něco málo věděla, podívala jsem se na video s písní Ohio s doprovodem dvou mladých lidí, hrajících na tento úžasný nástroj. A potom nastal únavný průzkum na Internetu a objednání zboží v obchodě, nikoliv na e - shopu!

Těch čtrnáct dnů, než nastal ten slavný den, kdy jsem si uke zajela koupit, jsem se věnovala výuce báječné paní učitelky na netu. Pilovala jsem nové hmaty i akordy. Dnes je to týden, co mám svého prcka doma. Jsem nadšená po všech stránkách, na tento nástroj lze zahrát snadno a bezbolestně (mám na mysli bříška prstů) skoro všechny písničky, vánoční koledy, valčíky, trampské, vážnou hudbu. Zahání smutek, přináší radost do života. Budu ho nosit všude s sebou a rozdávat dobrou náladu všem, kteří o to budou stát. Pane Hyndráku, děkuji Vám za skvělý tip!

 

 

 

hudba Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Naďo, přeji i vám spokojený a úspěšný rok 2017 a hodně radosti při hře na UKE. Já úž umím dva akordy " :))
Karel Hyndrák
Povel zpět! LIDL ukulele až od 1.12.2016.
Karel Hyndrák
Pokud se týče repertoáru, hledáme jednoduché písně. Nejjednodušší je "Po starých zámeckých schodech" 5 půltónů, Náklaďák (Banks of Ohio 7 půltónů). V lednu bude asi frčet pří inauguraci amerického prezidenta "Ta zem je má zem" (This land is my land 6 půltónů). Hráli jí při inauguraci Baracka Obamy 19.1.2009. https://youtu.be/HE4H0k8TDgw Pete Seeger (90 let, popularizátor písně Guantanamera) a Bruce Springsteen (černá bunda, minulý týden dostal od Obamy medaili). Čeští Rangers s ní začínají své koncerty. Indiáni nemají tuhle písničku rádi, zpočátku vítali bílé imigranty.
Karel Hyndrák
Ad Naděžda S. - jo to je dobré řešení, ušetřila jste za dopravné asi 70 Kč a ještě je to osobní převzetí v obchodě lepší, člověk leccos ukecá.
Naděžda Staňková
Každá rada užitečná, já mám zrovna to uke z Muzikeru za 800 Kč, je k němu pouzdro a tři trsátka. Objednala jsem přes jejich E-mail, až ho dostali do obchodu, tak se mi ozvali a já si tam zajela osobně vyzvednout. Naladili, předvedli, poradili. Ano, trsátka trojúhelník jsou prima. Ladičku mám již dlouho, kvůli kytary. Pane Hyndráku, díky za bezva videa!!!!
Karel Hyndrák
Od pondělí 28.11. bude v LIDLU soprán ukulele z březového dřeva za 449,- Kč včetně knihy, CD a trsátka (bez futrálu). To bych si pro začátek klidně koupil. Jen tak mimo soutěž, budou mít taky stojan na kytaru za 199 Kč, ten už mám, je senza. Metronom a ladičku nekupujte máte to zadarmo v mobilu.
Karel Hyndrák
Dá se to koupit i na eshopu jako těsto na buchty. www.muziker.cz Soprano ukulele set Cascha za 800 Kč, to má i tady Nataša na obrázku. Zaplatit při dodání, přijde to messengerem tak do 3 dnů. Soprano!
Zuzana Pivcová
OK, díky. Na Jungm.ten obchod znám.
Karel Hyndrák
Ano, bydlím v Praze. Není to drzé. Nástrojům nerozumím. Já bych šel do největšího obchodu www.kytary.cz skoro na střeše metra Pražského povstání, tam vám poradí. Nedal bych víc jak 1 000 Kč (myslíte asi ukulele), třeba vás to za chvíli přestane bavit. Já mám nástroj z Lidlu za 600 (včetně knihy a pouzdra) a stačí. Menší obchod je na Jungmannově náměstí (bývalý Dům hudebních nástrojů), 1. patro, www.guitarpark.cz tam jsou šikovní chlapi, co tomu rozumí.
Zuzana Pivcová
Karle, a Vy jste z Prahy? Pokud ano, nebylo by ode mě moc drzé Vás požádat o pomoc při výběru?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.