Glosa: Kdyby tak mohl sníh zakrýt všechno ošklivé
FOTO: autorka

Glosa: Kdyby tak mohl sníh zakrýt všechno ošklivé

21. 11. 2016

Oči má sněhem zaváté, v duši má chladný stín.., zpívá ve své krásné písni Karel Gott. Já, když padá sníh, stín na duši nemám, ani chladný, ani tepelně jiný. Já mám na duši radost. Sníh je totiž krásný, zářivě bílý, a když na něj zasvítí slunce, tak se nádherně třpytí. 

Sníh má také tu krásnou vlastnost, že dokáže skrýt všechno ošklivé. Včerejší odpadky na kraji chodníku zakryl a vytvořil krásné, bílé kopečky. Zakryl i špatně posečenou trávu na louce a blátivou pěšinu už také vidět není. Je to takové bílé a sjednocené. Pod sníh se dostane všechno,  co nějak narušuje naše estetické cítění. Starý ošuntělý dům s poškozenou střechou dostal bílou čepici a vypadá legračně.

Prostě v době padání sněhu svět vůbec není šedivý a smutný. Starý vykotlaný strom na břehu Lipenského jezera dostal nový kabátek a ten kabátek mu sluší. Jasné je, že barvy jara, léta, podzimu jsou také krásné, ale nic nezakryjí, ba právě naopak. Všechno, co člověk narušil nějakým špatným zásahem, je vidět.

Sníh je ale milosrdný a všechno toto zakryje svojí bílou peřinkou. Mám sníh ráda, i když musím dávat pozor na zrádné sklouznutí. Moje nohy už mě nedonesou za kostel na kopec a vůbec už nemůžu sáňkovat. Zimní sporty už musím opravdu přenechat mladším. Nevadí mi to.  Až bude zase sníh hodně padat, tak si stoupnu  před dům a nechám se sněhem zapadat. Zkusím, jestli alespoň trochu zakryje mé stařecké nedostatky a jestli pod jeho bělostným nánosem také trochu neomládnu.

PS. Bylo by pěkné, kdyby sníh mohl opravdu zakrýt to všechno ošklivé, co se okolo nás děje. Protože ale u nás už moc nesněží, je to svinstvo vidět všechno. Je mi smutno.

glosa
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mám podobný názor na sníh. Je krásný, uklidňuje, pokud je čistý. V městě brzy ztrácí svou něžnost, ale zasněžený les je velká krása.
Hana Rypáčková
Pěkné zamyšlení...Vtipné, jako vždy Hani. Však napadne, vždy se z něj hodně těším, vše tak čisté..Do chvíle, že sníh zažloutne čůránkami. Po Vendovi je zakopávám sněhem, ale co je to platné....Brzy je tam i popílek ve městech a posyp popelem či solí. Ale těším se ...
Hana Rypáčková
Pěkné zamyšlení...Vtipné, jako vždy Hani. Však napadne, vždy se z něj hodně těším, vše tak čisté..Do chvíle, že sníh zažloutne čůránkami. Po Vendovi je zakopávám sněhem, ale co je to platné....Brzy je tam i popílek ve městech a posyp popelem či solí. Ale těším se ...
Věra Lišková
Hani, umíte psát hezky na jakékoliv téma. Těším se na jaro a Váš další článek.
Ladislav Vesecký
Moc hezké zamyšlení. Fota pěkné.
František Komín
Fotky jsou pěkné, zejména zasněžené stromy vypadají nádherně. Zakrýt špínu sněhem ale nestačí, když tam vespod pořád je. Pokud ji neuklidíme už na podzim, pak nám jaro ukáže, kde všude jsme ji nechali.
Miluše Hasenohrlová
Paní Hano moc pěkně napsané.Také se mi zdá, že vše zapadané bílým sněhem je takové "čisté".
Jana Šenbergerová
Mám ráda akty stromů, a ten na druhém snímku se ve spojení se sněhem moc povedl. Také si sněžení vždycky užívám, mimo jiné i ze stejných důvodů jako vy.
Zuzana Pivcová
Tos napsala moc hezky. trochu podobný pocit mám, když v sídlišti, kde bydlí sestra, rozkvetou keře a zakryjí nevzhledné kontejnery. U nás je to upravenější. Ale zakrýt špínu světa, na to nemá sníh dost sil, a to ani tam, kde ho napadne hodně.
Naděžda Špásová
Hanko, napsala jste to hezky. Sníh je na zimě to jediné, co se mi líbí. Jinak jí ráda nemám. Fotky jsou moc hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%