Poděkování za cukroví aneb Vánoce budou za chviličku
Ilustrační foto: Pixabay

Poděkování za cukroví aneb Vánoce budou za chviličku

8. 12. 2022

Za pár týdnů tady máme Vánoce, a tak jsem se dala do plánování, co upéct a co nakoupit. Do půl hodinky to zmáknu levou zadní. Však to nedělám poprvé. Začetla jsem se tedy do receptů a čas plynul, protože staré hlavě jen tak neporučíš. Myslí si sama v podivných kličkách.

Hele, vanilkové rohlíčky. Co jsem se s nimi v mládí natrápila! Všichni nosili do práce úžasné kousky, co se na jazyku jen rozplývaly, jen ty moje - darmo mluvit. Byly děsné. Až mi přinesla dva recepty Květa. Hodila mi je na stůl a pronesla: "Rohlíčky pro úplně dementní hospodyňky. Zkus je upéct a uvidíš, že se ti podaří." Jiné už nepeču a jsou nej.

Ořechové kuličky! No, ty jsou jedna báseň. Napsala mi je paní Bartoňková ze Starého Lískovce. Na zahradě pěstovala opuncie a nechávala je tam i přes zimu. Byly nádherné a nikdy jí nezmrzly. Jo, teplá Morava. A mocca oválky - ty mám od Mirky Strouhalky. Smíšek holka. Byla elektrikářka, v práci lezla po elektrických sloupech, doma se starala o maminku, sama vychovávala dcerku a pořád byla v dobré náladě. Na chatě vydržela hrát karty až do božího rána a pořád vyhrávala.

Vánočka od tety Emy. V neděli nám nosívala různé zákusky, vždycky tvrdé, zdrcnuté, nepoživatelné. Na její pečivo se fakt hodila slova z písničky Vánoce přicházejí: „Naše teta peče léta na Vánoce vánočku, nereptáme, aspoň máme něco pro kočku“. Jedině vánočku uměla vynikající. V sedmdesáti letech se podruhé vdala a po roce se zase rozvedla. Vysvětlila nám, že manžel je sice moc fajn, ale třebaže už má také přes sedmdesát, stále na ní vyžaduje plnění manželských povinností, s čímž před svatbou nepočítala. Padali jsme smíchem.

A takhle to šlo recept za receptem. Čas ubíhal a já vzpomínala. Co budu péct, doteď nevím, seznam potravin nemám, ale všem žijícím dárkyním receptů určitě napíšu krátké poděkování za dobroučké cukroví a těm, co už tady nejsou, aspoň zapálím svíčku.

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Nejdříve se mi do pečeni nechce, ale pak mě to dostane a peču a peču a zdobím a mám z toho radost.
Jana Šenbergerová
Škoda, že se paní Míla na dlouho odmlčela. I po letech se mi její článek líbí stejně jako dřív.
Dana Puchalská
Ano,je to moc milý článek z archivu. A já za něj děkuju .
Alena Švancarová
Tak Zdeničko Jírová přesně jsi to vystihla.Mám to také tak i moje dcera.Brbláme,už zase ty vánoce a pak nás to pohltí.Ještě,že jsou vánoce v zimé,když je venku zima a jsou krátké dny.Hezké vánoční rozjímání tady napsala paní Míla.
Zdenka Soukupová
Chvilku mi trvalo, než jsem zjistila, že článek je už šest let starý. A kupodivu je pořád aktuální! A takový milý.
Marie Měchurová
Vánoční cukroví miluju i to pečení a hlavně ochutnávání. Můj sešit na cukroví je už ve značně dezolátním stavu - už má taky přes 50 roků. Taky v něm stojí - koláčky od tety Lidky, chlebíček od pí. Horáčkové.... Máme my ženské asi všechny stejné...
Alena Velková
Moc milá vzpomínka.
Jana Kollinová
Hezké vzpomínání nejen na cukroví, ale také na přátele a to patří k Vánocům.
Anna Potůčková
Vánoce bez cukroví si ve své rodině nedovedu představit. Recepty mám posbírané od různých lidí, mezi nimi mám recepty od své tchyně, která pekla vynikající cukroví. Mám také knížku s cukrovím a spoustu časopisů na toto téma.
Margita Melegova
Vune vanocniho cukrovi provoni cely byt, je kouzelna, vycaruje svatecni naladu a vyprovokuje k peceni i opozdilce, sice mam za sebou jedno peceni pro dceru ale uz se chystam na to druhe pro nas, jen bude skromnejsi co do druhu a mnozstvi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...