Kouzlo časů minulých: Austin Allegro
FOTO: autor

Kouzlo časů minulých: Austin Allegro

30. 11. 2016

Na závlaze (píšu o ní zde) jsem si zvykl, v sezoně vzhledem k přesčasům a nočním směnám byla mzda oproti minulosti dvojnásobná, a tak jsme s rodinou střádali na nové auto.

Měli jsme už Spartaka, kterého jsem koupil od ekonomického náměstka statku za 30 000 Kčs. Měl najeto 60 000 km a občas si už postavil hlavu. Náměstek jej koupil na poukaz před pár lety za 28 000 Kčs. To svědčí o tom, že to byl dobrý ekonom. Ovšem pravou podstatou výše ceny byla skutečnost, že koupit jakýkoliv nový, ale i ojetý automobil bylo velmi svízelné. Nejdříve byly poukazy a ty dostali buď nejlepší pracovníci nebo zasloužilí funkcionáři, potom byly zřízeny tzv. vinkulace, kde jste museli zaplatit vysokou zálohu na budoucí auto a čekat někdy i několik let. Po jejich zrušení přišly pořadníky, a protože moje vinkulace zůstala bez užitku a byla mně vrácena, tak jsem se nechal zapsat do pořadníku a čekal. Rok, dva, tři a nic se nedělo. Mototechna Brno nedala o sobě vědět. Byla polovina června 1977 a my se chystali na dovolenou k Slnečným jazerám na Senci a Spartak začal opět vyhrožovat. Tak jsme se jeli do Brna poptat,  jak to s naším pořadím vlastně je.

V Mototechně Lesná nás čekala dvě překvapení. To první bylo velmi nepříjemné. Prodavač nám sdělil, že před dvěma dny byl pořadník zrušen a vozy se budou prodávat volně. Na dotaz, kdy tedy mohu očekávat, že koupím v pořadníku uvedeného Žigulika, jen pokrčil rameny a doporučil, abychom se často ptali, přičemž dodal, že asi budou velké fronty.

Pak přišlo překvapení druhé, přímo šokující. Prodavač sáhl pod pult a vytáhl nějakou fotografii, kterou komentoval: "Včera jsme dostali 36 vozů Austin Allegro 1500 anglické výroby s řízením vlevo, které jsou ode dneška ve volném prodeji. Prosím, podívejte se." Do té doby bylo možno koupit vozy západních značek výhradně v Tuzexu a k takovéto situaci snad došlo poprvé. Když jsem mrkl na fotku, srdce zaplesalo.

"Líbí? Pokud máte zájem, zavedu vás do haly, kde si můžete vybrat."

Byli jsme jako v Jiříkově vidění. Manželka se posadila do křesla v prodejně a já se svým desetiletým synem absolvoval prohlídku Austinů. Byly v několika barvách: žluté, červené, pískové a zlaté. Spolu se synem jsme si mohli do vozu dokonce i sednout, a tak nadšení dosáhlo vrcholu.

"Jaká je prosím cena vozu?", položil jsem prodavači otázku a držel se při tom pultu, abych snáze přečkal možný šok.

"Pane, cena je 102 000 Kčs, a pokud byste měl o vůz opravdový zájem, vyberte si barvu a my vám jej budeme do zítřejšího večera rezervovat."

Obrátil jsem se na manželku, protože syn už dopředu vyskakoval od radosti, že Allegro koupíme. Na Žigulíka jsme měli ušetřeno 75 000 Kčs a chybělo by tedy 30 000 Kčs.

"Já ti nevím, také se mně to auto líbí a možná by nám půjčili Standa s Hankou. Tož to zkusme." A bylo rozhodnuto.

Když jsme se vrátili domú, zavolal jsem Standovi a vysvětlil mu situaci.

"Samozřejmě že ti půjčíme, ať těm k....m vytřeš zrak." A tak se také stalo.

Druhý den už stál Austin nazlátlé barvy před garáží a prohlížel si jej i můj starší syn. Na krku jsme měli dluh, ale i dobrý pocit, že jsme se dopracovali k takovému ternu. Za pár dní jsme odjeli na dovolenou a místo na obědy jsme chodili pouze na langoše, pili nejlevnější limonády a těšili se ze života.

Po návratu jsem začal jezdit do práce na závlahu tímto autem. Vzbudil jsem určité pozdvižení mezi spolupracovníky, kteří mně buď záviděli nebo drželi palce. Ředitelství statku a jeho pracovníci, kteří se mnou dosud alespoň sporadicky komunikovali, mně už ani neodpovídali na pozdrav.

Auta jsme si užili. Jezdil jsem s ním 17 let, v té době nebyla rychlost na silnicích mimo osady nijak omezena, a tak jsem dokázal občas využít i jeho maximální rychlost 180 km/hod. Zase se potvrdilo rčení, že všechno zlé je i k něčemu dobré.

Poznámka ze současnosti:

Před dvěma roky jsem slavil kulatiny. Jak jinak. S rodinou a přáteli, jídlem, pitím a tancem pro mladé i pokročilé. Syn mně nabídl, že nás na oslavu odveze, abych si mohl vychutnat tu pohodu i přes pár kalíšků pravé valašské slivovice. Skutečně pro nás přijel a uvedl nás do šoku málem takového jako před bezmála čtyřiceti lety. Před domem stal Austin stejné barvy jako kdysi ten náš, leskl se jako psovi srst a vypadal jako zcela nový. Když jsme se pohodlně usadili, první naše otázka směřovala k tomu, kde se Austin u syna vzal. Odpověď byla překvapivá: 

"Austina jsem si zamiloval už jako malý kluk. Ten náš "odešel" vzhledem ke svému stáří do šrotu. Já však doufal, že ještě na nějakého v životě narazím. A skutečně. Na internetu jsem našel inzerát, kde jedna paní z Italie nabízela Austina ve velmi dobrém stavu a tak říkajíc "za pakatel". Neváhal jsem. Zajel s vozíkem do Itálie, Austina koupil, převezl domů, důkladně jej opravil a zjistil, že má najeto jen něco málo přes 10 000 km. No a už se v něm vezete".

Ještě dodávám, že dnes už jsou v přistavěné garáži Austiny dva, opravené do perfektního stavu, a stal se z nich sběratelský koníček.

 

 

 

Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Váš životaběh se všemi podrobnostmi mne opravdu zajímá, sleduji všechny díly.
Květoslava HOUDKOVÁ
Pane Kašíku - o autech jen vím, že mají volant a kola. Ale trochu z jiného soudku: Dle portálu žijete v Kroměříži - probíhají zde ještě Květinové trhy? Kdysi jsem si tam koupila Kroton a z jeho listů napěstovala mnoho dalších sazenic (Kroton-babička už není, ze sazenic jsou však krásné rostliny a žijí dál.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...