Příběh čokolády (jesenické)
Ilustrační foto: pixabay.com

Příběh čokolády (jesenické)

24. 11. 2016

Dnešní povídání začnu malou anketou:

Máte rádi čokoládu? ANO  NE

Pokud jste zaškrtli ano, pokračujte laskavě ve čtení, pokud ne, čtěte také, ať se něco dozvíte.

Jesenický region, tak trochu zapomenutý kraj, kde jen těžko zavadíte o lukrativní pracovní příležitosti. Zapomenutý kraj, ale krásný, milovaný. Kdo si ho zamiluje, odcházet nechce. Vážím si lidí, kteří nenaříkají, že nemohou najít práci, ale umí chytit příležitost za pačesy a postavit se, tak říkajíc, na vlastní nohy.

Znáte někoho, kdo se živí výrobou čokolády? Ne takové, co se vám roztéká v prstech, ještě než čtvereček donesete do úst. Ale čokolády, která je plna chuti a voní exotikou. A přece byla vyrobena zde, pěkně ručně. V ruční čokoládové manufaktuře XOCOLATL.
Povím vám kratičký příběh o vzniku čokoládové manufaktury přímo v srdci Jeseníku.
A nebo víte, co? Ať vám to poví Marcel Šos, čokolatiér.

„Jsme malá čokoládová manufaktura ležící v krásných jesenických horách. Ještě nedávno se našemu kraji říkalo Sudety, než byli zde žijící Němci odsunuti. S nimi zmizely z našeho kraje i zdejší tradice a řemeslo. O založení nových tradic a lásce k řemeslu se snažíme i s naší čokoládovou manufakturou. V naší čokoládové manufaktuře XOCOLATL pečujeme o kakaové boby s pečlivostí, řemeslnou zručností a kreativitou. Čokolády naší výroby jsou vyrobeny z výběrových kakaových bobů vždy jen z jedné země. K doplnění jedinečnosti chuti používáme námi sušené, kandované, zauzené ovoce nebo koření. Jen to vzácné koření a exotické ovoce si musíme dovézt z dalekých krajů“

Tento příběh se začal psát před pár lety na dovolené na Kubě. Potom začalo období studia, shánění poznatků, materiálů, strojů, rekonstrukce prostorů, atd... atd. Výsledkem obrovského úsilí jsou tabulky voňavé čokolády a radost ze smyslupné práce.

Až přijedete někdy do našeho města - přijďte ochutnat. Já jsem si dnes koupila kořeněnou čokoládu UGANDA, která byla vyrobena z výběrových kakaových bobů, třtinového cukru a ze směsi koření. Bez lepku, sóji a umělých přísad.
Promiňte, už musím jít, dát si kousíček. Mňam.

 

 

čokoláda Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Mňam,mňam.....
Lenka Hudečková
Tak u nás je milovník čokolády Jiřík, já si dovolím kousek jen občas, ale tyto čokolády mne zaujaly a líbí se mi :-) Jiříkovi kupuji 70% a výš... tak snad se jednou do Jeseníků dostanu a koupím... :-)
Elena Valeriánová
Pane Boháčku, Vy jste opravdu všeznalec všeho. Žiju tady už od roku 1959, ano nežije se tady lehce, ale nejsme nijak zbídačelí. Tak jako v celé republice. Nepsal jste nedávno, že ani Váš syn nemá práci, tak jako spousta lidí na Jesenicku. A nebo víte co, pokud já mám klapky na očích, tak nám něco pošlete , když žijete v blahobytu, rozdělte se.
Jana Slavíková
Při čtení mi naskočila písnička Báry Hrzánové "čoko čoko čoko čoko čokoláda stéká, horká samba ......." jídávala jsem hořkou Studentskou, teď spíš Lindtku s chilli nebo mořskou solí. Článek je velmi pěkný, ať se čokolatierovi daří.
Karel Boháček
Eleno sundej si klapky z očí...vyjmuli lázně Jeseník tak se tady bídou tře Žula s Vápencem a Uhlím.
Květoslava HOUDKOVÁ
Součástí návštěvy zámku LOUČEŇ byla též ochutnávka tmavé-bílé-horké čokolády. Průvodkyně - zámecká kuchařka p. H... nám sdělila, že je od firmy "Královská čokoláda"- ruční výroba a dala nám i kontakt: www.kralovskacokolada.cz - tak se podívejte. V poznámkách jsem našla i tento kontakt: www.cokoladovnatroubelice.cz. A když už je tu mlsání - tak výběrové džemy "Pro vnoučata" najdete na: www.homemade.rewise.cz Dobrou chuť (pro jistotu: váhu obejít)
Hana Rypáčková
Moc nemlsám, ale hodně hořkou čokoládu můžu. Určitě bych si z nabídky vybrala. Moje kamarádka miluje mátovou - tu bych jí určitě vzala a vlastně bych věděla jakým mlsounkům udělat radost takovým skvělým zbožím. Hned se mi vybavil skvělý film Čokoláda.
Elena Valeriánová
Děkuji všem za pěkné ohlasy, ale já jen napsala článek. Obdiv patří čokolatiérovi. Pane Boháčku, myslím, že ani na Jesenicku nejsme zas takoví chudáci, že bychom si jednou za čas nemohli něco dopřát. I tady se žije úplně normálně. Někdo dobře, jiný hůř, ale to je zřejmě stejné jako všude jinde. A proč nekoupit z lázní kvalitní čokoládu, která jinde není? Nemám nic proti lázeňským oplatkům, ale ty koupíte všude i tam, kde lázně nejsou. Ale tuto čokoládu koupíte jen v Jeseníku.
Alena Tollarová
To se Ti, Eleno, povedlo. Sbíhají se sliny, vypadá krásně a určitě tak i chutná.
ivana kosťunová
Tak na to bych se taky nechala zlákat. Hezká reportáž

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...