Pojďte se se mnou podívat na výstavu betlémů do Strakonic
FOTO: autorka

Pojďte se se mnou podívat na výstavu betlémů do Strakonic

25. 11. 2016

Prkénka z jeslí přinesl do Říma papež Liberius, kde je vystavil v chrámu Santa Maria Maggiore. Roku 1223 František z Assissi oživil půlnoční mši v jeskyni u vesnice Greccio jesličkami s oslem a volem. U nás byl první betlém v roce 1560 v jezuitském kostele v Praze.

Když Marie Terezie a Josef II zakázali vystavování betlémů v kostelích, přesunuly se obrázky narození Ježíše do domácností. Vznikaly lidové betlémy. Zvláště na venkově a v podhůří tvořili lidoví řezbáři svatou rodinku a často se ve výjevech vítání Ježíše objevovali prostí venkované, mlynáři a kováři a jiné obyčejné postavičky, nejen králové s družinou. Podomácky vyrobené betlémy z papíru, vosku, hlíny, těsta, krajek a korálků zdobí mnohé domácnosti. Jistě máte také  zděděné památeční betlémy po rodičích. My je rozdali dětem a máme radost, že mají pod stromečkem své místo. A ten nejmenší jsme si nechali.

Již tradičně se vánoční výstava koná v nejstarší části hradu v kapitulní síni a přilehlém ambitu. Původně tato část sloužila jako modlitebna a po dostavbě kostela jako špitál. Zbytky nástěnné malby zobrazují působení Ježíše Krista. Dnes je její dokonalá akustika využívaná k pořádání koncertů, výstav, přednášek a jiných kulturních akcí. Ambit sloužil k rozjímání členů řádu maltézkých rytířů, byl ostaním lidem nepřístupný.

Dochovaná je původní gotická žebrová klenba na sloupech chodby. Ze zapůjčených betlémů vyčnívá v průčelí umístěný pohyblivý betlém pana Františka Malého. Od svých dětských let obdivuji tekoucí vodu, klapající mlým, kývajícího oslíka a střídání noci a dne. To rozsvěcování lamp a ranní svítání mě nejvíc fascinovalo. Letošní výstava o betlémech odhalila šikovnost a tvořivost nejen starých sbírek našich předků, ale nové nápady současníků. K vidění jsou titěrné postavičky v lískovém oříšku, makovicích, v lahvích a betlémy z paličkované krajky, vyšívané i rybími šupinami, perníkové, hliněné a drátkované. Samé nápadité kuriozity. V ambitu jsou stromečky ozdobené dětmi z mateřských a základních škol ručně vytvořenými ozdobami.

Výstava zpestří adventní čas, kdy se na nádvoří hradu budou prohánět čerti a oživí trhy s ukázkami lidových řemesel. 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Moc hezká výstava. Pohodový Advent.
Marie Magdalena Klosová
Také mám ráda čas betlémů.A "ty Tvé " jsou miloučké.Přeji klidný a laskavý čas předvánoční i vánoční.mm
Květoslava HOUDKOVÁ
Také já informuji o možném výletu za betlémy - podívejte se to rubr. Tipy - dík
Zdenka Jírová
Navodila jste svým článkem a hlavně videem tu správnou adventní náladu. Vzpomněla jsem si, že největší Betlém jsem viděla v Jindřichově Hradci v tamním muzeu. Kdo jste poblíž, určitě si tam udělejte výlet. Je to celá místnost, kde je umístěn, Zhasnou a rozsvítí se jen krajina s postavičkami , které se také pohybují. Moc hezké.
Zuzana Pivcová
Pět hvězdiček (ale i 4 a méně) jde dát jedině od prava. Klepne se na tu žádanou nejvyšší a zabarví se celý počet.
Miluše Hasenohrlová
Haničko,to se Ti povedlo.Krásné video při krásné písni.....Pomoooc, proč mi nejde dát 5 hvězdiček ???
Alena Tollarová
Hani, dojala jsi mě k slzičkám, však Ty víš, viď. Máš čistou pětku.
Zuzana Pivcová
To by bylo výborné, dobrý nápad, Jani.
Jana Šenbergerová
Krásné! Doma jsme mívali papírový betlém. Teď používám malý závěsný z vizovického těsta a modrotisku. Včera mi kamarádka darovala také mini betlémek z vizovického těsta umístěný do lusku nějaké exotické rostliny a vložený do proutěného košíčku. Tak mě napadlo, co kdybychom nafotili svoje betlémy a udělali si jejich výstavku tady na íčku? Co fotoamatéři na to? :-)
Libor Farský
Je to, Haničko, překrásná náladovka !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.