Život stromů aneb s kovbojkou do lesa
Ilustrační foto: archiv autorky

Život stromů aneb s kovbojkou do lesa

28. 11. 2016

Chcete se jako já dozvědět něco více o stromech? Jejich život je pro nás tajemný, to mi věřte. Dodávají nám tolik potřebnou sílu a energii, ale přitom o nich tak málo víme.

Osamělý strom není les, stejně jako osamělému člověku se nežije nejlépe, i tak je to u stromů. Každý strom je pro své společenství cenný, kéž by to tak bylo i v životě lidí. Zatímco stromy si svých vrstevníků váží, lidé často nikoli.

Les podporuje i nemocné stromy. Pařezy postupně uhnívají, za několik desetiletí se mění v humus. Jak se stromy vyjadřují? Vonnými látkami. Mají i voňavá sdělení, vrby, či kaštany, zvou včely na hostinu. Bylo by krásné, kdybychom mohli slyšet, jak se daří bukům, dubům a smrkům, co je trápí. Pokud ale při procházce lesem uslyšíte tiché praskání, tak to možná nebyl jen vítr, to pouze strom vám možná chtěl cosi říci...

Stromy snášejí žízeň hůř než hlad. Když se dostaví krutá žízeň, začnou stromy křičet. Je možné, že praskající kořeny jsou křikem žíznícího stromu... Věděli jste, že tvary stromů hovoří o tom, jak jsou zdravé a kolik let života jim zbývá? Rozsoch je strom, který se v určité výši rozdvojí. Pokud se tento přechod podobá písmenu U, pak se většinou nic nestane. Avšak běda, když rozsoch připomíná V. Potom se zpravidla opakovaně trhá.

Stromy mají sociální cítění a vzájemně si pomáhají. Pro stromy je důležitá kůra, je stejně tak ochranná, jako kůže pro člověka. Kůra a mechový porost podávají svědectví o stáří stromu. Proč jsou kořeny důležitější, než ostatní části stromu? Možná v nich sídlí něco jako mozek.

Staré listnaté stromy nám nabízejí službu. Krátkodobou předpověď počasí prostřednictvím pěnkav. Vyzpěvují - "jsi, jsi, překrásný polní maršálek." To ale slyšíme jen za pěkného počasí. Když se blíží déšť, promění se zpěv v pokřik "rééééč!".

Na sklonku léta se lesů zmocňuje zvláštní nálada. Stromy si natankují ze slunce, s jeho pomocí vytvářejí cukr a jiné rezervy. Zásobárna na zimu je pod kůrou a v kořenech. Shazování listí je ochranné opatření. Spánkový deficit mívá u stromů podobné důsledky, jako u lidí. Proto duby, či buky zasazené v květináčích doma nepřežijí. Nedopřáváme jim klid a v prvním roce umírají.

Také se vám líbí mech? Mně ano. Mechy využívají strom jako podklad. Mech u mladých stromů sídlí jen několik centimetrů nad zemí, zatímco později tvoří podkolenku ve spodní části.

Lesní vzduch symbolizuje zdraví. V listnatých lesích se otevírají srdce. V jehličnatých lesích se podobné pocity neobjevují. Duby méně často vyhlašují alarm, takže dochází spíš k výměně příjemných zpráv, které se prostřednictvím čichu dostávají do našich mozků. Jehličnaté porosty redukují viry a bekterie. Každá procházka lesem znamená kyslíkovou sprchu. To ovšem jen ve dne. Po setmění vypouštějí spoustu oxidu uhličitého.

Jak stromy dýchají?  Část jejich "plic" můžete vidět. Jsou to listy a jehličí. Na dolní straně mají nepatrné škvírky, které vypadají jako maličká ústa. Tudy se ve dne vypouští kyslík a v noci oxid uhličitý.

Když stromy upadnou do zimního spánku, kyslík se nedoplňuje ani ve dne. Žádný strach, klidně se můžeme zhluboka nadechnout i pod zasněženými buky a smrky. Zachraňují nás globální vzdušné proudy, které přinášejí svěží mořský vítr.

Kdoví, možná jednoho dne porozumíme řeči stromů, zatím se tedy otevřete své fantazii.

Jisté je jedno. Stromy navzájem komunikují, starají se o své potomstvo, pečují i o své staré a nemocné sousedy. Vnímají a cítí.

Buďme rádi, že můžeme objevovat jejich životní cesty a tajemství, a chraňme je. Věřte, že při příští procházce lesem budete vnímat zelený okolní svět novým pohledem. Stromy si předávají informace, pociťují bolesti, mohou dostat úpal, časem se jim tvoří vrásky, stejně jako nám lidem.

Les je můj druhý domov s Meginkou, je nám v něm dobře. A nyní, když jsem načerpala další poznatky o stromech, budu ještě vnímavější. Ráda bývám pod vrbou, mám jednu tu naši, zastavím se ale i u pařezů, zvláště u těch, které jsou zahaleny mechem, či je v blízkosti kapradí. Vnímám více tvary stromů, na Resslu máme les, kde jsou místa tajemná s tvary záhadnými.

Poznatky jsem načerpala z knihy "Tajný život stromů" /P.Wohlleben/, kterou vřele doporučuji třeba jako vánoční dárek. Vždyť je tu advent, tak proč neozdobit tu lesní krásu svátečně. Chraňme společně lesy, ať se nestane svátek z možnosti do nich vstoupit...

Vložila jsem i dvě videa "Když objímám strom" a "Krásná je ta naše země..." do videí, podívejte a nejen o adventu vám bude líb

"Holky" z lesní školky Eva & Meginka

Můj příběh stromy
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Jarmilko J., děkuji za Vaše milá slova. Citlivý člověk jsem, někdy mám pocit, že až moc, na druhé straně pro souznění s přírodou je to vlastně dar vnímat. Včera jsem na okraji lesa zahlédla srnku, bývá to vždy nečekané setkání a tajemné...Zašla jsem i na místa, kde jsem ještě nebyla a cítila jsem tam zvláštní energii, možná i proto, že tam moc lidí nechodí. Přeji Vám Jarmilko mnoho energie, lásky a pocitu štěstí nejen v lese.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hezké povídání a hezké fotky. Jak vy umíte popsat krásy přírody a lesa je umění. Jste asi hodně citlivý člověk a mně se Vše povídání moc líbilo. Každý týden si udělám čas chodím tak 8 km v lese, kde se nabíjím energií. A když jsem úplně na dne jedu do Klatov, kde v parku mám svůj obrovský dub. Požádám ho o energii, pak poděkuji a mám pocit štěstí. Piste dál Evičko. Moc krásné
Eva Krausová
Květoslavo H., myslím, že Vy spíš nemusíte mne jako člověka, než samotné snímky... Já se zas vyhýbám lidem jako jste Vy, plné negativity v sobě samém, odrážejíc se pak na druhých. Vyfoťte coko-li nejdříve sama, ukažte nám to a pak Vás teprve budu brát vážně. Jste jako kuchařka, která hodnotí pokrmy druhých, ale sama nevaříc...Přesto hezký advent i Vám, lásku a toleranci rozdávající.
Hana Rypáčková
Les a stromy, vůbec celou přírodu miluji a je mi tam dobře. O knize vím, ale asi je to letos 1. vydání v češtině? Zkusím knihovnu. Díky.
Květoslava HOUDKOVÁ
Povídání hezké - fotky příšerné, připomínají ty "šamanské" = nemusím.
Jiří Libánský
I já mám rád stromy. Mám mezi nimi i několik dobrých přátel. S některými si i tykám. Jeden mi dodává často dost síly. Mám ho blízko, na zahradě. Je to ořech. Nemá moc dobrou povahu, ale já už si na to zvykl a dost se kamarádíme. Asi že máme v sobě hodně podobnou energii nás sbližuje.
Eva Krausová
Ilon, dub byl myslím strom Keltů. Elen mne stromy nejen nabíjejí kosmickou energií, ale ono už i to ticho dá člověku mnohé. Srnku jsem tuhle zahlédla již po druhé a člověk je rázem jak v jiném světě. Byla tak blízko, až mne to překvapilo. Rozumím Vám Elen myslím nejen já, ale všichni, kdo k lesu mají blízko. Prostě jsem se jen chtěla podělit o pár poznatků, které jsou zajímavé.
Elena Valeriánová
Mám ráda les. Když mám splín a nebo jen špatnou náladu stačí jít do lesa a vnímat to ticho, tu krásu plnou tajemna, šum v korunách, ptačí zpěv a hned je líp na světě. A když náhodou zahlédnu na kraji mlází srnu je to jako vstoupit do svatostánku. Vím Evo, že Vy mi určitě rozumíte alespoň v tomto směru. A já Vám děkuji za krásné vyznání v tomto článku.
Ilona Erika Kolář
Do lesa chodím velmi často a snažím se porozumět, co mi stromy říkají, Vím, že každý strom má svého skřítka, který se o něj stará. Mám ráda všechny stromy, ale nejvíce obdivuji duby, mají v sobě nejvíce kosmické energie a dodávají mi obrovskou sílu.:)
Eva Krausová
Ivanko, knihu jsem koupila v Praze, v Mostě ji neměli. Víly, lesní skřítci z nás mají jistě radost, když vnímáme i jiné bytosti v lese... Myslím, že po přečtení této knihy v nás budou stromy vzbuzovat ještě větší obdiv, pokoru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...