Počítání bez počítače
FOTO: autorka

Počítání bez počítače

10. 12. 2016

Při předvánočním úklidu jsem našla podivný předmět, který mě přiměl k vzpomínání. Do nástupu kalkulaček, které se objevily v 60. letech minulého století, kralovalo mezi matematickými pomůckami logaritmické pravítko. Vzpomínáte si?

Takové pravítko mělo pohyblivý střední pruh a všechny tři části byly opatřeny nepřehledným (pro mne) množstvím nestejnoměrných stupnic. K tomu posuvný jezdec s průhledným hledím rozděleným titěrnou čárkou. Pomůcka k násobení, dělení, pro mocniny a logaritmy. Jen mozek musel být zapojen, aby byly nastaveny ty správné hodnoty. Pro nepozorné a roztěkané žáčky to nebylo to pravé ořechové. Správný výsledek? Počet nul se muselo odhadovat, tedy vypočítat desetinná místa.

Tak mě zajímal vývoj této věcičky, která je snad k vidění v muzeích nebo se i u vás ukrývá v zásuvkách psacích stolů ? S nástupem kalkulček a později i počítačů končí její éra. Nebylo lehké posouvání středové stupnice, a tak jsme ji natírali mýdlem, aby lépe klouzala. Proto bylo mnohem milejší listovat v logaritmických tabulkách. Ale pravítko nenahradily...

Matematik John Napier /1550-1617/objevil logaritmy a Edmund Gunter/1581-1626/ sestrojil první prototyp logaritmické početní stupnice na kružnici. William Oughtred /1574-1660/ používal logaritmické pravítko ještě kruhové, které už připomíná moderní nástroj matematiků 19. století. Tehdy Amédée Mannheim (1831-1906) přidáním posuvného ukazatele  vytvořil logaritmické pravítko, jak ho známe dnes. Bez tohoto nenápadného pomocníka by se neobešla navigace, různé výpočty spotřeby, ani by nebylo možné sestrojit aktinograf /pánové Herter a Driffield/, který slouží k měření množství světla po dobu expozice a otevření záklopky při fotografování.

Tak jsem zase mé dřevěné pravítko uschovala a ukáži je vnoučatům.

retro věda
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Něco jsem našla: http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/xdavidov.html Jednou jsme byli nakupovat ze zvědavosti v Milovicích a tam tím rusky sčítaly...
Hana Rypáčková
Jasně, seplo mi to . Na slavné SVVŠ jsem ve zbrojovce soustružila a tímto se měřilo, kolik ještě odrýpnout. Ale těch zmetků....
Jiří Libánský
Tak mne jestě napadlo, že systém odečítání výsledku porovnáním dvou nestejných stupnic se používá i na posuvném měřítku, zvaném šupléra a nebo na mikrometru.
Marcela Broumová
Nádherná vzpomínka. Tatínek byl architekt, pauzák a logaritmické pravítko měl stále po ruce, zacházel s ním jak kouzelník. Tři dotýkané mám schované.
Hana Rypáčková
Byl to vynález! Taky bych ho byla možná vyhodila, měla jsem vyhazovací záchvat, ale čtyřletý vnouček je právě nejvíce oslněn starými věcmi, zrovna tak mikroskopem, který jsme ve škole vyhazovali v sedmdesátých letech a třeba i natahovacím budíkem, to už se taky v rodinách nevidí...Mám to prostě těžké.
Jiří Libánský
Je to shodou okolností asi měsíc, co jsem logáro vyhazoval. Než jsem ho vyhodil, chvíli jsem ho držel v ruce a zavzpomínal. Kdysi jsem ho považoval za vynález ve své mechanické jednoduchosti geniální.
Dana Kolářová
Hezká vzpomínka.
Naděžda Špásová
Hanko, teď se na to koukám, ten tablet je ale ... Správně má být s pravítkem. S právníkem radši zápasit nechci. Hlavně, že si to po sobě čtu.
Ilona Erika Kolář
Logaritmické pravítko! Moc dobře znám a logaritmické tabulky také. Oč to má dnešní mládež lehčí. :)
Anna Čípová
Paní Hanko, děkuji za poučení. A plastové logáro mám v šuplíku, dřevěné jsem nikdy neviděla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.