Počítání bez počítače
FOTO: autorka

Počítání bez počítače

10. 12. 2016

Při předvánočním úklidu jsem našla podivný předmět, který mě přiměl k vzpomínání. Do nástupu kalkulaček, které se objevily v 60. letech minulého století, kralovalo mezi matematickými pomůckami logaritmické pravítko. Vzpomínáte si?

Takové pravítko mělo pohyblivý střední pruh a všechny tři části byly opatřeny nepřehledným (pro mne) množstvím nestejnoměrných stupnic. K tomu posuvný jezdec s průhledným hledím rozděleným titěrnou čárkou. Pomůcka k násobení, dělení, pro mocniny a logaritmy. Jen mozek musel být zapojen, aby byly nastaveny ty správné hodnoty. Pro nepozorné a roztěkané žáčky to nebylo to pravé ořechové. Správný výsledek? Počet nul se muselo odhadovat, tedy vypočítat desetinná místa.

Tak mě zajímal vývoj této věcičky, která je snad k vidění v muzeích nebo se i u vás ukrývá v zásuvkách psacích stolů ? S nástupem kalkulček a později i počítačů končí její éra. Nebylo lehké posouvání středové stupnice, a tak jsme ji natírali mýdlem, aby lépe klouzala. Proto bylo mnohem milejší listovat v logaritmických tabulkách. Ale pravítko nenahradily...

Matematik John Napier /1550-1617/objevil logaritmy a Edmund Gunter/1581-1626/ sestrojil první prototyp logaritmické početní stupnice na kružnici. William Oughtred /1574-1660/ používal logaritmické pravítko ještě kruhové, které už připomíná moderní nástroj matematiků 19. století. Tehdy Amédée Mannheim (1831-1906) přidáním posuvného ukazatele  vytvořil logaritmické pravítko, jak ho známe dnes. Bez tohoto nenápadného pomocníka by se neobešla navigace, různé výpočty spotřeby, ani by nebylo možné sestrojit aktinograf /pánové Herter a Driffield/, který slouží k měření množství světla po dobu expozice a otevření záklopky při fotografování.

Tak jsem zase mé dřevěné pravítko uschovala a ukáži je vnoučatům.

retro věda
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Hanko, při úklidu se najdou věci, viď. S logaritmy, tedy i s právníkem jsem dost zápasila a asi nikdy moc nepochopila. Jak je vidět, k životu jsem to nepotřebovala. Pokud se rozhodnu k úklidu, třeba taky najdu něco ztraceného. Přeji ti hezké nacházení.
František Komín
Myslím, že bych ho taky ještě někde našel. Měl jsem luksusnější provedení z plastu, ten posuvný jezdec byl vyklenutý, takže fungoval jako lupa pro přesnější nastavování a odečet výsledku. Kalkulačky se objevily až když jsem byl na vysoké a byly v té době velmi drahé.
ivana kosťunová
Mám ho také schované, ale už bych si s ním nevěděla rady. Není dřevěné, ale nějaké umělohmotové.
Karel Hyndrák
Úžasný stroj. Ještě v roce 1962 jsem na něm počítal výměník Kouřové plyny/Vzduch, pro teplárnu Trmice. Dodnes funguje (ten výměník = EKO). Počítalo se na tři platné číslice, např. 1 250 bylo 1,25 x 10 na třetí. Zespodu jsou takové dva zálivy s průhledným sklíčkem. Dalo se na to hrát melodii, jako na hřeben. Super! Bez elektriky a baterií. Akorát na tom nejde sečítat (odečítat). Na to jsou ideální ruské Sčoty. Kdo s tím trochu umí, je za hvězdu. V Rusku si pokladní v obchodě nejdřív spočítala tržbu na sčotu a pak to vyťukala do elektrické pokladny. V jednoduchosti je krása. V roce 1962 jsem napsal do Mladého světa návod na sčoty, neotiskli mi to.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pamatuji na logaritmické pravítko, provázelo mně jak na střední tak i vysoké škole.Bohužel už ho nemám. Zajímavé připomenutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.