Můj Štědrý den
FOTO: autorka

Můj Štědrý den

24. 12. 2016

Dnes je Štědrý den a já jako obvykle jsem vstala hodně brzy. Jsem už mnoho let sama, na ranní samotu zvyklá a říkám si, co dělat tak brzy ráno? Televize - zamítám, poslech rozhlasu - zamítám, ranní práce chvíli počká - ano, první moje kroky vedou k počítači právě na tento web a vím, že když si ho otevřu nejsem sama, ale vždy to tak nebylo...  a tak dnes přímo jásám, vždyť zde u klávesnice nejsem úplně sama...

Na slavnostní večeři jsem letos pozvána k rodině své dcery - bude nás u stromečku celkem šest, zítra hned po dopolední slavnostní bohoslužbě jedu k rodině syna na venkov - bude nás sedět u oběda také šest. Už se mezi všechny moc těším, sice jsem jim říkala, že bych Štědrý den zvládla také sama - jsem už 15. rokem vdova, ale děti nechtějí. No a na druhý svátek vánoční se sejde celá veliká rodina u mne v mém obýváčku jako dlaň, ale vejdeme se tam všichni - bývalo nás tam i mnohdy daleko, daleko víc.

Takže jsem včera musela jet nakoupit, vnučka vezla dceru na kontrolu do nemocnice, byly jsme před obchodem chvíli než otevřeli. A tam už plno lidí, držících veliké koše -  přivítání a otevření obchodu a lidé houfně nakupují. Nemám ráda ty přeplněné obchody - když jdu sama, tak si vybírám dobu, kdy je lidí v obchodě méně, chodím pěšky, mám batůžek, takže sama toho moc nenakupuji. Ale protože čekám více hostů tak musím pochopitelně daleko víc nakoupit. Mnozí odsuzují důchodce, že mají plné nákupní košíky - já ale ne, protože většinou k nim přijedou na návštěvu děti s rodinami a tak musí být větší nákupy.

Nákup jsme dobře s vnučkou zvládly, dcera za námi přišla k autu a tak už máme všechno za sebou. A já okouzleně pozoruji nádhernou zimní scénárii, kterou u nás vytvořila jinovatka a v duchu si plánuji na odpoledne vycházku do přírody.

A tak doma trochu uklízím, domácí práce se vždy najde, pak odnáším zbytek pořezaných větví na zahradě dozadu na hromadu a dívám se na stromy ověšené jinovatkou a po chvíli už si beru fotoaparát a vycházím z domu - je sice náledí, někdo má chodník uklizen někdo ne, musím jít i po silnici - naštěstí téměř nic nejede. A už jsem na silnici, kde krásné stromořadí líp je skutečnou pohádkovou cestičkou jak ke hřbitovu, tak dál k lesu a já si ji skutečně vychutnávám a i pro Vás, kde třeba nemáte takovou zimní nádheru Vám přenáším trochu foteček. Největší radost z takové zimy mají pochopitelně děti, těm nevadí led, ti ho spíše vyhledávají - tak jsem je dala na úvod článku.

A Vám všem, moji milí čtenáři a už i mí noví přátelé na tomto webu,, přeji ze srdce požehnané a šťastné vánoční dny a také aby se nikdo z Vás necítil v tyto dny sám - a to samé přeji i sobě.

  

Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Dnes už bohužel bílá nadílka u nás není, také se rozpustila, ale na Štědrý den byla skutečně krajina v našem regionu andělsky čistě bílá... A já měla velkou návštěvu až na druhý svátek vánoční a všichni se smáli, když se někomu podařilo shodit stromek i s ozdobami, naštěstí se moc ozdob nerozbilo, když všichni odešli byl podvečer smutnější, ale oblékla jsem se a prošla se sama po několika ulicích, které už neměly námrazu a zase jsem uviděla některé krásně uměle vyzdobené a nasvícené domy, takže to byl pro mne zase jiný zajímavý zážitek a také velmi hezký... Děkuji Vám všem za milá slova...
Alena Tollarová
Článek čtu ve chvíli, kdy svátky už pomalu odcházejí, ale věřím, že jste je prožila v klidu a pohodě v kruhu rodiny. Ráda jsem si prohlédla bílou nadílku, u nás tak vzácnou.
Zuzana Pivcová
Je nás tu hodně samotných - nesamotných, napsala jste to poctivě a hezky, tak ať je Vám dobře!!
Hana Rypáčková
Také u nás není po sněhu ani památka. Hezké vánoční svátky a ať se vám mezi námi líbí.
Lenka Hudečková
Hezká slovíčka a k nim nádherné zimní fotky... :-). U nás pršelo včera a prší i dnes...
Naděžda Špásová
Krásné fotky, taky to ráda fotím. Jak píše Ilona, u nás celý den pršelo. Přeji vám hezké prožití vánoc.
Jana Šenbergerová
Štědrý den je za námi bez sněhu i deště. Prožili jsme ho v klidu a pohodě. Díky za přání i krásné zimní fotografie. Hezky si užijte vánoční dny.
Eva Mužíková
Paní Maruško, patříte mezi Ty šťastné, kteří si mohou vychutnat krásy zimy. Hezké fotky jsem si ràda prohlédla, kéž by se ta nádhera udržela. U nás v Liberci dnes chumelilo, snih ale drží jen na hřebeni Ještědu, ale je na něj nádherný pohled....
Ilona Erika Kolář
Kráslá idylka bílých vánoc, u nás celý den propršelo.
Marie Ženatová
Milá Aničko a Alenko, děkuji za milá slova, zimní vánoční idylku zde máme i dnes stále skutečně nádhernou...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%