Jedináček i v roce 2017
FOTO: autor

Jedináček i v roce 2017

29. 12. 2016

Do nového roku bychom měli vstupovat vesele, ačkoliv nevím, zda bychom se opravdu měli radovat z toho, že jsme zase o rok starší. Vždy si v této situaci vzpomenu na satirický vtip, ve kterém si jeden stařík postěžuje druhému: „Říkají mi, že jsem pamětník, ačkoliv si už nic nepamatuju....“ Ale vtip je vtip a život je život, a ten by měl vkročit do dalšího roku nejen vesele, ale i trochu moudře. A tohle spojení veselosti a moudrosti jsem našel v básni Zuzany Pivcové nazvané prostě Život. Zhudebnil jsem ji a se Zuzaniným svolením báseň přejmenoval na Jedináček, protože v závěru básně Zuzana o životě říká: „...má to však jeden háček, je to můj jedináček, a ač se oba přeme, stále se milujeme.“ Jako by to napsala o mně (a určitě o každém z vás). Báseň jsem si „přivlastnil“ a dal jí hudební kabát ve střihu kabaretní písně. Premiéru měla na mém vystoupení v pražské hudební kavárně Dadap na konci listopadu. A po mnoha trápeních a neúspěšných pokusech, jak tuhle píseň zfilmovat, jsem zvolil jednoduchou formu se skrytou symbolikou v obraze. Obraz si může každý při poslouchání textu rozšifrovat po svém. Ale text zůstane stále textem s výrazným pozitivním poselstvím, že náš život je „jedináček“ a měli bychom ho stále milovat a hýčkat se s ním, nu jako s jedináčkem.

Tak vám všem přeji, aby v tom novém roce se šťastnou sedmičkou na konci vás potkávala na cestě s vaším „jedináčkem“ jen radost, veselost, štěstí, spokojenost a ať si se Zuzanou a se mnou říkáte: „...a ač se občas přeme, stále se milujeme.“

pour féliciter 2017

Moje poezie Nový rok
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Moc pěkné, hýčkejme si naše jedináčky. Šťastný nový rok!
Marcela Pivcová
Lubomíre,, těšila jsem se, že si dnes konečně Vaši (a Zuzaninu) písničku přehraji, avšak z počítače s internetem, který není můj, jsem si mohla prohlédnout jen obrázky - beze zvuku. Tak zatím jenom vzpomínám na premiéru písně ve Vašem recitálu a doufám, že se brzy dostanu k jinému počítači - a nebo mi tady příště někdo poradí nějaké kouzelné slůvko...
Soňa Prachfeldová
Je to paráda !
Elena Valeriánová
*****
Alena Vávrová
Tak jsem si to znovu přehrála a je to stále úúžasnýý!! Díky vám oběma.
Ilona Erika Kolář
Moc krásné.:)
Zuzana Pivcová
Myslím, že celý život je jedna velká výzva. :-)
Jiří Libánský
Opravdu, jak Zuzana napsala, tenhle obzvlášť. Moc se mi to líbí. Stoprocentně až mi dorazí objednané ukulele a budu trochu umět na něj hrát, bude to jedna z prvních písniček, které se budu snažit naučit. Co tomu říkáš Zuzano, není to výzva?
Marie Seitlová
*****, škoda, že nejde dá více.
Eva Mužíková
Úžasné, úžasné a opět ÚŽASNÉ..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.