Jak se krmí labutě
FOTO: Hana Rypáčková

Jak se krmí labutě

4. 1. 2017

Když zamrznou okolní rybníky, objevují se na řece labutě. Bývalo jich tu až padesát, v posledních letech, kdy jsou zimy mírnější, jsou ve městě spíše vzácné. Soutok řeky Otavy a Volyňky obsadily hlavně kachny. Labutě se stáhly k dolnímu jezu, kde mají víc klidu a řeka je pod jezem prudší a nezamrzá.

Lidé je krmí  pečivem, které má být staré, usušené a neslané, ale ne plesnivé. Před krmením je máme namočit. Nerozmočené pečivo může labutím podráždit krk. Chutná jim i maso a  obiloviny, ovesné vločky. Nesmí však dostávat zbytky nebo odpady z kuchyně, kořeněná nebo zkažená jídla, žluklý tuk a  tukové pečivo. Podle odborníků je nejideálnější potravou potrava rostlinná jako ječmen, pšenice spolu s příměsí zeleného krmeni (jemná tráva, okřehek, vodní rostlinstvo apod.). V přírodě pak labutě konzumuji kromě velké části rostlinné stravy též různé vodní plže a mlže.

 Mnohdy jsem svědkem toho, že rodiče koupí dětem čerstvé rohlíky a jde se krmit. Je těžké je přesvědčit, že by měli rohlíky doma nakrájet, usušit a teprve za několik dní jít krmit. Ochranáři teprve chystají tabule s návody, jak se k vodnímu ptactvu chovat. Mnohem zdravější jsou granule pro králíky a kozy. Takový automat na granule, který je na hradním safari, by si labutě zasloužily také, třeba u blízkého pekařství. 

 

 

fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Hani, ať natočíš, nafotíš, nebo napíšeš cokoliv, vždy to má velké kouzlo. Prostě umíš mne potěšit u srdíčka.
Marie Seitlová
Krásný článek, fotky i video o labutích.
Anna Potůčková
Cokoliv je o labutích napsáno, přečtu si moc ráda. Jsou to vznešení opeřenci. Moc krásné fotky jsou u článku, který je také vynikající
Alena Tollarová
Labuť je krásný pták - vzpomněla jsem si teď na Doksy. U nás jsem je v létě vídala na pískovně, teď jsou na Labi, ale není jich tolik. Jdu třeba po břehu a jedna plave vedle mě ...
Lidmila Nejedlá
Hanko, máš pravdu, také to u nás u Labe vidím. Napomínám hlavně maminky s dětmi. Výborný článek, díky.
Marie Novotná
To je super.Krásné labutě ,nádherné video a moc hezké foto.A ještě intruktáž.To je na deset (možná i víc) hvězdiček.
Naděžda Špásová
Hanko, ornitoložko, máš to moc hezké. Taky mě může trefit, když vidím krmit ptáky čerstvým pečivem. Oni to nesmí jíst ani koně. U nás od jara labutě na rybníku nebyly, tak jsem zvědavá, jestli se zase objeví. Fotky i video jsou jak od profíka.
Zuzana Pivcová
Vím, že se malí ptáčci taky nemají krmit měkkým pečivem, ale někdy, když je zle, bych jim asi dala cokoliv. Škoda, že tu nemám labutě někde na dosah. Díky za instruktáž, Hanko.
Eva Balúchová
To jsem ráda,že jsem si článek přečetla.Teď se rdím,ale já bych jim taky házela čerstvý rohlík.Fotky máš nádherné,pěkné pokoukání.
Elena Valeriánová
Moje oblíbené téma - labutě. Ráda jsem se podívala na ně do Strakonic. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.